Dit is de startvolgorde van alle landen tijdens de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2024

Op dinsdag 30 januari 2024 vond de loting voor de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2024 plaats. Nederland is terechtgekomen in de tweede halve finale. Op donderdag 9 mei 2024 zal Joost Klein namens Nederland het grote Eurovisie podium gaan betreden. Tijdens de loting werd ook bepaald in welk deel van de show we alle landen zullen terugzien. Maar wat is de indeling en de startvolgorde van alle landen tijdens de twee halve finales van het Eurovisie Songfestival 2024? En hoe werkt deze loting eigenlijk?

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival

Lang was het onzeker wie voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival 2024 in Zweden zou afreizen. Zo zouden meerdere artiesten zich hebben aangemeld. Ondanks de kritiek op de selectieprocedure kondigde de AVROTROS in juli 2023 zich te blijven focussen op een interne selectie. Dit houdt in dat zowel de artiest als het nummer nog steeds door een selectiecommissie werd gekozen. Alle geïnteresseerde artiesten, songwriters en platenlabels konden tot en met zaterdag 30 september 2023 een nummer insturen.

Lang gingen er speculaties rond dat Douwe Bob nog een poging zou willen wagen. Ook de Bankzitters zouden het Eurovisie avontuur wel zien zitten. Ook de namen van Numidia, April Darby en Stefania gingen in de rondte. Op 11 december 2023 maakte de AVROTROS bekend dat Joost Klein Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Een droom die uitkomt voor de Friese artiest. Hij was namelijk al maandenlang bezig om internationaal campagne te voeren. Hij kan dan ook niet wachten om een muzikaal spektakel neer te zetten in Zweden.

Loting halve finales Eurovisie Songfestival 2024

Aan het Eurovisie Songfestival 2024 doen net als vorig jaar 37 landen mee. Roemenië doet niet langer meer mee, maar Luxemburg keert wel weer terug op het Eurovisie podium. De grote finale vindt plaats op 11 mei 2024. Maar voordat het zo ver is moeten eerst alle landen strijden in de halve finales. Alleen de zogeheten Big Five is al verzekerd van een plek. Hieronder vallen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Ook Zweden heeft zich als winnaar automatisch gekwalificeerd.

Op dinsdag 30 januari 2024 vond de loting van de halve finales voor de overige 31 landen plaats. Tijdens de loting werd eerst bepaald wanneer de Big Five mag stemmen in de halve finales. Het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland mogen in de eerste halve finale op dinsdag 7 mei hun stem uitbrengen. Spanje, Italië en Frankrijk doen dit in de tweede halve finale op donderdag 9 mei.

Daarna was het tijd om alle 31 landen te verdelen over de twee halve finales. Ook werd bepaald in welk deel van de show we alle landen terug gaan zien. Dit is belangrijk, omdat veel landen hopen op het tweede gedeelte van de avond. Het optreden zit dan nog vers in het geheugen van de kijker. De startvolgorde wordt overigens door de makers van de show bedacht als alle nummers bekend zijn.

Indeling en startvolgorde van alle landen tijdens de halve finales

Eerst werd bepaald in welk deel van de halve finale Israël optreedt. Het land heeft namelijk aan de European Broadcasting Union gevraagd of het in de tweede halve finale kan optreden. De reden hiervoor is een nationale herdenkingsdag. Israël kwam terecht in het tweede deel van de show. Alle andere 30 deelnemers werden in vijf potten met ieder zes landen verdeeld. Deze indeling is gebaseerd op het stemgedrag van alle landen. Landen die veel op elkaar stemmen komen in dezelfde pot terecht, zodat er minder kans is om in dezelfde halve finale op te treden. Alleen landen die zelf optreden mogen namelijk in de desbetreffende halve finale stemmen.

Nederland zat daardoor samen met België, Tsjechië, Luxemburg, Moldavië en Polen in pot vijf. Daarna werd uit iedere pot een land geloot voor de eerste halve finale én werd direct daarna bepaald in welk deel van de show het land zal optreden. Aan deze eerste halve finale doen in totaal vijftien landen mee.

Joost Klein kwam tijdens de loting terecht in de tweede halve finale. Hij zal in het tweede gedeelte van de show optreden. Nadat alle nummers bekend waren gemaakt, werd de startvolgorde bepaald. Joost Klein zal met zijn nummer Europapa als laatste van de avond optreden. De artiest werd namelijk ingedeeld op plek zestien. Aan de tweede halve finale doen dan ook zestien landen mee. Tien daarvan gaan door naar de grote finale op 11 mei. Hieronder staat de indeling van de halve finales, inclusief de definitieve startvolgorde. De Big Five (Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje) treedt voor het eerst ook op tijdens de halve finales. Ook gastland Zweden treedt tijdens een van de shows op.

Eerste halve finale (dinsdag 7 mei 2024)