Lion: naar het indrukwekkende, maar waargebeurde verhaal van Saroo Brierley

Sinds 1 april staat de film Lion op Netflix. Deze film uit 2016 wist 6 nominaties voor de Oscars en 4 voor de Golden Globes in de wacht te slepen, maar won ook 2 BAFTA’s. Lion vertelt het waargebeurde verhaal van de Indiase Saroo, die als vijfjarig jongetje per ongeluk van zijn familie wordt gescheiden. Vijfentwintig jaar later zoekt een volwassen Saroo vanuit Australïe via Google Earth naar zijn familie in India.

Lion op Netflix: wat is het waargebeurde verhaal achter deze film?

Lion vertelt het verhaal van Saroo Brierley en is een verfilming van zijn memoires uit 2013: A long way home. In deze autobiografie beschrijft Brierley hoe hij als jongetje opgroeide in een zeer arm gezin in India. Samen met zijn oudere broers bedelde en werkte Saroo ’s avonds op een treinstation. Op een avond raakt Saroo gescheiden van zijn oudere broer en reist per ongeluk mee in een trein naar Calcutta. Later blijkt dat zijn broer diezelfde avond is verongelukt op het station.

Weeshuis en adoptie

Ver weg van zijn familie, zonder besef van tijd of plaats, moet de vijfjarige Saroo zien te overleven. Saroo wordt in eerste instantie opgevangen door een treinmedewerker, maar vlucht daar na een twijfelachtig incident weg. Uiteindelijk komt hij in een weeshuis terecht. Vanuit dit weeshuis wordt Saroo geadopteerd door een Australisch gezin en groeit daar op tot een succesvolle jongeman.

Zoektocht naar zijn familie in India

Jaren later gebruikt Saroo Google Earth en Facebook om zijn Indiase geboortedorp weer terug te vinden. Met de paar herinneringen die hij nog heeft, zoekt hij urenlang via Google Earth naar het station waar hij instapte en het dorp waar hij vandaan komt. Na lang zoeken vindt hij een dorp dat hij herkent en weet via Facebook contact te leggen met de bewoners. Saroo reist naar het dorp genaamd Khwanda en kan door rond te vragen het adres van zijn moeder vinden. Daar herenigt hij zich na jaren met zijn moeder, zus en achtergebleven broer. De hereniging krijgt veel aandacht in de (internationale) media en zo krijgt Saroo de kans om een boek te schrijven over zijn zoektocht.

Lion: de speelfilm naar het waargebeurde verhaal

De film Lion kwam uit in 2016 en werd gebaseerd op memoires van Saroo, die hij twee jaar eerder publiceerde. Opnames voor de film vonden plaats in onder andere Calcutta, Tasmanië en Melbourne. Lion werd geregiseerd door Garth Davis en heeft Dev Patel, Rooney Mara en Nicole Kidman in de hoofdrollen. De filmtitel Lion verwijst naar de naam van het hoofdpersonage. Saroo ontdekte dat de juiste uitspraak van zijn naam Sheru is, wat leeuw betekent.

Wat gebeurde er na de hereniging?

Saroo is na de hereniging in Australië blijven wonen, maar is veel op reis. Hij gaat regelmatig naar India om zijn biologische moeder te bezoeken en houdt ook contact met hen via de computer. Saroo heeft een huis gekocht voor zijn biologische moeder, zodat zij niet meer hoeft te werken. In 2019 maakte Saroo bekend dat hij een zoektocht is begonnen naar zijn biologische vader, die het gezin in zijn vroege jeugd verliet. Over deze zoektocht schrijft Saroo zijn tweede boek. Ook zijn Australische moeder, Sue, werkt aan een boek. Deze prequel zal gaan over de vroege jaren in Saroo’s jeugd.

Titel: Lion
Jaar: 2016
IMDb: 8,0
Streamingdienst: Netflix
TVOD: Pathé Thuis of Ziggo On Demand
Bestel: Bestel

Meer waargebeurde verhalen op Netflix

Meer films en series bekijken? Bekijk hier het volledige aanbod op Netflix. Heb je de serie Unorthodox op Netflix al gezien? Lees hier het waargebeurde verhaal achter deze serie.