Unorthodox op Netflix: dit is het heftige verhaal achter de serie

Unorthodox is een Duitse miniserie die 26 maart op Netflix verscheen. Het verhaal van Esty, een Chassidische vrouw die haar gemeenschap ontvlucht en verhuist naar Berlijn, is gebaseerd op waargebeurde feiten.

Unorthodox op Netflix: het waargebeurde verhaal van Deborah Feldman

Unorthodox de serie is losjes gebaseerd op de autobiografie van Deborah Feldman. Zij werd in 1986 geboren in Brooklyn, in de gesloten Satmargemeenschap. Aanhangers van deze religieuze gemeenschap wijzen het moderne leven af en leven geïsoleerd van de buitenwereld. Binnen de gemeenschap spreekt men alleen Jiddisch en heeft de vrouw weinig rechten.

Vlucht uit de gemeenschap

Op 17-jarige leeftijd wordt Deborah uitgehuwelijkt, zoals gebruikelijk is binnen de gemeenschap. Twee jaar later wordt ze moeder. Het lukt Deborah echter niet om te voldoen aan de verwachtingen van een ‘goede moeder en echtgenote’. In 2009 – op 22-jarige leeftijd- vlucht Deborah met haar zoon uit de gemeenschap. Ze begint te bloggen over haar ervaring en publiceert in 2012 een boek: Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots.

Na de publicatie van Unorthodox

Het boek van Deborah Feldman werd een enorm succes, en dat terwijl de uitgeverij in eerste instantie maar 800 exemplaren had laten drukken. De populariteit van haar boek leidde echter ook tot veel kwade reacties en bedreigingen vanuit de ultra-orthodoxe gemeenschap.

Verhuizing naar Berlijn

Op haar vijfentwintigste verhuisde Deborah met haar zoon vanuit Amerika naar Berlijn. Het lukte haar toen ook om een religieuze en burgerlijke scheiding van haar man te krijgen. In Duitsland is haar boek een groot succes en verschijnt de schrijfster vaak in de media. Deborah Feldman werkt momenteel aan haar eerste Duitstalige boek.

Over de Netflix-serie Unorthodox

De serie Unorthodox is sinds 26 maart te zien op Netflix. Het verhaal is losjes gebaseerd op de memoires van Deborah Feldman en bestaat uit 4 delen van circa 55 minuten. Het verhaal in de serie verschilt wel op een aantal punten van de autobiografie. Zo verliet Deborah de gemeenschap op latere leeftijd dan Esty en had zij al een kind gekregen. Ook speelt muziek en muzikaliteit een grote rol in de serie. In de biografie schrijft Deborah dat zij juist veel steun vond in literatuur.

Actrice in Unorthodox: Shira Haas

Het hoofdpersonage van de serie – Esty- wordt vertolkt door actrice Shira Haas. De 24-jarige actrice komt uit Israël en speelde rollen in onder andere The Zookeeper’s Wife (2017) en Noble Savage (2018).

Bekijk hier de trailer van Unorthodox

Benieuwd naar de trailer van de Duitse Netflix serie Unorthodox? Kijk hem hier.

Meer waargebeurde verhalen op de streamingdienst

Meer interessante waargebeurde verhalen zien? Onlangs verscheen de film Lost Girls op Netflix. Je kunt ook kijken naar de serie Unbelieveable. Het hele aanbod op Netflix vind je hier.