Deze artiest gaat voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival 2024

Het Eurovisie Songfestival ligt alweer even achter ons. Miljoenen kijkers zagen afgelopen mei hoe de Zweedse Loreen erin slaagde om voor de tweede keer de zangwedstrijd te winnen. Na een lange tijd stilte rondom het muzikale spektakel, maakte België als eerste land de artiest voor het aankomende Eurovisie Songfestival bekend. Ook in Nederland begonnen al snel speculaties van potentiële kandidaten naar buiten te komen. Inmiddels is de deelnemer bekend en dus lees je hier alles wat er tot dusver bekend is over de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2024.

België maakte als eerste land Eurovisie Songfestival-artiest 2024 bekend

Liefhebbers kunnen zich weer volop gaan verheugen op het komende Eurovisie Songfestival. De voorpret begon al vroeg, want België had al snel de artiest van volgend jaar bekendgemaakt. Daarmee liepen onze zuiderburen voor op de rest van alle deelnemende landen. De omroep RTBF liet weten dat Mustii volgend jaar België zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Deze 33-jarige artiest is naast zanger ook bekend als songwriter en acteur en is tevens te zien als jurylid in Drag Race Belgique.

Hoe wordt de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival gekozen?

Hoewel de eerste artiest dus al snel was aangekondigd, liet de Nederlandse inzending nog even op zich wachten. De AVROTROS kondigde in juli namelijk aan zich te blijven focussen op een interne selectie, wat betekent dat het nummer en de artiest voor volgend jaar wederom door een selectiecommissie wordt gekozen. Ondanks de kritiek op deze procedure nadat Nederland de finale niet wist te behalen, wordt er ook voor 2024 vastgehouden aan dit concept.

Alle geïnteresseerde artiesten, songwriters en platenlabels konden tot en met zaterdag 30 september 2023 een nummer insturen. Nieuw dit jaar was dat er ook een losse song kon worden ingestuurd, waarbij later wordt gekeken naar een passende zanger of zangeres. Alle ingezonden tracks werden vervolgens beoordeeld door de commissie. Vervolgens werd een selectie van de inschrijvingen uitgenodigd om het nummer live te zingen. Volgens de omroep moesten we rekening houden met een datum rond half december voordat het hoge woord eruit zou zijn.

Wie doet er mee voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival 2024?

Inmiddels is de dag van 11 december 2023 aangebroken en blijkt dat AVROTROS zich aan zijn woord heeft gehouden. De deelnemer voor Nederland is bekend en het is Joost Klein die Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Volgens de omroep staat hij bekend om zijn energieke optredens, waarbij hij “met zijn aanstekelijke beats en creatieve woordspelingen een groeiend nationaal en internationaal publiek weet te betoveren.” Daarom is hij degene die is gekozen uit ruim 600 inzendingen. Ze vervolgen: “De Europese hitpotentie van het ingezonden nummer heeft de selectiecommissie doen besluiten Joost namens Nederland af te vaardigen.”

Eerder waren er al tal van speculaties rondom alle mogelijke artiesten die een inzending zouden hebben gestuurd. Zo zou Douwe Bob graag nog een tweede poging hebben willen doen. De zanger trad in 2016 namelijk al eerder op met het nummer Slow Down. Ook zouden de Bankzitters het wel zien zitten om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De YouTubers lieten tijdens een persconferentie weten zich te gaan aanmelden door een nummer in te sturen. April Darby zou ook interesse hebben getoond. Zo liet de musicalster in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken weten haar grote droom te willen najagen.

Tevens zou Stefania een terugkeer op het Europese podium niet hebben uitgesloten. De zangeres mocht eerder al in 2021 Griekenland vertegenwoordigen, maar zei zeker geïnteresseerd te zijn om voor Nederland naar het muzikale spektakel af te reizen. Naast alle inzendingen ging het hoofd van de selectiecommissie, Twan van den Nieuwenhuizen, ook in gesprek met artiesten. Zo liet Kriss Kross Amsterdam weten zich niet zelf aan te melden, maar wel mee te willen doen als ze worden gevraagd.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.