‘Europe, are you ready?’ Op deze datum keert het Eurovisie Songfestival in 2024 terug

Miljoenen kijkers wereldwijd zagen afgelopen mei hoe Loreen voor de tweede keer het Eurovisie Songfestival voor Zweden wist te winnen. Met het nummer Tattoo blies ze het publiek in Liverpool omver. Nu het muzikale geweld al even achter ons ligt, is men steeds vaker benieuwd naar het antwoord op de grote vraag: wanneer wordt het Eurovisie Songfestival in 2024 georganiseerd? In dit artikel geven we je de exacte datum en lees je wat er tot dusver bekend is over het wereldwijde spektakel.

Korte terugblik op het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool

In 2022 ging Oekraïne er met de meeste punten vandoor—men stemde massaal op het liedje Stefania van de band Kalush Orchestra—maar door de huidige oorlogssituatie konden zij het festival helaas niet zelf hosten. Daarom werd het spektakel voor één keer door een ander land georganiseerd, namelijk de nummer twee: het Verenigd Koninkrijk. De Engelse stad Liverpool vormde het decor voor het muzikale festival, waarbij United by Music als thema centraal stond.

Zangeres Alesha Dixon, actrice Hannah Waddingham (bekend van onder meer Ted Lasso en Sex Education) en de Oekraïense zangeres Julia Sanina presenteerden de eerste twee halve finales. Op de avond van de grootse finale voegde ook Graham Norton zich bij het drietal.

Eurovision keert in 2024 terug naar Zweden

Het land dat het Eurovisie Songfestival wint, mag automatisch het muzikale spektakel organiseren. Na de finale is het dus al direct duidelijk waar het evenement volgend jaar zal plaatsvinden. Loreen uit Zweden blies met haar nummer Tattoo de vakjury omver, waardoor zij voor de tweede keer het Songfestival wist te winnen.

Het bleef overigens nog wel lang spannend, want het publiek stemde massaal op de Finse inzending. Volgend jaar zal het echter de eer zijn aan Zweden om het evenement voor de 7e keer te hosten. De exacte locatie is ook al bekend. In 2024 zal de stad Malmö namelijk het decor zijn voor de 68e editie van het Eurovisie Songfestival.

Exacte datum van het Eurovisie Songfestival 2024 is al bekend

Afgelopen juli heeft de Zweedse omroep SVT de precieze datum bekendgemaakt waarop het muzikale spektakel in 2024 zal losbarsten. Deze zender is samen met de European Broadcasting Union verantwoordelijk voor het organiseren van het evenement. Voorafgaand aan de aankondiging konden we al een goede gok doen, aangezien het Eurovisie Songfestival vrijwel altijd begin mei wordt georganiseerd.

Zo vond de Europese zangwedstrijd afgelopen jaar van 9-13 mei plaats en zaten we ook rond deze periode in 2021 aan de buis gekluisterd toen het de eer was aan Rotterdam om het evenement te hosten. Onze vermoedens werden door het officiële bericht van de organisatie dan ook bevestigd. Omcirkel 7-11 mei 2024 alvast in je agenda, want dit is de exacte datum waarop het Eurovisie Songfestival volgend jaar zal worden georganiseerd. De twee halve finales zullen gepland staan op dinsdag 7 en donderdag 8 mei, waarop de grote finale op zaterdag 11 mei op de kalender staat. Inmiddels heeft AVROTROS ook al laten weten dat Joost Klein als artiest voor Nederland naar Zweden zal worden gestuurd.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.