Deze streamingdiensten zouden binnenkort duurder kunnen worden (en dit kun je eraan doen)

Het wordt steeds prijziger om te streamen. De afgelopen tijd hebben streamingdiensten als Prime Video, Disney+ en Videoland allemaal besloten om meer te vragen voor een abonnement. Maar er zijn ook een aantal platforms die op dit moment al langere tijd dezelfde prijs hanteren. Wij zetten vijf streamingdiensten op een rij waarbij de kans aanwezig is dat de prijzen in de (nabije) toekomst zullen stijgen, leggen uit waarom en bespreken wat je hieraan kunt doen.

Veel streamingdiensten hebben in 2023 de prijzen verhoogd

2023 was het jaar van de prijsverhogingen. In januari loste Viaplay het startschot door 14 tot 33% meer te vragen voor maand- en jaarabonnementen. Het ontketende een waar domino-effect, want daarna volgden Disney+, NLZIET, Amazon Prime Video, Videoland, Apple TV+ én F1 TV.

De streamingdiensten geven meestal geen reden mee bij het verhogen van de prijzen. We vermoeden natuurlijk wel dat dit vaak een combinatie is van inflatie en toenemende concurrentie in het streaminglandschap. Bovendien is het aantrekkelijker om de prijzen op te stuwen als de concurrentie het ook al doet, dan als je de enige bent die het vervelende bericht moet brengen.

Deze 5 streamingdiensten kunnen nog duurder worden

Een hele hoop streamingdiensten hebben het afgelopen jaar dus prijsverhogingen doorgevoerd. Wij zetten een aantal streamingdiensten op een rijtje die wellicht in de (nabije) toekomst volgen. Uiteraard is niks van dit alles officieel bevestigd en blijven onze verwachtingen puur speculatief.

1. HBO Max

HBO Max heeft nog geen prijsverhogingen doorgevoerd sinds de lancering in maand 2022. Sindsdien betaal je al €7,99 per maand of €59,99 per jaar. Hiermee bevindt de streamingdienst zich qua prijzen in de middenmoot: ze zijn duurder dan bijvoorbeeld een Amazon Prime Video (waar je slechts €4,99 per maand betaalt), maar een stuk goedkoper dan een Disney+ (€10,99 per maand) en Viaplay (€15,99 per maand). Op basis van het jaarabonnement hoort HBO Max nu zelfs bij de vijf goedkoopste streamingdiensten in Nederland.

Los van het feit dat de prijs al heel lang hetzelfde is, is er nog een andere reden om te vermoeden dat er wellicht een prijsverhoging aankomt. HBO Max wordt namelijk samengevoegd met een andere streamingdienst, discovery+. Zo ontstaat de nieuwe streamingdienst ‘Max’. De samenvoeging is in andere landen al geïmplementeerd en zal in Nederland ergens in 2024 gebeuren. De komst van Max betekent dubbele content en dus lijkt de kans groot dat je dan ook meer gaat betalen. In de Verenigde Staten betaal je bijvoorbeeld voor verschillende abonnementsvormen van $9,99 per maand / $99,99 per jaar tot $19,99 per maand / $199,99 per jaar. HBO Max heeft nog niks laten weten over de nieuwe prijzen. 👉 Sluit direct een abonnement op HBO Max af voor de huidige prijs van €7,99 per maand of €59,99 per jaar.

2. SkyShowtime

SkyShowtime werd in oktober 2022 gelanceerd. De streamingdienst is met een kostenplaatje van €6,99 per maand of €54,99 per jaar relatief goedkoop. Omdat zij al zo lang dezelfde lage prijs hanteren, iedere maand grote bioscoopfilms toevoegen en populaire series als Yellowstone en Tulsa King aanbieden, zou het niet als een verrassing komen als de streamingdienst binnenkort een prijsverhoging aankondigt. 👉 Sluit direct een abonnement op Skyshowtime af voor de huidige prijs van €6,99 per maand of €54,99 per jaar.

Update (16 februari 2024): Een week na onze publicatie kondigde SkyShowtime inderdaad aan de prijzen te verhogen en een nieuw soort abonnement in te voeren. Je leest er alles over via ➝ SkyShowtime verhoogt prijzen en introduceert advertenties op streamingdienst 📰

3. Netflix

Netflix heeft drie abonnementsvormen. Voor een Basic-abonnement vragen ze €7,99 per maand, voor Standaard €11,99 per maand en voor Premium €15,99 per maand. De prijs van die laatste twee werd in 2021 voor het laatst verhoogd, Basic bleef toen hetzelfde. Het zou dus best kunnen dat de streaminggigant in de toekomst besluit in ieder geval het Basic-abonnement duurder te maken, maar abonnees van die andere twee abonnementsvormen moeten misschien ook vrezen.

In het buitenland werd in 2023 namelijk nog een prijsverhoging doorgevoerd. Zo betalen Franse en Engelse kijkers tegenwoordig €11,99 per maand voor het goedkoopste abonnement en €19,99 per maand voor het duurste. Netflix heeft daarnaast natuurlijk het delen van account verboden, waardoor kijkers sowieso al meer kwijt zijn.

🚨 Het is mogelijk om deze regels te omzeilen en tóch nog gratis je Netflix-account te delen. Lees hier ons artikel met twee manieren om extra kosten te besparen.

4. NPO Plus

Op NPO Plus kun je voor slechts €2,95 per maand naar alle programma’s van de NPO kijken. Het fijne hieraan is dat je series lang terug kunt kijken, maar vaak ook afleveringen vooruit kunt kijken. Daarvoor wordt dus een relatief lage prijs gevraagd. Bovendien zijn er al heel lang geen prijsstijgingen doorgevoerd. De kans is dus best aanwezig dat het kijken van de Nederlandse programma’s in de toekomst iets meer zal gaan kosten.

5. Viaplay

Natuurlijk heeft Viaplay afgelopen jaar nog een prijsverhoging doorgevoerd en daarmee is het in deze lijst een beetje een vreemde eend in de bijt. Toch heeft de streamingdienst ons al vaker verrast met plotselinge prijsstijgingen, dus zou het niet verbazen als ze toch ineens weer meer vragen. 👉 Sluit direct een abonnement op Viaplay af voor de huidige prijs.

Onlangs heeft de redactie van Streamwijzer bovendien de nieuwe CEO van Viaplay geïnterviewd en hij gaf in dit gesprek aan dat het nog niet perse klaar is met de prijsstijgingen, ondanks dat het platform met €15,99 per maand en €153,48 per jaar verreweg het duurste is in het Nederlandse streaminglandschap. Dit was wat Roger Lodewick hierover te zeggen had:

🗣️ “Uiteindelijk wordt alles in de wereld duurder. Dus ja, op een gegeven moment zullen wij in de toekomst de prijs weer gaan verhogen. Maar wanneer dat is, dat weet ik niet.”
– CEO Viaplay Roger Lodewick

Oplossing: dit kun je doen om extra kosten te voorkomen

Uiteraard zijn geen van deze mogelijke prijsstijgingen bevestigd. Maar om toch alvast zeker te zijn en een plotselinge prijsstijging te ontlopen, is het altijd mogelijk om in plaats van voor een maandabonnement voor een jaarabonnement te kiezen. Je zit hier dan weliswaar voor een jaar aan vast, maar blijft gedurende die twaalf maanden wel hetzelfde betalen.

Bovendien bespaar je vaak al een hoop geld door voor een jaarabonnement te gaan. Zo profiteer je van een korting van maar liefst 37 procent als je bij HBO Max voor een jaarabonnement kiest en betaal je slechts €5 per maand. Bij Viaplay is de korting 20 procent en bij SkyShowtime 33 procent.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.