Wanneer begint het nieuwe seizoen van de KNVB Beker 2024/25?

Na ontelbaar spannende wedstrijden is het op zondag 21 april 2024 tijd om de balans op te maken tijdens de finale van de KNVB Beker. In een bomvolle Kuip staan finalisten Feyenoord en N.E.C. tegenover elkaar. Op het spel staat de zilveren dennenappel en een Europees ticket naar de groepsfase van de Europa League. Met het einde van het bekertoernooi in zicht, vraag je je misschien wel af wanneer de nieuwe competitie in 2024 van start gaat. Reden genoeg om het speelschema van de KNVB Beker seizoen 2024/25 erbij te pakken. De finale tussen Feyenoord en N.E.C. is live te volgen op ESPN, waardoor deze gratis te kijken is via CANAL+.

Wat is de KNVB Beker?

De KNVB Beker is een bekertoernooi dat al sinds 1899 bestaat en georganiseerd wordt door de Koninklijke Nederlandse voetbalbond. De strijd om de ‘zilveren dennenappel’ is daarmee direct de oudste nog bestaande voetbalcompetitie in Nederland. Voor alle clubs staat er veel op het spel, want de winnaar van dit bekertoernooi speelt niet alleen tegen de huidige landskampioen om de Johan Cruijff Schaal maar plaatst zich ook direct voor de groepsfase van de Europa League. Uiteraard kunnen de finalisten ook een flink geldbedrag winnen. Voor de winnaar is een bedrag van €350.000 gereserveerd.

Hoe kwalificeren clubs zich voor het bekertoernooi?

Aan het bekertoernooi doen zowel amateurteams als betaald voetbalclubs mee. Uiteraard dromen alle amateurs ervan om in een groot stadion te spelen en het op te nemen tegen de profs. Maar hoe kwalificeren deze amateurteams zich eigenlijk? Het amateurvoetbal in Nederland is verdeeld in zes districten: Noord, Oost, West I, West II, Zuid I en Zuid II. Ieder district speelt om een aparte districtbeker. Hieraan kunnen amateurs van de vijfde klasse tot aan de hoofdklasse meedoen.

Vervolgens kunnen alle halve finalisten voorzichtig hopen op een plaats in het bekertoernooi. Deze ploegen doen namelijk aan de eerste kwalificatieronde van de KNVB Beker. Deze ronde wordt aangevuld met 34 teams uit de Derde Divisie die vorig seizoen geen kampioen zijn geworden of een periodetitel hebben gewonnen. Daarna wordt via een loting bepaald welke clubs tegen elkaar spelen. De winnaars stromen door naar de tweede kwalificatieronde. Aan deze ronde worden de clubs uit de Tweede Divisie toegevoegd.

Alleen de kampioenen en periodewinnaars hoeven deze ronde niet te spelen. Zij kwalificeren zich voor de eerste ronde van het bekertoernooi. Na twee kwalificatierondes plaatsen alle winnaars zich voor de KNVB Beker. In de eerste ronde stromen alle betaald voetbalclubs uit de Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie in. Alleen de teams die op Europees niveau in actie komen, zijn vrijgesteld van deze ronde. Zij stromen pas bij ronde twee in.

Speelschema KNVB Beker in 2024/25

Het programma van de KNVB Beker in 2024/25 staat vast in de vorm van een speelschema. Hierin staan alle dagen vermeld waarop er gevoetbald wordt om de beker. De eerste kwalificatieronde voor de amateurs wordt in het weekend van 10-11 augustus gespeeld. Daarna staat de tweede kwalificatieronde in september op de planning, waarna de eerste ronde start op 29 oktober 2024.

Op 4, 5, 17, 18 en 19 december 2024 wordt de tweede ronde gespeeld en wordt duidelijk welke teams overwinteren en zich plaatsen voor de achtste finales. Deze tweede ronde is opgesplitst, zodat er meer wedstrijden kunnen worden uitgezonden. Na de winterstop worden de finales gespeeld. Deze precieze datums worden op een later moment bekendgemaakt. De grote finale staat op maandag 21 april 2025 traditiegetrouw in De Kuip gepland.

RondeSpeeldata
⚽️ Eerste kwalificatieronde10/11 augustus 2024
⚽️ Tweede kwalificatierondeseptember 2024
1️⃣ Eerste ronde29 oktober 2024
2️⃣ Tweede ronde4/5/17/18/19 december 2024
8️⃣ Achtste finalesjanuari 2025
¼ Kwartfinalesfebruari 2025
½ Halve finalesfebruari 2025
🏆 Finale21 april 2025

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.