Zo zijn de Europese tickets voor volgend seizoen 2024/25 verdeeld

Het einde van het huidige Eredivisie-seizoen komt langzaam in zicht. Met nog een paar speelrondes op de teller is het daarom bijna tijd om de balans op te maken. Zo kunnen we alvast een blik werpen op de verdeling van de Europese tickets. Want welke clubs zien we volgend seizoen 2024/25 terug in de Conference, Europa en Champions League? We leggen je uit hoe de verdeling van de tickets te werk gaat en welke teams we in Europa terug zien.

Hoe werkt de verdeling van de Europese tickets voor seizoen 2024/25?

De verdeling van de Europese tickets ziet er volgend seizoen 2024/25 iets anders uit. Dit heeft alles te maken met de knappe prestaties van Nederland. Op basis van de bovenste plekken in de ranglijst van het afgelopen Eredivisie-seizoen worden de tickets verdeeld. De eindstand van de competitie is daarom allesbepalend.

Volgend seizoen kwalificeren de landskampioen en nummer twee zich direct voor de groepsfase van de Champions League. De nummer drie krijgt een plek in de derde voorronde van het miljardenbal. Voor plek vier ligt een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League gereserveerd. Plek vijf tot en met acht moeten via play-offs bepalen wie in de tweede voorronde van de Conference League mag voetballen.

Gewonnen ticket van Feyenoord schuift door

Door het extra kaartje voor de Champions League verdient de winnaar van de KNVB Beker een directe plaats in de groepsfase van de Europa League. Mocht een club al een ander Europees ticket hebben, dan verschuift deze naar een andere plaats. Door de winst van Feyenoord is dit voor volgend seizoen 2024/25 het geval. De Rotterdammers staan namelijk op het moment van schrijven op plek twee in de Eredivisie. Met deze positie hebben zij volgend seizoen recht op een plaats in de groepsfase van de Champions League.

Met het winnen van de KNVB Beker verschuift het ticket van de groepsfase van de Europa League door naar de nummer vier. Op dit moment krijgt AZ dat ticket. In plaats van de play-offs mag de nummer vijf (Ajax) door naar de tweede voorronde van de Europa League. Plek zes (N.E.C.) tot en met negen speelt de nacompetitie tegen elkaar.

Deze clubs hebben een Europees ticket op zak

Nu de verdeling van de tickets is uitgelegd, is het tijd om te kijken naar de stand in de Eredivisie. Op het moment van schrijven staat PSV op de eerste plaats. Met een gat van tien punten ten opzichte van Feyenoord (plek twee) en een aantal speelrondes te gaan, lijkt het erop dat de Eindhovenaren de nieuwe landskampioen worden.

De Rotterdammers staan op plek twee en lijken deze positie niet meer weg te geven aan FC Twente. Zij staan op het moment van schrijven op plaats drie, gevolgd door AZ en Ajax. De Amsterdammers staan echter niet op een stevige vijfde plek, waardoor de play-offs tot een mogelijk scenario behoren. Op het moment van schrijven is de verdeling van de Europese tickets voor de clubs als volgt:

PositieTicketClub
1🟢 Groepsfase Champions LeaguePSV
2🟢 Groepsfase Champions LeagueFeyenoord
3🟢 Derde voorronde Champions LeagueFC Twente
4🔴 Groepsfase Europa LeagueAZ
5🔴 Tweede voorronde Europa LeagueAjax
6⚫ Play-offs voor tweede voorronde Conference LeagueN.E.C.
7⚫ Play-offs voor tweede voorronde Conference LeagueFC Utrecht
8⚫ Play-offs voor tweede voorronde Conference LeagueGo Ahead Eagles
9⚫ Play-offs voor tweede voorronde Conference LeagueSparta Rotterdam

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.