Onderzoek: Nederlander geeft ruim €300 per jaar uit aan streamen

De streamingdiensten blijven zich maar opstapelen. Wie elke grote film, serie of sportwedstrijd wil bekijken, is maandelijks al snel heel wat geld kwijt aan alle videoplatforms. De redactie van Streamwijzer was benieuwd op welk bedrag die kosten eigenlijk uitkomen en heeft dan ook een peiling gedaan onder 1.654 respondenten. Daaruit blijkt dat Nederlanders gemiddeld €27,17 per maand uitgeven aan streamen, wat neerkomt op 326 euro per jaar.

Meeste Nederlanders geven 10 tot 40 euro per maand uit aan streamingdiensten

Je betaalt al een tientje per maand voor Netflix, maar wil ook tv kijken met NLZIET. Daarnaast hebben de kids graag dat je Disney+ aanhoudt, terwijl de sportfanaat van het gezin geniet van een lidmaatschap bij Viaplay. Tel uit je kosten. Die lopen aardig snel op en vaak heb je niet eens door wat je elke maand spendeert aan al die platforms bij elkaar. Daarom vroegen wij aan 1.654 mensen: “Hoeveel geld geeft jij per maand uit aan alle streamingdiensten (films/series/sport) bij elkaar?”.

Hieruit bleek dat ruim twee derde van de ondervraagde personen aangaf tussen de 10 en 40 euro per maand te betalen. Slechts 15% is minder dan tien euro p/m kwijt. Ook de mensen die €40 tot €50, €50 tot €60 of €60+ uitgeven, blijven gelimiteerd met respectievelijk 8%, 4% en 5%. Het optellen van deze uitgaven komt neer op een gemiddeld kostenplaatje van meer dan 300 per jaar. En daar zijn de abonnementen voor podcasts, luisterboeken, muziek en andere soorten streamingdiensten nog niet eens in meegenomen.

Maandelijkse uitgaven streamers Nederland films series sport

Prijsverhogingen liggen op de loer, Amerikaanse streamers besteden meer

We moeten dit bedrag natuurlijk wel in perspectief plaatsen. Het gaat om behoorlijk wat geld op jaarbasis, maar ‘onze’ 326 euro is nog steeds ruim minder dan het bedrag dat Amerikanen maandelijks besteden aan video on demand-platforms. Zo bleek vorige maand nog uit lokaal onderzoek dat mensen in de Verenigde Staten in totaal $924 per jaar betalen voor hun streamingdiensten (ongeveer $77 per maand). Dat komt in euro’s momenteel neer op ongeveer €845 per jaar of €70 per maand.

Hebben wij dan gewoon geluk of komen er prijsverhogingen aan voor de Nederlandse markt? Dat tweede lijkt inmiddels helaas een zeer aannemelijk scenario. Begin vorige maand voorspelden wij al van een paar streamingdiensten dat ze binnenkort duurder zouden kunnen gaan worden. In razendsnel tempo maakten inderdaad twee van de vijf, SkyShowtime en Viaplay, bekend dat de prijzen stijgen. Dikke kans dat ook de rest van het rijtje snel volgt.

Dat vermoeden werd nog eens bevestigd in de meest recente podcastreeks van BNR’s Big Five afgelopen week. Vijf mensen die werkzaam zijn in, of veel kennis hebben over, de wereld van de streamingdiensten komen hierin aan het woord. Onder hen is ook Ellen van den Berghe, CMO bij RTL Nederland (eigenaar van Videoland). Zij spreekt de verwachting uit dat video on demand-platforms in Nederland de komende jaren 20% duurder zullen gaan worden, maar ook dat er veelvuldig gebruik zal worden gemaakt van nieuwe abonnementsvormen met reclame.

Een andere reden dat streamingdiensten onder de streep duurder kunnen gaan worden, is dat de platforms het steeds moeilijker maken om inloggegevens met anderen te delen. Zo krijgen veel ‘deelgebruikers’ van Netflix buiten het hoofdhuishouden momenteel meldingen dat er extra betaald moet worden voor het gebruiken van andermans account en maakte HBO Max vorige week bekend vanaf 2025 “initiatieven tegen het delen van wachtwoorden en accounts” in te voeren. Ook kun je bij Viaplay sinds begin dit kalenderjaar alleen nog je account delen als je gelijktijdig vanaf hetzelfde IP-adres wilt kijken naar live sport.

Rest van de rekening volgt later

Wat er de komende tijd zal gaan gebeuren in het streaminglandschap, weet niemand. In ieder geval is het overduidelijk dat de markt vol begint te raken en dat liefhebbers van films, series en sport lange tijd slechts een klein deel van de rekening hebben hoeven betalen. Streamen was, en is eigenlijk nog steeds, relatief goedkoop voor Nederlanders. Maar binnenkort zou men nog wel eens de rest van de bon onder de neus geschoven kunnen krijgen.

Het is hierbij wel belangrijk om te benoemen dat dit onderzoek is uitgevoerd op een subgroep van streamers. Hierdoor kun je nooit exact definiëren wat de gemiddelde financiële besteding aan streamingdiensten over de gehele Nederlandse populatie momenteel is. Wel geeft een groep van 1.654 respondenten een mogelijk representatief beeld van het grotere geheel.


De redactie van Streamwijzer heeft dit onderzoek georganiseerd op vrijdag 23 februari 2024. In totaal gaven 1.654 respondenten antwoord op de vraag “Hoeveel geld geeft jij per maand uit aan alle streamingdiensten (films/series/sport) bij elkaar?”. De rondvraag werd verspreid groepen met film- en serieliefhebbers van HBO Max, Amazon Prime Video, Viaplay, Netflix, Disney+, SkyShowtime, Pathé Thuis, discovery+ en alle streamingdiensten.