Alle Minions-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Vanaf vorige week zijn onze favoriete gele wezentjes terug in de bioscoop. We hebben het natuurlijk over de Minions en hun nieuwste film Minions: The Rise of Gru, een sequel van de Despicable Me-prequel Minions (2015). Een sequel van een prequel? Hoe zit het nou precies? We snappen dat dit een beetje onduidelijk kan zijn, dus voor iedereen die hulp nodig heeft hebben we in dit artikel de chronologische volgorde van alle Minions-films voor je op een rijtje gezet. Ook laten we weten waar de films allemaal online te streamen zijn.

→ Je kunt je nu gratis aanmelden bij Pathé Thuis

Chronologische volgorde van alle Minions-films

In 2010 werden de Minions voor het eerst aan ons geïntroduceerd in Illumination Studios’ Despicable Me (in het Nederlands Verschrikkelijke Ikke). Deze franchise is inmiddels flink uitgebreid met nog twee films en twee spin-off films. Zoals we eerder al zeiden is de nieuwste film, Minions: The Rise of Gru, een sequel van een prequel. Maar hoe zit dit nou precies en wat is de juiste volgorde om de films in te kijken?

De twee spin-off films, Minions en Minions: The Rise of Gru, spelen zich af vóór de andere films en vertellen dus eigenlijk het oorsprongsverhaal van de Minions en Gru. Daarna volgen de drie Despicable Me-films, in volgorde van releasejaar. In onderstaande tabel vind je nog een duidelijke lijst met de juiste kijkvolgorde, inclusief titel en releasejaar.

VolgordeTitelReleasejaar
1Minions2015
2Minions: The Rise of Gru2022
3Despicable Me2010
4Despicable Me 22013
5Despicable Me 32017

Minions-films op volgorde van IMDb-score

Wil je nou alleen de allerbeste film met de gele Minions bekijken? Dan kun je het beste beginnen met Despicable Me / Verschrikkelijke Ikke. Met een gemiddelde van een 7,6 op IMDb (uit 536.000 stemmen) wordt deze film door het publiek als favoriet bestempeld. Het derde deel in de Despicable Me-serie is volgens de kijkers het minst goed, met een 6,2 (uit 131.000 stemmen). Bekijk hieronder de hele lijst, genoteerd van hoogst naar laagst beoordeeld.

  1. Despicable Me (7,6 op IMDb)
  2. Despicable Me 2 (7,3 op IMDb)
  3. Minions: The Rise of Gru (7,1 op IMDb)
  4. Minions (6,4 op IMDb)
  5. Despicable Me 3 (6,2 op IMDb)

Waar zijn de Minions-films te bekijken?

Momenteel zijn de Despicable Me- en Minions-films bij TVOD-streamingdienst Pathé Thuis te vinden. Hier kun je de films in het Nederlands én het Engels kijken. Alleen de nieuwste film, The Rise of Gru, vind je hier nog niet terug, omdat deze nu nog in de bioscoop draait. We verwachten dat we hem over een tijdje wel op het video on demand-platform kunnen zien.

Daarnaast is het heel aannemelijk dat de filmreeks in de toekomst ook aan het aanbod van SkyShowtime toegevoegd wordt. Deze nieuwe streamingdienst, die waarschijnlijk aan het einde van dit jaar gelanceerd wordt in Nederland, gaat naast diverse andere ijzersterke films waarschijnlijk ook het thuis worden van de films van de Illumination Studios. Dit valt namelijk onder Universal Pictures, en dat is weer een van de studio’s die onder het moederbedrijf van SkyShowtime vallen. Wanneer je precies voor deze animatiefilms op de video on demand-platformen terechtkunt, is op dit moment nog niet bekend.

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de Minions-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle Star Wars-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.