Alle The Hunger Games-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Dit jaar werd de The Hunger Games-franchise na ruim acht jaar eindelijk weer uitgebreid met een nieuwe film: de prequel The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes. Misschien wil je voor het kijken daarvan nog wel even je geheugen opfrissen met een filmmarathon, maar met welke film moet je dan eigenlijk beginnen en welke volgen daarop? Oftewel: wat is de chronologische volgorde van alle The Hunger Games-films? En waar kun je de The Hunger Games films online kijken? In dit artikel delen we alles met je wat je moet weten.

Alles over de ultieme volgorde van de Hunger Games films

In 2008 publiceerde de Amerikaanse auteur Suzanne Collins The Hunger Games en hiermee kwam het verhaal van Katniss Everdeen, Peeta, President Snow en de Hongerspelen voor het eerst tot leven. De eerste verfilming met Jennifer Lawrence verscheen in 2012. Er volgden daarna nog vier films.

Maar die laatste film is een prequel en dit zorgt ervoor dat de volgorde van releasejaar en de chronologische volgorde niet meer hetzelfde zijn. Het is dus aan jou om te beslissen op welke manier je de films wil bekijken en hieronder hebben we beide kijkvolgordes op een rijtje gezet.

— Klik om te springen op deze pagina —
📅 Volgorde van releasejaar
🔜 The Hunger Games op chronologische volgorde
📺 The Hunger Games online kijken

Alle The Hunger Games-films op volgorde van releasejaar

In 2012 werd de razend populaire franchise afgetrapt met de eerste film, The Hunger Games. In de drie jaren daarna werden alle boeken van Suzanne Collins naar het witte doek gebracht, maar toen was het een tijdje stil. Suzanne Collins werkte ondertussen aan een prequel, The Ballad of Songbirds and Snakes, en die verscheen in 2020. Nu heeft deze film zijn weg gevonden naar het grote scherm. Dit zet de teller op vijf films. Hieronder zetten we ze allemaal op een rijtje, op volgorde van releasejaar.

VolgordeTitelReleasejaar
1The Hunger Games2012
2The Hunger Games: Catching Fire2013
3The Hunger Games: Mockingjay – Part 12014
4The Hunger Games: Mockingjay – Part 22015
5The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes2023

Alle The Hunger Games-films in chronologische volgorde

Het is dus mogelijk om de films, zoals hierboven, op volgorde van releasejaar te bekijken. Met het verschijnen van de prequel The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes is de chronologische volgorde echter op de schop gegooid en loopt deze niet meer gelijk met de volgorde van releasejaar.

Maar in welke volgorde moet je de vijf films dan wél kijken als je chronologie belangrijk vindt? Om dit allemaal te verduidelijken, vind je hieronder een overzicht met de juiste kijkvolgorde, inclusief een trailer en een korte omschrijving. Let op: de synopsis van elke film legt de rode draad van de verhaallijn bloot, dus lees die alleen als je de eerdere film(s) al gezien hebt of als dit je niet uitmaakt.

VolgordeTitelReleasejaar
1The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes2023
2The Hunger Games2012
3The Hunger Games: Catching Fire2013
4The Hunger Games: Mockingjay – Part 12014
5The Hunger Games: Mockingjay – Part 22015

1. The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes (2023)

In de originele The Hunger Games-reeks volgen we uiteraard het verhaal van Katniss Everdeen en haar niet aflatende strijd met President Snow. Maar hoe is hij eigenlijk geworden zoals hij is en heeft hij al zijn macht vergaard? De prequel The Hunger Games: The Ballad of Songbirds gaat terug in de tijd en volgt het leven van de dan nog 18-jarige Coriolanus Snow. Hij mag als mentor uitkomen en dat is zijn enige kans op roem en succes, maar dan wordt hij verbonden aan Lucy Gray, een tribuut uit het arme district 12.

2. The Hunger Games (2012)

Dit is waar de franchise ooit begon. In The Hunger Games wordt Primrose Everdeen geselecteerd om deel te nemen aan de jaarlijkse Hongerspelen. Haar oudere zus, Katniss Everdeen, biedt aan om haar plek in te nemen. Ze komt in de arena terecht met Peeta Mellark, een jongen die ze nog kent uit haar verleden. De twee ontwikkelen gevoelens voor elkaar, maar er mag natuurlijk maar één iemand winnen. De rest zal sterven.

3. The Hunger Games: Catching Fire (2013)

In The Hunger Games: Catching Fire lijkt er na de vorige Hongerspelen een opstand tegen het Capitool te zijn ontstaan. Katniss krijgt hier de schuld van en voelt tijdens haar overwinningstournee een grote druk. Dan blijkt President Snow iets anders voor haar in petto te hebben: hij stelt tijdens de 75e Hongerspelen, het jubileumjaar, een nieuwe regel in. Oude winnaars moeten tegen elkaar vechten. Hierdoor moet Katniss opnieuw de arena in.

4. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014)

Hoewel Katniss twee keer de Hongerspelen heeft overleefd, is ze nog steeds niet veilig. Het Capitool heeft Peeta gevangengenomen. Terwijl Katniss het gezicht wordt van de revolutie, probeert ze haar geliefde te redden. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 was het eerste deel van de spetterende finale van de filmreeks.

5. The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (2015)

De strijd tegen het Capitool bereikt zijn hoogtepunt in The Hunger Games: Mockingjay – Part 2. Katniss, Gale, Peeta en Finnick slaan de handen ineen met district 13 om President Snow voor eens en voor altijd van zijn troon te stoten.

Waar zijn de The Hunger Games-films te bekijken?

Mocht je voor het kijken van de nieuwe The Hunger Games-prequel de eerste vier films nog eens willen bekijken, dan zijn er gelukkig genoeg opties. Je kunt alle vier de films op Viaplay, HBO Max, Videoland en Netflix vinden. Ook Amazon Prime Video heeft de complete filmreeks aan de bibliotheek toegevoegd.

De eerste vier The Hunger Games-films zijn daarnaast ook te streamen bij TVOD-streamingdienst Pathé Thuis. Hier hoef je geen abonnement te hebben om films te streamen, maar kun je iedere titel los kopen of huren. Koop je de film bij Pathé Thuis, dan blijft deze voor altijd in je bibliotheek staan. Je kunt hem dan zo vaak bekijken als je wilt. Bij huren heb je 30 dagen de tijd om te beginnen met kijken. Na 48 uur verdwijnt de film vervolgens uit je bibliotheek.

→ Benieuwd? Bekijk hier alle The Hunger Games-films op Pathé Thuis 🍿

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de The Hunger Games-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle X-Men-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Amazon Prime Video, HBO Max, Viaplay en Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.