Wat is de minimale leeftijd voor deelname aan de Marathon van Amsterdam?

Fanatieke renners zijn al maandenlang druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende grote hardloopwedstrijd. Na de succesvolle editie van de Marathon van Rotterdam klinkt op 15 oktober 2023 namelijk het startsein van de 47e editie van de TCS Marathon van Amsterdam. Ongeveer 45.000 mensen zullen er ook dit jaar weer alles aan doen om een uitmuntende sportieve prestatie neer te zetten. Maar hoe oud moet je eigenlijk zijn om mee te mogen doen aan de Marathon van Amsterdam? In dit artikel zoeken we de minimale leeftijd van deelname voor je uit.

Informatie over de Marathon van Amsterdam (in het kort)

De eerste editie van de marathon vond plaats op 5 augustus 1928 en werd gewonnen door de Algerijnse atleet Ahmed Boughéra El Quafi. In de jaren daarna werden er verschillende Nederlandse kampioenschappen gehouden, maar het duurde tot 1975 voordat er weer een Marathon van Amsterdam uit de startblokken mocht gaan. Met deelnemers uit wel 140 verschillende landen is de wedstrijd het grootste sportevenement in Nederland waaraan zo veel nationaliteiten meedoen.

Vanaf welke leeftijd mag je meedoen aan de Marathon van Amsterdam?

De Marathon van Amsterdam is ieder jaar weer een groot spektakel, waarbij het evenement onder andere vanwege de overwegend gunstige weersomstandigheden en het vlakke parcours bekend staat als een van de snelste marathons ter wereld. De route van het spektakel loopt langs alle Amsterdamse highlights. Zo ligt de start en finish in het iconische Olympische stadion en zien sporters onderweg onder het oog van duizenden toeschouwers onder andere het Rijksmuseum, Tropenmuseum en het Vondelpark aan zich voorbij flitsen.

De Marathon van Amsterdam kent verschillende afstanden waaraan je kunt deelnemen. Ben je van plan mee te doen aan de hardloopwedstrijd? Dan is het belangrijk om te vermelden dat je op de dag van het grootse evenement een minimumleeftijd moet hebben bereikt. Om mee te doen aan de hele marathon van ruim 42 kilometer moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Dezelfde leeftijd geldt overigens ook al voor de halve marathon. Vanaf 14 jaar kun je echter deelnemen aan de TCS 8 km, waarbij je de eerste kleine ronde van de officiële grote marathon loopt. Voor kinderen van 4 t/m 13 jaar wordt de Kids Run georganiseerd.

Kun je je nog inschrijven voor de TCS Marathon van Amsterdam 2023?

Sinds 31 oktober 2022 was het al mogelijk om je in te schrijven voor het grote spektakel. Aan het evenement kunnen maximaal 45.000 mensen deelnemen. Nu horen we je denken: “Kan ik me nu nog steeds inschrijven, of zijn alle startplekken al vergeven?” Helaas zijn de deelnemerslimieten voor de hele marathon, halve marathon en TCS 8 km bereikt, waardoor het niet meer mogelijk is om je in te schrijven.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.