Wanneer is de Marathon van Rotterdam in 2024?

De Marathon van Rotterdam is een van de meest populaire en sfeervolle hardloopevenementen in Nederland en ook dit jaar was het weer een groot succes. De Belgische Bashir Abdi (mannen) en Keniaanse Eunice Chumba (vrouwen) kwamen als eerste over de finish in tijden van respectievelijk 2:03.48 en 2:20.31. Ben jij geïnspireerd geraakt om volgend jaar aan het evenement mee te doen? Dan ben je vast benieuwd naar de exacte datum voor de 43e editie van het evenement in 2024. In dit artikel laten we weten wat daar momenteel over bekend is en vind je meer informatie over het Rotterdamse hardloopspektakel.

Wat is de datum van de Marathon van Rotterdam in 2024?

Inmiddels is door de organisatie officieel aangekondigd wanneer de NN Marathon Rotterdam 2024 zal plaatsvinden. We konden al voorafgaand aan die bekendmaking een goede gok doen, aangezien het evenement al sinds de derde editie in 1983 in april wordt georganiseerd. Het enige missende jaar was 2020 vanwege corona en ook de editie van 2021 werd hierdoor uitgesteld naar oktober in dat jaar.

Er was dus al een dikke kans dat we volgend jaar wederom medio april klaar zouden kunnen staan voor de start op de Erasmusbrug, zoals altijd op een zondag. In het afgelopen decennium was het telkens het eerste of tweede weekend van de maand, wat zou wijzen op een verwachte planning voor zondag de 7e of 14e van de maand. Inmiddels is de bevestiging binnen en kunnen we met 100% zekerheid laten weten: de Marathon van Rotterdam vindt plaats op zondag 14 april 2023. Verdere informatie zoals de route en de hoogte van het inschrijfgeld zal later met ons worden gedeeld. Blijf van updates op de hoogte via onze website, social media kanalen en via je mail en begin alvast met je voorbereidingen.

Kun je je al inschrijven voor de Marathon Rotterdam 2024?

Momenteel is het nog niet mogelijk om je in te schrijven voor de Marathon van Rotterdam in 2024. Via de pagina https://www.nnmarathonrotterdam.nl/inschrijven/nn-marathon-rotterdam/ op de officiële website van de organisatie zullen de inschrijvingen geopend worden zodra het mogelijk is om je aan te melden voor deelname. Daarnaast kun je je ook via die pagina alvast aanmelden voor de interesselijst, waardoor je een e-mail ontvangt als de inschrijvingen worden geopend. Dit zullen we ook via onze website, social media kanalen en nieuwsbrief melden wanneer de bekendmaking naar buiten komt.

Er zijn twee voornaamste redenen om het openen van de inschrijvingen voor volgend jaar goed in de gaten te houden. Allereerst is het bij een groot aantal aanmeldingen mogelijk dat er een afstand uitverkocht is, waardoor je wellicht geen ticket meer kunt krijgen op het moment dat je je wilt inschrijven. Dat scenario wil je natuurlijk voorkomen als je graag mee wilt doen aan het hardloopevenement. Daarnaast gaan ook de inschrijfkosten omhoog na verloop van tijd. Zo betaalden de eerste 3.000 aanmeldingen dit jaar €87,50 voor deelname, waarna de prijs steeg naar €92,50 (deelnemers 3.001 t/m 6.000), €97,50 (deelnemers 6.001 t/m 12.000) en ten slotte €102,50 voor iedere deelnemer na de 12.000. De inschrijfkosten voor 2024 zijn overigens momenteel nog niet bekend.

Terugblik op de winnaars van de Marathon van Rotterdam tijdens vorige edities

De Rotterdam Marathon heeft in de loop der jaren een indrukwekkende reeks winnaars en bijzondere prestaties weten te noteren. Vanaf de eerste editie in 1981, gewonnen door John Graham uit het Verenigd Koninkrijk (mannen) en Marja Wokke uit Nederland (vrouwen), tot de meest recente winnaars, Bashir Abdi uit België en Eunice Chumba uit Kenia, tijdens de editie van 2023.

Het evenement heeft in de loop der jaren ook enkele wereldrecords op zijn naam mogen schrijven, zoals de prestatie van Tegla Loroupe uit Kenia in 1998 die de vrouwenrace won in een indrukwekkende 2:20.47. Een soortgelijke notitie was er ook eerder al voor de mannelijke deelnemer Belayneh Densamo in 1988 die met 2:06.50 een wereldrecord rende. Een paar jaar eerder ging Carlos Lopes uit Portugal hem voor met een tijd van 2:07.12.

Waarom deze marathon zo geliefd is bij zowel hardlopers als toeschouwers

De Marathon van Rotterdam staat bekend om zijn vlakke, en mede hierdoor uitermate snelle parcours. Maar dat is niet het enige kenmerk, want de enthousiaste menigte staat erom bekend dat ze de lopers constant aanmoedigt en voor een geweldige sfeer zorgt. Daarnaast is ook de route bijzonder; hij leidt lopers door het centrum van Rotterdam, langs iconische bezienswaardigheden zoals de Erasmusbrug, de Kubuswoningen en de Markthal.

Dankzij de uitstekende organisatie en het indrukwekkende deelnemersveld trok de Marathon van Rotterdam door de jaren heen zowel veel professionele atleten als een heleboel amateurs en recreatieve hardlopers aan. Het is een evenement waar mensen van alle leeftijden en achtergronden samenkomen om hun liefde voor hardlopen en de stad Rotterdam te vieren.