Stranger Things seizoen 4 verschijnt volgende week op Netflix: dit weten we tot nu toe

We hebben er lang op moeten wachten, maar volgende week is het dan eindelijk zover: het vierde seizoen van Stranger Things (2016–) verschijnt op Netflix. We keren terug naar Hawkins en zien hoe onze favoriete personages weer de strijd aangaan met de Upside Down. In dit artikel lees je alles over Stranger Things seizoen 4, van het verhaal en de nieuwe castleden tot de releasedatum en de eerste reacties.

🚨 Let op: dit artikel bevat spoilers over de eerdere seizoenen van Stranger Things. We raden je dus aan om alleen verder te lezen als je seizoen 1-3 al gezien hebt.

Waar gaat Stranger Things seizoen 4 over?

Het is 1986, een aantal maanden na The Battle of Starcourt, en de vriendengroep is voor het eerst echt van elkaar gescheiden. Joyce (Winona Ryder) is namelijk met Will (Noah Schnapp), Jonathan (Charlie Heaton) en Eleven (Millie Bobby Brown) naar California verhuisd en de rest is in Hawkins gebleven. Terwijl de personages met de normale problemen van een middelbare scholier kampen, komt er ook weer een nieuwe kwaadaardige kracht vrij die Hawkins probeert te verwoesten. Een gruwelijk mysterie moet opgelost worden om eindelijk een einde te maken aan de verschrikkingen van de Upside Down.

De broers Duffer, makers van de sci-fi horrorserie, hebben al aangekondigd dat dit het grootste, spannendste en meest angstaanjagende seizoen tot nu toe gaat worden. De naam van de nieuwe ‘slechterik’, Vecna, hint ook naar een grotere verschrikking dan we tot nu toe meegemaakt hebben. Kan het erger dan de Mind Flayer? Blijkbaar wel. In de wereld van Dungeons & Dragons is de Vecna namelijk een van de grootste schurken aller tijden, dus we moeten ons voorbereiden op het ergste. Ook de trailer ziet er een stuk duisterder uit dan de eerdere seizoenen. Bekijk hem hieronder.

Stranger Things seizoen 4: cast vol oude bekenden en nieuwe gezichten

Het einde van Stranger Things seizoen 3 was emotioneel, niet in de minste plaats omdat het leek alsof we afscheid moesten nemen van Jim Hopper (David Harbour). Gelukkig zagen we in de eerste teaser van het vierde seizoen al dat Hopper nog leeft, en ook in de officiële trailer keert de norse sheriff terug. David Harbour heeft op Comic Con in 2020 bovendien laten weten dat er in het vierde seizoen iets belangrijks onthuld zal worden over het verleden van zijn karakter. De rol van Hopper blijft dus groot in het nieuwe seizoen.

Naast David Harbour keren ook de andere grote namen weer terug. De cast bestaat dit seizoen uit Winona Ryder (Joyce Byers), Millie Bobby Brown (Eleven), Finn Wolfhard (Mike), Gaten Matarazzo (Dustin), Caleb McLaughlin (Lucas), Noah Schnapp (Will), Sadie Sink (Max), Joe Keery (Steve), Natalia Dyer (Nancy), Charlie Heaton (Jonathan), Maya Hawke (Robin), Cara Buono (Karen Wheeler) en Priah Ferguson (Erica). Helaas hebben we in het derde seizoen wel afscheid moeten nemen van Billy (gespeeld door Dacre Montgomery), maar verder blijft de topcast naar alle waarschijnlijkheid dus volledig intact.

Daarnaast worden er ook een aantal nieuwe namen toegevoegd. We gaan bijvoorbeeld Robert Englund, die vooral bekend werd door zijn rol als Freddy Krueger in A Nightmare on Elm Street (1984), terugzien als een intimiderende man in een psychiatrische kliniek. Daarnaast verschijnt Eduardo Franco (Booksmart) als Argyle, de nieuwe beste vriend van Jonathan, zien we Jamie Campbell Bower (Twilight) terug als een medewerker van de psychiatrische kliniek en speelt Tom Wlaschiha (Game of Thrones) de rol van Dmitri, een Russische gevangenisbewaker. Ook Sherman Augustus, Joseph Quinn, Mason Dye, Nikola Djuricko, Amybeth McNulty, Myles Truitt, Regina Ting Chen en Grace Van Dien zullen in het vierde seizoen te zien zijn.

Releasedatum van Stranger Things seizoen 4

Bijna drie jaar na het verschijnen van het derde seizoen kunnen we eindelijk naar het vierde seizoen van Stranger Things kijken. Dit seizoen is opgedeeld in twee delen: Volume 1 en Volume 2. Het eerste deel kunnen we al op vrijdag 27 mei (om 09:00 Nederlandse tijd) verwachten, het tweede deel verschijnt een tijdje later, namelijk op vrijdag 1 juli (om 09:00 Nederlandse tijd).

Daarnaast is het al bekend dat het vierde seizoen uit 9 afleveringen zal bestaan. De eerste 7 afleveringen vallen onder Volume 1 (27 mei), waarna de laatste twee in het tweede Volume worden gepubliceerd (1 juli). Ook weten we dat dit seizoen een stuk langer gaat zijn dan vorige seizoenen. Waar de afleveringen in voorgaande seizoenen meestal ongeveer 50 minuten duurden, is het aannemelijk dat de nieuwe afleveringen meer dan een uur duren. De eerste aflevering, die afgelopen zaterdag tijdens de wereldpremière aan de cast, de crew en een groepje journalisten vertoond werd, duurt zelfs wel 75 minuten. Of alle afleveringen zo lang zijn, weten we op het moment van schrijven nog niet.

Verder is er nog een mooi nieuwtje, want de eerste 8 minuten van afl. 1 staan al online. Dit eerste stukje van de splinternieuwe episode werd namelijk al een paar dagen van tevoren door Netflix online gezet. Je kunt de beelden nu hier op de website van Streamwijzer kijken.

Overzicht van de afleveringen in het vierde seizoen

In een teaser is bekendgemaakt wat de titels van de 9 afleveringen zullen zijn. Je bekijkt de lijst hieronder. Ook benieuwd hoe laat je voor de televisie kunt gaan zitten? Dat zal om 09:00 uur ’s ochtends Nederlandse tijd zijn, want om deze tijd publiceert Netflix haar eigen Originals.

AfleveringTitelReleasedatum
1“The Hellfire Club”27 mei 2022
2“Vecna’s Curse”27 mei 2022
3“The Monster and the Superhero”27 mei 2022
4“Dear Billy”27 mei 2022
5“The Nina Project”27 mei 2022
6“The Dive”27 mei 2022
7“The Massacre at Hawkins Lab”27 mei 2022
8“Papa”1 juli 2022
9“The Piggyback”1 juli 2022

Komt er een vijfde seizoen of is dit het laatste deel van de serie?

Matt en Ross Duffer hebben in onderstaande tweet laten weten dat de serie uiteindelijk 5 seizoenen zal tellen. Na Stranger Things seizoen 4 zal er dus nog één laatste deel verschijnen en daarna zullen we voorgoed afscheid moeten nemen van Hawkins en onze favoriete vriendengroep.

Wel zou Millie Bobby Brown een nieuw contract hebben getekend bij Netflix voor een spin-off van haar personage Eleven. Of dit een film of serie zou worden en wanneer de releasedatum dan zou zijn, is op het moment van schrijven niet bekend. Weinig is namelijk nog officieel naar buiten gebracht over deze nieuwe titel.

Eerste reacties op het vierde seizoen

Sinds de scifi-horrorserie in 2016 op Netflix gelanceerd werd, is dit een van de meest populaire titels op de streamingdienst. De serie ontving maar liefst 7 Primetime Emmy Awards en nog vele andere prijzen. Met een IMDb-rating van 8,7 (uit 991.000 stemmen) en een Rotten Tomatoes-waardering van 93% is iedereen bovendien onverminderd positief over de serie. Of dit na het vierde seizoen ook nog zo zal zijn moet nog blijken, al zijn de eerste reacties in ieder geval al hoopvol.

Op zaterdag 14 mei vond de wereldpremière van Stranger Things seizoen 4 dus plaats. Verschillende filmjournalisten hebben hierna op het internet hun mening gedeeld over de allereerste aflevering. De algemene tendens hierin is dat het nieuwe seizoen spannender en duisterder is dan de eerdere seizoenen. De reacties zijn verder behoorlijk positief: de serie zou volwassener zijn, met prachtige visuals en meer tijd en ruimte voor karakterontwikkeling. Beelden van de première bekijk je hieronder.

Meer informatie over de serie

In het vierde seizoen is het zes maanden geleden sinds The Battle of Starcourt terreur en verwoesting naar Hawkins bracht. De vriendengroep worstelt met de nasleep van deze gebeurtenis en wordt voor het eerst van elkaar gescheiden. Daarnaast maken de uitdagingen die de middelbare school met zich meebrengt het er niet makkelijker op. Juist in deze lastige periode krijgt de groep te maken met een nieuwe en angstaanjagende bovennatuurlijke dreiging, met een gruwelijk mysterie tot gevolg. Het mysterie oplossen is hun enige kans om eindelijk een einde te maken aan de verschrikkingen van de Upside Down.

TitelStranger Things
Jaar2016–
SoortSerie
Duur4 seizoenen
TaalEngels
CategorieDrama, Fantasie, Horror
IMDb8,7 uit 991.000 stemmen
Release datum27 mei 2022 (Volume 1) / 1 juli 2022 (Volume 2)
MakersMatt Duffer, Ross Duffer
CastWinona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Sadie Sink, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Maya Hawke, Priah Ferguson
KijkenBekijk direct op Netflix

Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.