Nederlandse films- en series over de Tweede Wereldoorlog

Door de jaren heen zijn er ontzettend veel oorlogsfilms gemaakt. Deze films tonen de gruwelijkheden en laten de waargebeurde verhalen zien wat er tijdens de oorlog heeft afgespeeld. In dit artikel zetten we acht Nederlandse films- en series over de Tweede Wereldoorlog op een rij.

Inhoudsopgave – Klik om te springen op deze pagina 👇
🎥 Films
📺 Series

Films over de Tweede Wereldoorlog

1. Mijn Beste Vriendin Anne Frank – Videoland

De film Mijn Beste Vriendin Anne Frank is sinds 1 mei 2024 op Videoland te zien. Het verhaal volgt de vriendschap tussen Hannah en Anne. Ondanks de toenemende dreiging voor joden proberen de twee beste vriendinnen een ‘normaal’ leven te leiden. Wanneer de familie van Anne onderduikt verliezen de twee elkaar uit het oog. Totdat ze elkaar in 1945 tegenkomen in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Hannah zet haar leven op het spel om de ernstig zieke Anna te helpen.

2. Bankier van het Verzet – Amazon Prime Video

In het waargebeurde verhaal van Bankier van het Verzet volgen we de broers Gijs en Walraven van Hall. Walraven hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt of hij zijn financiële contacten wil inzetten voor het verzet. Samen met zijn broer bedenken ze een constructie om miljoenen weg te sluizen uit de Nederlandse bank. Het geld wordt vervolgens gebruikt om het verzet te financieren. Je kijkt de film nu op Amazon Prime Video.

3. Süskind – CANAL+

De film Süskind op CANAL+ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Walter Süskind (Jeroen Spitzenberger). In de film werkt hij samen met de SS, maar in feite redt hij honderden kinderen van deportatie naar concentratiekampen. Terwijl de razzia’s op de Joodse gemeenschap toenemen, blijft Walter zijn leven riskeren door in verzet te komen.

4. De Slag om de Schelde – Pathé Thuis

Het verhaal van deze film speelt zich af tijdens de Slag om de Schelde. Deze militaire operatie vond plaats in het najaar van 1944 in Zeeland en West-Brabant. De slag is beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als de grootste operatie in Nederland. In de film geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr. kruisen de wegen van een nazisoldaat, Britse zweefpiloot en een Zeeuwse vrouw uit het verzet. Stuk voor stuk staan ze voor cruciale keuzes. Je kunt de film huren via Pathé Thuis.

5. Oorlogswinter – NLZIET

De film Oorlogswinter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Het verhaal speelt zich af tijdens de hongerwinter van 1944/45. Johan van Beusekom (Raymond Thiry) is burgermeester. Hij probeert met de Duitse bezetters in gesprek te gaan om de schade voor zijn dorp te beperken. Zijn 14-jarige zoon Michiel (Martijn Lakemeier) kan niet wachten om in verzet te komen. Wanneer hij onverwachts een opdracht krijgt, raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog. Je kunt de film nu kijken op NLZIET.

6. Grenzeloos Verraad – Netflix

In Grenzeloos Verraad op Netflix draait het verhaal om Ludwig Mengelberg (Peter Nillesen). Hij heeft steeds grotere moeite met de gruwelijke daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duits-Nederlandse officier bij de Wehrmacht wordt geconfronteerd met verschrikkelijke keuzes. Na een persoonlijk drama wordt hij overgeplaatst naar Drenthe. Daar komt hij terecht bij het boerengezin Wesseling. Samen met de familie helpt hij bij het verbergen van onderduikers. Maar wanneer de SS wantrouwen krijgt, zet hij niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

Series over de Tweede Wereldoorlog

1. De Joodse Raad – NLZIET

In de nieuwe serie De Joodse Raad op NPO 1 volgen we David Cohen en zijn dochter Virrie Cohen (Claire Bender). David is voorzitter van de Joodse Raad. Zijn dochter was eerst verpleegster in een Amsterdams ziekenhuis, maar werkte later in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Daar helpt ze Joodse kinderen aan een onderduikadres. Terwijl beiden proberen op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt, dreigen de twee elkaar juist te verliezen.

2. De Stamhouder – NLZIET

De Stamhouder op NPO 1 toont het verhaal van Alexander Münninghoff (Matthijs van de Sande Bakhuyzen). Eind jaren zestig werd hij verliefd op Ellen (Sallie Harmsen). Nadat hij haar heeft verteld over zijn vader die SS’er was in de Tweede Wereldoorlog, wil Ellen niks meer met hem te maken hebben. Een maand later komt ze er echter achter dat ze zwanger is. Het koppel trouwt op één voorwaarde: Alexander moet in het duistere verleden van zijn familie duiken. Tijdens deze zoektocht komt hij erachter dat hij eigenlijk helemaal niet weet wat zijn ouders en opa hebben gedaan in de Tweede Wereldoorlog.


Synopsis: Pathé Thuis, NLZIET, Videoland, Amazon Prime Video

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.