Alles wat je moet weten over de Johan Cruijff Schaal 2023: ‘Feyenoord vs. PSV’

Tot groot plezier van veel voetballiefhebbers is de zomerstop bijna op zijn einde. Alle kampioenen en degradanten bereiden zich voor op hun nieuwe competitie, terwijl de eerste grote wedstrijd van de Nederlandse clubs al op het programma staat. Op vrijdag 4 augustus 2023 om 20:00 uur wordt een nieuwe reeks matches traditiegetrouw geopend met de strijd om de felbegeerde Johan Cruijff Schaal tussen landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV. We blikken alvast vooruit op deze langverwachte wedstrijd en zetten alle voetbalfeiten op rij. Deze schaalfinale wordt uitgezonden op tv via ESPN 1, waardoor hij gratis live en terug te kijken is via Canal Digitaal.

➝ Meld je nu aan bij Canal Digitaal en kijk gratis de eerste week live en terug naar alle voetbalwedstrijden bij ESPN 1, 2, 3 én 4, bekroonde films & series, 60+ tv-zenders en meer ✅

Waarom bestaat de Johan Cruijff Schaal?

Het nieuwe seizoen van de Eredivisie wordt traditiegetrouw een week van tevoren geopend met de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd stond tot 1996 bekend onder de naam Nederlandse Supercup en PTT Telecom Cup. Op de dag van vandaag is de prijs echter vernoemd naar de Nederlandse voetballegende Johan Cruijff. Sinds de naamswijziging gaat ook een deel van de opbrengst van de match naar de Johan Cruyff Foundation. De KNVB is verantwoordelijk voor de organisatie van het duel, dat tot 2016 in de Amsterdam ArenA werd gehouden. In 2017 is de locatie gewijzigd naar het het stadion van de landskampioen.

Ieder jaar speelt de kampioen uit de voorgaande Eredivisie tegen de winnaar van de KNVB Beker om de felbegeerde schaal. In 1949 gebeurde dit voor het eerst, waarbij de elftallen SVV en Quick het spits mochten afbijten. Dit duel werd gehouden ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de afdeling Nijmegen van de KNVB. Deze wedstrijd was toen nog eenmalig en werd gezien als de eerste Nederlandse supercup. Het duurde ruim 50 jaar voordat in 1991 een tweede ontmoeting tussen de landskampioen en de KNVB Bekerwinnaar plaatsvond. Deze match wist Feyenoord van PSV te winnen. In 1996 werd de opzet van de wedstrijd veranderd en werd de prijs omgegoten in de vorm van de Johan Cruijff Schaal.

Maar wat als een team zowel landskampioen als KNVB Bekerwinnaar is en daarmee de zogeheten dubbel pakt? Dan schuift het ticket voor de Johan Cruijff Schaal door naar de nummer twee uit de Eredivisie. Deze situatie kwam al eerder voor in 1998, 2002, 2005, 2019 en 2021. Dit jaar is hier echter geen sprake van, omdat PSV na het nemen van penalty’s bekroond werd tot bekerwinnaar en Feyenoord de landstitel na zes jaar wist te behalen.

Feyenoord en PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal

Het is niet voor het eerst dat Feyenoord en PSV elkaar treffen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Zo stonden de teams al vijf keer eerder tegenover elkaar in deze exacte wedstrijd. In 1991 was het de eerste match tussen de twee Nederlandse voetbalgiganten, waarna de club uit Rotterdam er met de (toen nog) beker vandoor ging. Een jaar later namen de Eindhovenaren revanche door ditmaal de grote trofee te scoren. Pas in 2008 gingen de twee elftallen voor het eerst de strijd aan om de daadwerkelijke Johan Cruijff Schaal. Deze werd wederom gewonnen door de club uit Eindhoven. Ook in 2016 ging de ploeg van huidig trainer Peter Bosz ervandoor met de overwinning. In 2018 maakte Feyenoord zijn comeback door de schaal aan de prijzenkast toe te voegen.

PSV is overigens de ultieme recordhouder van de Johan Cruijff Schaal. De club uit Eindhoven speelden in totaal 21 keer een finale, waarna ze 13 keer de grote prijs in de lucht mochten houden. Zo versloeg de ploeg in 2022 door onder andere een hattrick van Guus Til en doelpunten van Cody Gakpo en Xavi Simons landskampioen Ajax met een monsterscore van 3-5. Voor Feyenoord is het de eerste keer sinds 2018 dat zij de kans hebben om de schaal aan de prijzenkast toe te voegen. Het team uit Rotterdam wist vier keer eerder de overwinning binnen te halen.

Feyenoord heeft echter deze keer het thuisvoordeel, want de wedstrijd wordt op vrijdag 4 augustus om 20:00 uur gespeeld in het stadion van de huidige landskampioen. De Rotterdammers zouden dus zo maar in een bomvolle Kuip de vijfde overwinning op hun naam kunnen schrijven. In eerste instantie zou de 27e editie twee dagen later, op zondag 6 augustus, plaatsvinden. De KNVB heeft echter de wedstrijd vervroegd, zodat PSV zich optimaal kan voorbereiden voor hun eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League.

Deel van de opbrengsten naar de Johan Cruyff Foundation

We schreven eerder al dat een deel van de opbrengst naar de Johan Cruyff Foundation gaat. Naast de sportieve strijd gaat er namelijk nog een belangrijk doel schuil achter de wedstrijd. Van ieder verkocht kaartje gaat één euro naar de foundation die in 1997 door de Nederlandse voetballegende Johan Cruijff werd opgericht. Het doel van de organisatie is om sport beschikbaar te stellen voor kinderen wereldwijd.

Helaas is het namelijk nog steeds niet vanzelfsprekend dat sport en spel voor ieder kind beschikbaar is. Door bijvoorbeeld een handicap, onvoldoende financiële middelen of gebrek aan ruimte is het lang niet altijd mogelijk voor kinderen om te kunnen bewegen. Het geld dat de foundation binnenkrijgt met de wedstrijd wordt gebruikt om wereldwijd sport en- spelprojecten te ondersteunen. Zo worden er sportprojecten georganiseerd voor kinderen met een handicap en zijn er Cruyff Courts in achterstandswijken waar kinderen kunnen sporten. Daarnaast zijn er nog veel meer soorten sociale sportprogramma’s ontwikkeld.

Er wordt ook ieder jaar een Open Dag georganiseerd, waarbij kinderen verschillende sporten kunnen uittesten om zo te kijken welke sport het beste bij hen past. Deze speciale dag vindt dit jaar plaats op woensdag 20 september 2023 van 12:00 uur tot 16:30 uur in het Olympische Stadion in Amsterdam. Hieronder vind je een video over dit evenement vorig jaar.

Zijn er nog tickets te koop voor de wedstrijd ‘Feyenoord vs. PSV’ tijdens de Johan Cruijff Schaal?

Nu horen we je denken: “Zijn er nog tickets beschikbaar voor het duel tussen Feyenoord en PSV tijdens de Johan Cruijff Schaal?” Op het moment van schrijven zijn de tickets helaas al uitverkocht, waardoor je alleen nog kans hebt om een kaartje te bemachtigen voor de spannende ontmoeting tussen Feyenoord en PSV via ticket exchange bij de beide clubs. Wel moet je doorgaans in het bezit zijn van een seizoenkaart van een van de de clubs om kaarten te kunnen kopen. Hierbij gold vorig jaar al de regel dat er maximaal vier kaarten beschikbaar werden gesteld voor iedere koper.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.