Deze 10 hartverwarmende kerstseries mag je dit jaar niet missen

It’s beginning to look a lot like Christmas… en dat is niet gek, want over een paar weken is het al zover. Het wordt steeds kouder buiten, dus alle redenen om onder een dekentje op de bank te gaan zitten. Kaarsjes aan, warme chocolademelk met slagroom in je hand en kerstfilms kijken maar. Nóg leuker is het om je helemaal te verliezen in een serie die in het teken staat van de feestdagen. Daarom hebben we in dit artikel de 10 leukste kerstseries die je dit jaar moet zien voor je op een rijtje gezet.

10x Kerstseries die je in 2023 moet zien

10. Dash & Lily (serie, 1 seizoen) – Netflix

Dash is cynisch en heeft een hekel aan alles wat met de feestdagen te maken heeft, Lily leeft voor kerst. Ze communiceren met elkaar via een rood boekje waarin ze opdrachten voor de ander opschrijven. Lukt het ze om hun verschillen te overbruggen? Of blijkt uiteindelijk dat ze toch meer gemeen hebben dan gedacht?

9. The Santa Clauses (serie, 2 seizoenen) – Disney+

Als je een warm en nostalgisch gevoel krijgt van de The Santa Clause-films met Tim Allen, dan mag je de Disney+-serie The Santa Clauses al helemaal niet missen. Scott Calvin staat inmiddels op het randje van zijn 65ste verjaardag en realiseert zich dat hij niet eeuwig Kerstman kan blijven. Samen met zijn gezin en een heleboel elfen gaat hij op zoek naar een geschikte vervanger.

8. Kerstgezel.nl (serie, 1 seizoen) – NLZIET

In 2020 werd de heerlijke kerstserie Kerstgezel.nl uitgezonden op tv. Als Noor Bloem (Juliette van Ardenne) kort voor de feestdagen gedumpt wordt door haar vriend, besluit ze zich te storten op een nieuwe onderneming: Kerstgezel.nl. Dit is een bureau voor iedereen die een metgezel nodig heeft om de feestdagen door te komen. Met vier afleveringen een perfecte serie om in één of twee avonden te bingen.

7. Julestorm (serie, 1 seizoen) – Netflix

Afgelopen jaar kwamen de makers van Hjem til jul met een nieuwe Noorse kerstserie: Julestorm (in het Engels A Storm for Christmas). Het speelt zich af op de luchthaven van Oslo. Een groep mensen komt hier vast te zitten en al hun plannen voor de feestdagen lijken zo in het water te vallen, maar misschien kan het toch nog de beste kerst ooit worden.

6. Kerst met de Kuijpers (serie, 1 seizoen) – Videoland

Op Videoland verscheen in 2018 de vijfdelige miniserie Kerst met de Kuijpers. Aanvankelijk zouden Marja’s zonen kerst dit jaar ergens anders vieren en dat komt haar eigenlijk wel goed uit; ze heeft namelijk een nieuwe vriend waar ze haar kinderen nog niet over verteld heeft. Dan staan Frank en Casper tóch ineens voor de deur, en dat zorgt voor een hoop heerlijk ongemakkelijke momenten.

5. Christmas Flow (serie, 1 seizoen) – Netflix

Twee jaar terug verscheen de romantische kerstserie Christmas Flow op Netflix. We hebben hier te maken met een ouderwets enemies to lovers-verhaal. Rapper Marcus wordt beschuldigd van geweld tegen vrouwen en valt daarom helemaal niet in de smaak bij feminist Lila. Als ze per ongeluk van tas wisselen worden ze gedwongen om toch met elkaar om te gaan, en dan bloeit er een onwaarschijnlijke kerstromance op. Met slechts drie afleveringen heb je ook deze serie zo uitgekeken. Heerlijk voor een avondje simpel kerstvermaak.

4. Hawkeye (serie, 1 seizoen) – Disney+

Misschien niet de eerste serie waar je aan denkt als je kerst hoort, maar Hawkeye speelt zich volledig af rond de feestdagen en past daarom toch goed in dit lijstje. We volgen Clint Barton (Jeremy Renner), die de jonge Kate Bishop (Hailee Steinfeld) traint om een superheld zonder superkrachten te worden. De serie kijk je voor het spannende superheldenverhaal, maar als je in de kerststemming wilt komen ook voor het prachtig versierde New York, de kerstlichtjes en de kerstmuziek.

3. Nisser (serie, 1 seizoen) – Netflix

Even geen zin in zoetsappig gedoe? Dan is Nisser op Netflix een echte aanrader. In deze serie ontdekken twee kinderen op een afgelegen eiland een paar elfen. Het blijken geen schattige kerstelfen te zijn, maar bloeddorstige wezens die voor een hoop gevaar zorgen…

2. Kerst bij Koosje (serie, 1 seizoen) – Videoland

Kerst met de Kuijpers beviel Videoland blijkbaar zo goed dat er in 2019 nog een kerstserie kwam: Kerst bij Koosje. Merel runt samen met haar familie een hotel. Kerst is hier natuurlijk de drukste periode en uiteraard gaat er van alles mis: vader is vergeten de Kerstman te regelen, het kerstdiner is nog niet klaar en dan is er ook nog de strenge hotelrecensent die ineens voor de deur staat. Kan dit toch nog een geslaagde kerst worden? Deze heerlijke feelgood-serie is perfect voor een avondje of een middagje op de bank.

1. Hjem til jul (serie, 2 seizoenen) – Netflix

We sluiten af met het populaire Hjem til jul (in het Engels Home for Christmas). Als je deze nog niet gezien hebt, ren dan direct naar Netflix om hem te bingen. Andere kijkers zijn namelijk razendenthousiast over de twee beschikbare seizoenen en geven de Noorse serie op dit moment gemiddeld een 7,7 op beoordelingssite IMDb. We volgen het leven van Johanne, de eeuwige single, die de bemoeizuchtige vragen van haar familie helemaal zat is. Ze besluit 24 dagen te daten om zo een partner te vinden die ze mee kan nemen naar het kerstdiner. Inmiddels is er ook een Italiaanse remake én een tweede kerstserie van dezelfde makers verschenen!


Synopsissen: Netflix, Disney+, NLZIET, discovery+ en Videoland

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.