10 Kijktips voor true crime-films en series over beroemdheden

Film- en serieliefhebbers die graag naar misdaadprogramma’s kijken, merken vast dat er steeds meer true crime-content op de streamingdiensten verschijnt. Om specifiek te zijn, is er de laatste jaren ook een trend gaande waarbij beroemdheden en hun (vermeende) misdaden extra onder de loep worden genomen. De meest bizarre scenario’s komen in deze programma’s voorbij. Wanneer je denkt dat het niet gekker kan worden, komt er weer een onverwachte verklaring om de hoek kijken. Daarom hebben we voor jou deze 10 kijktips voor true crime-films en series over beroemdheden op een rijtje gezet. Ze zijn onder andere te zien op Netflix, Viaplay, Videoland, discovery+ en Pathé Thuis.

10x Kijktips voor true crime-films en series over beroemdheden

10. Jeffrey Epstein: Filthy Rich (serie, 1 seizoen) – Netflix

In deze aangrijpende vierdelige documentaireserie vertellen slachtoffers hoe de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein zijn rijkdom en macht gebruikte om zijn misbruiken uit te voeren. Van regisseur Lisa Bryant, Academy Award-genomineerde Joe Berlinger (Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes) en bestsellerauteur James Patterson.

9. Harvey Weinstein (film, 2020) – discovery+

Harvey Weinstein
Film: Harvey Weinstein | Beeld: Discovery

Hollywood’s welbekende filmproducent Harvey Weinstein maakte volgens in de docu verklaarde aantijgingen gebruik van zijn invloedrijke positie om talloze vrouwen te pesten, seksueel te misbruiken en te verkrachten. In deze Investigation Discovery-documentaire worden nooit eerder gehoorde voicemailberichten, diepte-interviews en gedetailleerde getuigenissen vertoond die onthullen hoe ver hij ging om zijn gruwelijke misdaden te begraven.

8. Surviving R. Kelly (serie, 1 seizoen) – Videoland

R. Kelly is één van de grootste R&B-zangers aller tijden, maar zijn carrière wordt geplaagd door geruchten over misbruik, pedofilie en ongepast gedrag richting vrouwen. In deze documentairereeks komen slachtoffers naar voren om beschuldigingen over zijn fysieke, mentale en seksuele misbruik in detail te beschrijven. Met meer dan 50 interviews, waaronder die van burgerrechtenactivist Tarana Burke, muzikanten John Legend en Sparkle, talkshowhost Wendy Williams en familieleden van R. Kelly.

7. Jomanda: Lady Of The Light (serie, 1 seizoen) – discovery+

In deze vierdelige Nederlandse documentaireserie volgen we het verhaal van Jomanda: hét fenomeen van de jaren negentig. De vrouw die zichzelf als de schakel tussen hemel en aarde zag en met haar paranormale krachten spectaculaire healings gaf aan tienduizenden mensen. Na een langlopende juridisch proces en een overvloed aan kritiek vertrekt Jomanda uit Nederland, waarna ze elke vorm van contact lijkt te vermijden. Het verhaal van Jomanda wordt beschreven aan de hand van archiefmateriaal en interviews met mensen die zeggen op wonderbaarlijk manier van haar te zijn genezen. Naast voormalige collega’s, fans en critici komen ook BN’ers zoals Mylene de la Haye, Jack Spijkerman, Jan Uriot, Haye van der Heyden en Sjoerd Pleijsier aan het woord.

6. House of Gucci (film, 2021) – Pathé Thuis

De gloednieuwe bioscoopfilm House of Gucci is geïnspireerd op de schokkende gebeurtenissen rondom het familie-imperium achter het Italiaanse modehuis Gucci. In een verhaal dat zich over drie decennia strekt, komen liefde, verraad, decadentie, wraak en uiteindelijk ook moord voorbij. Van de legendarische regisseur Ridley Scott (Gladiator, The Martian) met in de hoofdrollen Oscar genomineerde Adam Driver (Star Wars: The Force Awakens) als Maurizio Gucci en Oscarwinnares Lady Gaga (A Star is Born) als zijn vrouw, Patricia Reggiani.

5. Selena: The Crimes That Changed Us (film, 2020) – discovery+

Selena: The Crimes that Changed Us is de documentaire van Investigation Discovery over de moord op Selena Quintanila-Perez. De Mexicaans-Amerikaanse zangeres Selena staat op het punt om een internationale superster te worden wanneer een noodlottig bezoek aan een motel in Texas haar jonge leven op tragische wijze beëindigt. Fans eisen gerechtigheid terwijl politie-onderhandelaars het opnemen tegen een onwaarschijnlijke moordenaar. Hiervan is geen trailer beschikbaar, maar via de onderstaande knop vind je meer informatie en beelden op de officiële website van streamingdienst discovery+.

4. Epstein’s Shadow: Ghislaine Maxwell (serie, 1 seizoen) – Viaplay

In deze drie uur-durende documentaire wordt de mysterieuze wereld van Ghislaine Maxwell onderzocht. Maxwell is een Britse socialiste en ooit erfgename van het Maxwell-fortuin. Haar leven neemt een ernstige wending wanneer ze Jeffrey Epstein ontmoet, een rijke man die later wordt veroordeeld als zedendelinquent. Deze docu neemt een kijkje in het ingewikkelde verhaal van macht, seks en geld dat leidt tot de arrestatie van Ghislaine Maxwell.

3. True Crimes of the ’90s met Dionne Slagter (serie, 1 seizoen) – discovery+

We duiken in True Crimes Of The ’90s met Dionne Slagter terug in de jaren 90 en behandelen de meest opmerkelijke moordzaken uit dit decennium. In een bij de tijd passende setting wordt de bekende Youtuber Dionne bijgestaan door de beste misdaadexperts en neemt ze moorden onder de loep van Rodney King tot Gianne Versace en van O.J. Simpson tot Louise Woodward.

2. Pablo Escobar: El Patrón del Mal (serie, 1 seizoen) – Videoland

Escobar: El Patrón del Mal is een Colombiaanse telenovela uit 2012 die werd geproduceerd en uitgezonden op Caracol TV. Een telenovela is een soort televisieserie of soapserie die voornamelijk in Latijns-Amerika wordt geproduceerd. Het woord combineert tele (televisie) en novela (roman). De telenovela is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over het leven van Pablo Escobar: de wereldberoemde en beruchte drugsbaron uit Columbia. Deze serie is zowel op Videoland als op Netflix te zien en staat in het Engels bekend als Pablo Escobar, the Drug Lord.

1. Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez (serie, 1 seizoen) – Netflix

In deze driedelige Original documentaireserie van Netflix wordt door middel van interviews met vrienden, spelers en insiders onderzocht hoe Aaron Hernandez van een NFL-ster naar een veroordeeld moordenaar ging. De docu behandelt zijn veroordeling voor de moord op Odin Lloyd, andere moordzaken waarin hij een verdachte was en de factoren in zijn leven die zijn gedrag hebben gevormd.

Meer true crime-programma’s op verschillende streamingdiensten

Natuurlijk zijn op al deze streamingdiensten nog veel meer films en series in dit genre te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld op discovery+ de zenderpagina van Investigation Discovery bezoeken, maar ook de categoriepagina van True Crime.

Daarnaast hebben ook andere video on demand-platforms een soortgelijke pagina met content binnen deze misdaadcategorie. Zo vind je hier bij Netflix de true crime-catalogus en kun je ook bij de concurrerende diensten vaak onder ‘genre’ misdaad selecteren.

Kijktips per streamingdienst

In het bovenstaande overzicht vond je kijktips voor de meerdere streamingdiensten. Ben je op zoek naar nieuws, kijktips en de laatste releases van jouw favoriete videodienst? Bezoek dan nu onze nieuwspagina en selecteer je streamingdienst. Dan krijg je direct een inkijkje in toffe updates over de films en series op je video on demand-platform. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Netflix, Viaplay, Videoland, discovery+ en Pathé Thuis

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.