Alles wat je moet weten over de Marathon van Amsterdam 2023

Na het grote succes van de Marathon van Rotterdam kunnen sportliefhebbers niet wachten tot de volgende op de planning staat. Fanatieke renners moeten kunnen deze maand gaan genieten van de 47e editie van de TCS Marathon van Amsterdam op zondag 15 oktober 2023. Ben jij geïnspireerd geraakt om ook mee te doen en je hardloopschoenen uit de kast te trekken? Dan ben je vast benieuwd of je je al kunt inschrijven. In dit artikel vertellen we je hier alles over, lees je meer over de route en tijdschema en vind je andere informatie over het Amsterdamse hardloopevenement. De TCS Marathon van Amsterdam zal onder andere live te zien zijn op tv en online via NPO 1, waardoor de wedstrijd ook te streamen en later terug te kijken is via NLZIET.

Alle manieren waarop de Marathon van Amsterdam in 2023 te zien zal zijn

We noemden het net al even, maar in Nederland zal onder andere de NOS verslag doen van de TCS Amsterdam Marathon in 2023. Hierdoor kun je de live uitzending via de website, tv-zender en app van deze publieke omroep kijken tussen 08:50 uur en 11:50 uur in de ochtend. Naast een livestream op de website van de organisatie in ditzelfde tijdsbestek verzorgen ook Eurosport 2 (van 08:50 uur tot 11:30 uur) en de regionale zenders NH + AT5 (van 12:00 uur tot 14:00 uur) lineaire uitzendingen. Ten slotte zal er in de middag bij NOS Studio Sport een lange samenvatting zijn, waarna in de avond bij hetzelfde programma een korte samenvatting volgt. Ook BVN TV mag een lange samenvatting vertonen.

Ben je buiten Nederland op die dag, maar wil je wel graag de uitzending meemaken? Dan zijn er verschillende opties beschikbaar, want de internationale uitzending is vanuit 190 landen live te zien. De opties hiervoor hebben we in het onderstaande rijtje overzichtelijk uiteengezet.

  • 🌍 Wereldwijd: discovevery+
  • 🇪🇺 Europa: Eurosport
  • 🧳 Afrika: SuperSport
  • 🇫🇷 Frankrijk en overzeese gebieden: L’Equipe 24
  • 🇨🇦 Canada: Flo Athletics
  • 🛫 Latijns-Amerika: ESPN Sur
  • 🇺🇸 Verenigde Staten: Flo Athletics
  • 🗺️ Zuidoost-Azië: Eurosport Asia

Kun je je nog inschrijven voor de TCS Marathon van Amsterdam 2023?

Sinds 31 oktober 2022 was het al mogelijk om je in te schrijven voor het grote spektakel. Aan het evenement kunnen maximaal 45.000 mensen deelnemen. Nu horen we je denken: “Kan ik me nu nog steeds inschrijven, of zijn alle startplekken al vergeven?” Dan hebben wij goed nieuws, want het is nog steeds mogelijk om je voor alle verschillende afstanden in te schrijven. Mits je 18 jaar of ouder bent. Zo kun je kiezen tussen het lopen van de hele Marathon, de Mizuno Halve Marathon, de 8 km loop of de Good Morning City Run die een dag eerder op zaterdag 14 oktober 2023 plaatsvind.

Hoe kan ik deelnemen aan de TCS Marathon van Amsterdam?

Via de website van de organisatie kun je tickets claimen voor de verschillende afstanden van de Marathon van Amsterdam in 2023. Voor een regulier startbewijs van de gehele Marathon ben je € 105,- kwijt. Ben je lid van Runner’s World? Dan ontvang je €20,- korting wanneer je ervoor kiest om de hele marathon te lopen. De Mizuno Halve Marathon kost je €38,-. Tot slot ben je voor de 8 km loop €19,50 kwijt en voor de 3,5 en 6.5 km van de Good Morning City Run € 12,50.

Let op: Per onderdeel is er een deelnemerslimiet. Zo kunnen er bij de hele en halve marathon ieder 20.000 deelnemers meedoen. Voor de 8 km afstand geldt een maximum aan 5.000 lopers en de Good Morning City Run op 14 oktober is toegankelijk voor 1.000 renners. Tickets voor dit grote hardloopevenement lopen net zo snel als alle fanatieke sporters, dus wees er snel bij als je mee wilt rennen. Alleen zo kun je voorkomen dat je moet wachten tot volgend jaar.

Route van TCS Marathon Amsterdam op zondag 15 oktober 2023

De TCS Marathon van Amsterdam staat bekend als één van de snelste parcoursen ter wereld en is op plek vier in de ranglijst snelste marathonsteden te vinden. Het evenement heeft deze status vooral te danken aan het vlakke karakter. Dit hardloopfestijn is bovendien in het bezit van het World Athletics Platinum Label. Races krijgen deze titel als ze tot de absolute wereldklasse worden gerekend.

De route van het spektakel loopt langs alle Amsterdamse highlights. Zo starten de renners in het iconische Olympische stadion om vervolgens een deel van het Olympische parcours uit 1928 langs de Amstel te lopen. De sporters zien onderweg onder het oog van duizenden toeschouwers onder andere het Rijksmuseum, Tropenmuseum en het Vondelpark aan zich voorbij flitsen. Wie nog niet bekend is met Amsterdam, krijgt in één klap een complete indruk van de bruisende stad. De renners worden onder luid gejuich en applaus ten slotte weer onthaald in het Olympische Stadion. De organisatie van de TCS Marathon van Amsterdam heeft een handige routekaart op hun website gepubliceerd, zodat je precies op de hoogte bent van het parcours deze gehele tocht door de stad. Deze kaart is hieronder te vinden.

Route TCS Marathon van Amsterdam 2023
Beeld: TCS Marathon Amsterdam 2023

Route Mizuno Halve Marathon en TCS 8 km

Het parcours van de halve marathon loopt onder andere door het centrum van Amsterdam. Vanaf de Stadionweg vervolgen de renners hun weg via de Churchilllaan, Rijnstraat en Utrechtsebrug over de Amstel. De tocht loopt verder door de Watergraafsmeer en Zeeburg en volgt daarna dezelfde route als die van zijn grote collega. Wie aan de TCS 8 km meedoet, loopt de eerste kleine ronde van de officiële grote marathon. Via het laatste gedeelte van deze run lopen de deelnemers over de Amstelveenseweg naar de finish in het Olympisch Stadion. Beide afstanden zijn ook op de bovenstaande kaart getekend in het blauw (halve marathon) en groen (acht kilometer).

Tijdschema per afstand dit jaar

Verspreid over zaterdag 14 en zondag 15 oktober doen er duizenden deelnemers aan de TCS Marathon Amsterdam 2023 mee. De verschillende afstanden zijn onderverdeeld in aparte starttijden, met uiteenlopende tijdslimieten. Deze zijn hieronder in een overzichtelijk schema te vinden.

DatumEvenementTijd
Zaterdag 14 oktober🏃🏻‍♂️ Amsterdam City Walk⏱ 07:00 – 17:00 uur
Zaterdag 14 oktober🏃🏻‍♂️ Good Morning City Run⏱ 09:00 – 11:00 uur
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Afhalen startnummers⏱ 07:00 – 13:00 uur
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ TCS Marathon⏱ 09:00 uur (Tijdslimiet 6 uur)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – De Borcht⏱ 09:10 uur (Tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ TCS 8 km⏱ 9:40 uur (Tijdslimiet 65 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Kids Run Olympisch Kwartier⏱ 10:00 uur (Tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – Galileïplantsoen⏱ 10:00 uur (Tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Mini Marathon – Olympiaplein⏱ 12:35 uur (Tijdslimiet 30 minuten)
Zondag 15 oktober🏃🏻‍♂️ Mizuno Halve Marathon⏱ 13:00 uur (Tijdslimiet 3 uur)
Zondag 15 oktober🏁 Sluiting finish⏱ 17:00 uur

Winnaars en records van vorige edities van de Marathon van Amsterdam

De eerste editie van de marathon vond plaats op 5 augustus 1928 en werd gewonnen door de Algerijnse atleet Ahmed Boughéra El Quafi. In de jaren daarna werden er verschillende Nederlandse kampioenschappen gehouden, maar het duurde tot 1975 voordat er weer een Marathon van Amsterdam uit de startblokken mocht gaan. Met deelnemers uit wel 140 verschillende landen is de wedstrijd het grootste sportevenement in Nederland waaraan zo veel nationaliteiten meedoen.

Het absolute parcoursrecord is gelopen door de sporter Lawrence Cherono. In 2018 liep hij de snelste marathontijd ooit in Nederland: 2:04:06. Vorige editie verbrak de 30-jarige Almaz Ayana de recordtijd bij de vrouwen door de marathon te lopen in 2:17:20. De Olympisch kampioene wist haar marathondebuut om te zetten in niet alleen een gouden plak, maar ook de snelste tijd ooit bij de vrouwen. Bij de mannen wist Tsegaye Getachew met volle overtuiging te winnen door zijn persoonlijk record te verbreken en te eindigen in 2:04:49.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.