Op zondag 21 april 2024 spelen Feyenoord en N.E.C. de KNVB Beker finale. Om 18:00 uur vindt de aftrap plaats in het thuisstadion van de Rotterdammers. Op het spel staat de zilveren trofee en een ticket voor Europees voetbal. Maar waarom wordt deze finale altijd in de Kuip gespeeld? De KNVB Beker-finale tussen Feyenoord en N.E.C. kijk je live bij ESPN 1, waardoor deze onder andere gratis te streamen is via de streamingdienst CANAL+.
Vorig jaar: Ajax versus PSV in de strijd om de KNVB Beker
Bij de afgelopen KNVB Beker-finale stonden PSV en Ajax tegenover elkaar op grondgebied van hun grote rivaal uit Rotterdam: De Kuip. Duizenden toeschouwers zagen hoe beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Net voor de rust maakten de Amsterdammers door een goal van Steven Bergwijn de openingstreffer. Toch lieten de Eindhovenaren het daar niet bij zitten, want in de tweede helft brachten zij de score naar een gelijke stand. Ook na verlenging bleef de stand 1-1, waardoor er penalty’s aan te pas moesten komen. Na een zinderende reeks strafschoppen trok PSV aan het langste eind. Door deze overwinning mocht de ploeg uit Eindhoven de zilveren trofee voor de 11e keer in ontvangst nemen.
De Kuip de thuisbasis voor de KNVB Beker-finale
Maar waarom wordt de finale van de KNVB Beker eigenlijk in de Kuip gespeeld? En waarom was afgelopen jaar bijvoorbeeld niet de Johan Cruijff ArenA of het Philips Stadion het decor voor de eindstrijd? De match wordt al sinds 1989 in het stadion van Feyenoord gespeeld. In 2010 werd de laatste match echter ook in de Amsterdam ArenA gespeeld. De finale vond namelijk plaats tussen voetbalrivalen Ajax en Feyenoord. Uit veiligheidsoverwegingen mochten beide clubs geen uitsupporters meenemen, waardoor werd besloten om de finale in twee delen te spelen.
Om de reden te achterhalen waarom de Kuip als thuisbasis voor de KNVB Beker finale wordt gezien, moeten we eerst terug naar de oorsprong van het bekertoernooi. Toen werd deze bekercompetitie eigenlijk nog niet echt serieus genomen. Zo werd dit toernooi vanwege het lage animo tussen 1899 en 1960 maar liefst twintig keer niet georganiseerd. Met het invoeren van de Europa Cup II in 1960 voor nationale bekerwinnaars, keerde het bekertoernooi ieder jaar weer terug op de agenda en werd de belangstelling van clubs om mee te doen groter.
Toch zorgen de opzet van het bekertoernooi en de locatie van de finale in de jaren zeventig en tachtig voor knelpunten bij de KNVB. Het was niet vanzelfsprekend dat er ieder seizoen ook amateurteams meededen en er was twijfel over de keuze tussen een knock-outsysteem of juist een speelschema met poules. Ook was de locatie een veelbesproken dilemma. De Kuip was tussen 1972 en 1976 al eerder het decor voor de KNVB Beker-finale, maar daarna werd de wedstrijd op verzoek van finalisten FC Twente en PEC Zwolle verplaatst naar Nijmegen. Na het verhuizen van locatie naar locatie werd in 1989 definitief de knoop doorgehakt om de finale in de Kuip te blijven spelen. Mede dankzij deze traditie en de huidige opzet, kreeg het bekertoernooi eindelijk de status waar het naar verlangde.
Feyenoord speelt de KNVB Beker-finale ook in de eigen Kuip
Nu horen we je denken: “Maar als Feyenoord de finale bereikt, wordt deze wedstrijd dan ook in de Kuip gespeeld?” Dit jaar is die vraag extra van toepassing, omdat de ploeg uit Rotterdam de finale mag spelen tegen N.E.C. uit Nijmegen. En inderdaad, ook nu de Rotterdammers de finale halen, blijft de locatie ongewijzigd. Deze kwestie werd al eerder op tafel gelegd door voormalig FC Utrecht-trainer John van den Brom. Vooral het verschil in de hoeveelheid fans van beide clubs zou niet in verhouding zijn, omdat de Kuip grotendeels zou bestaan uit supporters van de Rotterdamse ploeg. Ook zou Feyenoord gebruik mogen maken van hun eigen thuiskleedkamer, zelfs als zij volgens het speelschema worden aangemerkt als de ‘uitspelende’ club. Vooralsnog wordt de finale dus gewoon in 2024 in de Kuip gespeeld, maar wel rijst steeds vaker de vraag of de locatie in de toekomst niet moet worden gewijzigd.
Afbeelding ter illustratie