Drie manieren om tóch gratis je Netflix-account te delen

Het nieuws zal je vast niet ontgaan zijn: Netflix heeft er genoeg van dat mensen massaal hun account delen en heeft besloten hier korte metten mee te maken. Je kunt je account daarom sinds kort niet meer met mensen buiten je huishouden delen en dit betekent dat heel veel kijkers ineens een eigen abonnement moeten afsluiten. Gelukkig zijn er drie manieren om extra kosten te voorkomen. We delen ze hier met je.

Allereerst: dit houdt de nieuwe regel van Netflix in

Voordat we dieper duiken in de manieren waarop je extra kosten kunt besparen, is het misschien wel handig om uit te leggen wat Netflix nu precies veranderd heeft. Voorheen kon je met verschillende mensen je account delen, ook als je niet met ze samenwoonde. Heel veel mensen maakten hier uiteraard gretig gebruik van en zo werden Netflix-accounts door soms wel vier verschillende huishoudens gebruikt. Netflix was dit zat en heeft besloten maatregelen te treffen.

Hierdoor mag je je account tegenwoordig alleen nog maar delen met de mensen die op hetzelfde huisadres wonen. Apparaten die op andere locaties worden gebruikt, worden afgesloten. Hiervoor kijkt Netflix onder andere naar je IP-adres, apparaat-ID en accountactiviteit. Maar niet getreurd: ook als je altijd het account van je beste vriend, oma of ex gebruikte, zijn er mogelijkheden om gewoon te blijven ‘meekijken’.

Drie manieren om extra kosten te omzeilen en toch je Netflix-account te delen

Manier 1: Maak gebruik van een VPN

Wellicht heb je al eerder gehoord wat een VPN precies is. Mensen gebruiken dit simpele systeem al vaker om een website te laten denken dat je je op een andere locatie bevindt dan waar je in werkelijkheid bent. In een notendop werkt het heel simpel: een Virtual Private Network (VPN) is een anonieme internetverbinding die ervoor zorgt dat jouw privacy gewaarborgd wordt. Hiermee kun je zelf instellen welk locatiesignaal jouw apparaat afgeeft. Stel je je VPN in op een ander land? Dan denkt de desbetreffende website die je bezoekt dat jij in dat land bent. Het is wel belangrijk om hiervoor een goede VPN te gebruiken.

In het geval van het delen van een Netflix-account blijkt dit een bijzondere uitwerking te hebben. Blokkeert de streamingdienst je omdat je je niet binnen het huishouden van het account bevindt? Dan kun je je VPN inschakelen op een ander land. Wij probeerden dit bijvoorbeeld met Engeland. Plotseling lijkt Netflix te denken dat de accounthouder op vakantie is en wordt streamen dus niet meer geblokkeerd. Met je telefoon of laptop kun je vervolgens casten (zie manier 2 hieronder) naar de televisie om op het grote scherm te kijken. Belangrijk is wel dat de desbetreffende film of serie ook in de catalogus van dat land staat, maar dat is met bijna alle Originals en ook een hoop andere titels het geval. Bekijk altijd zelf of het gebruik van een VPN niet in strijd is met de algemene voorwaarden van een video on demand-platform. In een paar simpele stappen werkt het als volgt:

  1. Ga naar NordVPN of ga naar Surfshark (of een andere aanbieder) en neem een goede VPN vanaf slechts €2 per maand
  2. Zet je locatie via de app op een ander land dan Nederland
  3. Ga naar Netflix en begin met kijken! 🍿

Manier 2: Log regelmatig in bij het betalende huishouden

Deze tweede tip wordt online ook veel geopperd. Als een device met enige regelmaat verbinding maakt met het thuisnetwerk op de locatie van het betalende huishouden, dan zal deze gezien worden als onderdeel van het huishouden. Ben je dus vaak op bezoek bij het primaire huishouden, dan loont het om iedere keer even in te loggen op Netflix. Zo zou het kunnen dat Netflix het device als onderdeel van het huishouden ziet en je hierop dus zonder extra kosten naar alle films en series van de streaminggigant kan blijven kijken.

Let op: dit inloggen doe je waarschijnlijk met je telefoon en zo behoort alleen dat device tot het primaire huishouden. Waarschijnlijk wil je thuis gewoon op je tv kijken en niet op je telefoon. In dat geval kun je natuurlijk gebruikmaken van een Chromecast om Netflix ook op je tv te kunnen kijken via je telefoon.

Manier 3: Voeg een extra lid toe

Ten slotte zijn er natuurlijk ook veel mensen die precies doen wat Netflix het liefste wilt hebben. De streamingdienst komt meekijkers namelijk gelukkig wel een beetje tegemoet, want het is mogelijk om een extra lid aan je account toe te voegen. Voor €3,99 per maand krijg je als extra lid toestemming om een eigen profiel te maken (of een oud profiel over te dragen, ook wel prettig) en met één scherm te kijken op een andere locatie dan die van het hoofdhuishouden. Met een Standaard-profiel kun je één extra lid toevoegen en met een Premium-abonnement twee extra leden.

Dat levert dus wel extra kosten op. Deelde je je account altijd met één ander huishouden en had je een Premium-abonnement, dan is het daarom nu misschien tijd om na te gaan of je dat wel echt nodig hebt. Een van de grote voordelen van het Premium-abonnement is namelijk dat je met vier schermen tegelijkertijd kunt streamen. Met een Standaard-abonnement heb je er maar twee. Door dat extra lid krijg je er in principe eentje bij. Als je denkt aan drie schermen genoeg te hebben, dan is het misschien tijd om over te stappen.

Daarmee bespaar je ook nog eens precies de 4 euro die je voor het extra lid kwijt bent; een Premium-abonnement kost immers €15,99 per maand en een Standaard-abonnement €11,99. Zo hoef je dus in principe geen extra geld uit te geven. Wel goed om te weten: door over te stappen naar een Standaard-abonnement lever je wel de mogelijkheid in om films en series in Ultra HD te kijken.


Let op: het gebruik van een VPN om films, series en sport te streamen is in Nederland niet illegaal, maar toegang verkrijgen tot verschillende bibliotheken van een streamingdienst kan in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden. Als u content streamt met een VPN, doet u dit op eigen risico. Streamwijzer en de aanbieders van Virtual Private Networks moedigen het gebruik van een VPN op een manier die mogelijk in strijd is met de ’terms and conditions’ van streamingdiensten niet aan. Lees altijd zelfs de gebruikersvoorwaarden.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.