Alle X-Men films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar lang vóór het bestaan van de MCU (Marvel Cinematic Universe) ontstond er al een succesvolle superheldenreeks van de bekende filmstudio: X-Men. De eerste uitgebrachte film hiervan stamt uit het jaar 2000, maar chronologisch gezien is dit niet het beginpunt van de X-men films en hun verhalen. Als dit niet al ingewikkeld genoeg is, spreken we in het X-Men universum zelfs van verschillende tijdslijnen die afhankelijk van de uitkomst van de film de chronologische volgorde bepalen. Om hier wat duidelijkheid in te scheppen hebben wij een handige lijst opgesteld met de versimpelde volgorde van alle X-men films en daarnaast geven we aan waar je ze online kijken kunt.

→ Ga direct naar Disney+ om naar alle films en series van Disney, Star, Pixar, Marvel, National Geographic en Star Wars te kijken ✅

Chronologische volgorde van alle X-men films en prequels

In de originele films uit de X-Men reeks vanaf 2000 zien we Patrick Stewart als Professor Charles Xavier en Ian McKellen als zijn aartsvijand Magneto. Deze eerste drie films, met onder andere Hugh Jackman en Nederland’s eigen Famke Janssen, waren een denderend succes. Mede hierdoor werd het X-men universum verder uitgebreid met een aantal vervolgen en prequel films.

Zo werd middels First Class in 2011 het origine verhaal van het ontstaan van de X-men verteld, wat plaatsvond in het jaar 1962. In deze reeks vertolkt James McAvoy de rol van Charles Xavier en speelt Michael Fassbender zijn toekomstige aartsvijand Erik Lehnsherr/Magneto. Alle films zijn onder andere geproduceerd door Marvel en gedistribueerd door 20th Century Fox, waarmee ze onderdeel van The Walt Disney Company zijn. Hierdoor kun je ze via Disney+ streamen, maar ook huren of kopen bij Pathé Thuis.

VolgordeTitelJaar in verhaallijnPremièreDisney+Pathé Thuis
1X-Men: First Class19622011▶️ Bekijk directKijken
2X-Men: Days of Future Past19732014▶️ Bekijk directKijken
3X-Men Origins: Wolverine19792009▶️ Bekijk directKijken
4X-Men: Apocalypse19832016▶️ Bekijk directKijken
5X-Men: Dark Phoenix19922019▶️ Bekijk directKijken
6X-Men20002000▶️ Bekijk directKijken
7X2 (X-Men United)20032003▶️ Bekijk directKijken
8X-Men: The Last Stand20062006▶️ Bekijk directKijken
9The Wolverine20132013▶️ Bekijk directKijken
10The New Mutants20172020▶️ Bekijk directKijken
11Logan20292017▶️ Bekijk directKijken

Hoe zit het met Deadpool dan?

Strikt gezien speelt het verhaal van Deadpool zich af binnen hetzelfde universum als de X-men films. Zo zouden Deadpool (2016) en Deadpool 2 (2018), met Ryan Reynolds als de titulaire antiheld, prima in het hierboven geplaatste lijstje passen. De films vinden ongeveer plaats in het jaar dat ze uitkwamen, dus tussen 2016 en 2018.

Aangezien de verhaallijnen en personages van deze films niks met X-men te maken hebben en het qua tijdlijn al ingewikkeld genoeg is, hebben wij besloten om deze films niet in het lijstje op te nemen. Beide Deadpool films zijn echter wel online te streamen:

→ Bekijk Deadpool (2016) nu met een abonnement hier op Disney+ of huur/koop hem hier op Pathé Thuis 1️⃣

→ Bekijk Deadpool 2 (2018) nu met een abonnement hier op Disney+ of huur/koop hier op Pathé Thuis 2️⃣

Nog veel meer Marvel-films en series via Disney+

In het bovenstaande overzicht zie je dat je met een abonnement op Disney+ alle verschillende X-Men films kunt bekijken. Ook ben je bij Disney+ aan het juiste adres voor allerlei andere Marvel-superhelden series en films. Alle films binnen het MCU zijn er te zien, zoals The Avengers, Thor en Black Panther. Daarnaast stream je er echter ook exclusief allerlei nieuwe series als Moon Knight, WandaVision en Hawkeye.

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.