Tennisfans opgelet: de Billie Jean King Cup Finals komen eraan

Net voor het einde van het jaar staat er nog een aantal zinderende tenniswedstrijden op het programma. Van 7-12 november is het namelijk tijd voor de finales van de Billie Jean King Cup. Tijdens dit tennistoernooi voor vrouwelijke profs strijden 12 gekwalificeerde landenteams tegen elkaar voor de felbegeerde trofee en het dragen van de iconische Billie Blue Jackets.

Alles over de Billie Jean King Cup Finals 2023

Reden genoeg om meer te weten te komen over de opzet van de Billie Jean King Cup en alle poules, wedstrijden en deelnemende landen op een rij te zetten. Alle wedstrijden en hoogtepunten van het tennistoernooi zijn live te volgen via Ziggo Sport. Deze zender heeft ook de rechten in handen van andere tenniswedstrijden, zoals alle ATP 1000 en -500 toernooien en de WTA-matches. Bovendien volg je hier ook de strijd om de Davis Cup, de ABN AMRO Open en het Grand Slam-toernooi Wimbledon.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Billie Jean King Cup?
👟 Opzet: zo werkt het
🌍 Deelnemers
🎾 Speelschema

Wat is de Billie Jean King Cup?

De Billie Jean King Cup is een internationaal tennistoernooi voor vrouwen, waarbij landenteams het tegen elkaar opnemen. Het tennistoernooi voor mannen ken je als de Davis Cup. Dit jaar vinden de finales plaats in het indoor hardcourt stadion Estadio La Cartuja in het Spaanse Sevilla. De competitie wordt al sinds 1963 gehouden. Deze editie is dan ook extra bijzonder, omdat het kampioenschap voor de 60e keer wordt georganiseerd.

Tussen 1995 en 2020 stond het bekertoernooi bekend als de Fed Cup. De Verenigde Staten is met 18 overwinningen de absolute recordhouder. Vorig jaar ging echter Zwitserland er voor het eerst in de geschiedenis vandoor met de felbegeerde trofee.

Opzet van de Billie Jean King Cup: zo werkt het

Net als bij de Davis Cup zijn er ook bij dit toernooi voor landenteams verschillende niveaus. Aan het toernooi doen namelijk meer dan 100 landen mee. Zo zijn er verschillende regionale groepen, waaronder de Europees-Afrikaanse zone, de Amerikaanse zone en de Aziatisch-Oceanische zone. Alle landen binnen deze zones zijn verdeeld in twee of drie groepen. Hoe hoger de groep, hoe hoger het niveau is binnen de poule.

De teams spelen vervolgens in een toernooi tegen elkaar om te bepalen welke landen mogen promoveren naar een hogere groep of zich mogen voorbereiden voor de play-off om de Wereldgroep te bereiken. Binnen de Wereldgroep zijn de beste landenteams te vinden. Deze ploegen zijn echter niet allemaal geplaatst voor de finales in november. Alle landen uit deze groep die geen direct toegangsbewijs hebben weten te verkrijgen, moeten het in een uit- of thuiswedstrijd tegen een ander team opnemen om kwalificatie veilig te stellen. De verliezer van dit duel moet in de play-offs vervolgens degradatie zien te voorkomen.

Deelnemers van de Billie Jean King Cup Finals dit jaar

Aan de finales doen in totaal 12 landen mee. Australië en Zwitserland waren als voormalig finalisten al sinds vorig jaar verzekerd van een plek op het eindtoernooi. Ook het gastland Spanje is rechtsreeks gekwalificeerd. Polen werd als vierde land toegevoegd aan deze lijst, omdat het door het lokale toernooibestuur in aanmerking kwam voor een wildcard.

De overige acht plaatsen moesten middels kwalificatiewedstrijden worden bepaald. Deze matches werden van 14-16 april 2023 gespeeld. Aan de ronde deden in totaal 18 landen mee. Uiteindelijk waren het Canada, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Kazachstan, Slovenië en de Verenigde Staten die er met een toegangsbewijs voor de finales in november vandoor gingen. In het schema hieronder zijn alle deelnemende landen terug te vinden. Nederland zit er dus, helaas voor ons, niet bij.

LandTicket
🇦🇺 Australië🥈 Finalist 2022
🇨🇭 Zwitserland🏆 Winnaar 2022
🇪🇸 Spanje🌍 Gastland
🇵🇱 Polen🎫 Wildcard
🇨🇦 Canada🎾 Kwalificatieronde
🇨🇿 Tsjechië🎾 Kwalificatieronde
🇫🇷 Frankrijk🎾 Kwalificatieronde
🇩🇪 Duitsland🎾 Kwalificatieronde
🇮🇹 Italië🎾 Kwalificatieronde
🇰🇿 Kazachstan🎾 Kwalificatieronde
🇸🇮 Slovenië🎾 Kwalificatieronde
🇺🇸 Verenigde Staten🎾 Kwalificatieronde

Speelschema van de Billie Jean King Cup Finals 2023

Tijdens het eindtoernooi nemen de landen het eerst in vier poules van ieder drie teams tegen elkaar op. Deze landen worden verdeeld op basis van hun eerdere prestaties op de wereldranglijst. Binnen de poules spelen alle landen in totaal twee wedstrijden. De vier beste ploegen spelen vervolgens de halve finales, waarna de twee winnaars van dat duel in de grote finale tegenover elkaar zullen staan.

De winnaar gaat naar huis met de felbegeerde trofee en mag de iconische Billie Blue Jackets dragen. In het schema hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden terug te vinden. Omdat het toernooi in Spanje wordt gespeeld, is er geen sprake van een tijdsverschil met Nederland.

DatumWeekdagTijdWedstrijdRonde
7 novemberDinsdag10:00 uur🇦🇺 Australië – 🇸🇮 Slovenië🎾 Groepsfase
7 novemberDinsdag16:00 uur🇨🇭 Zwitserland – 🇨🇿 Tsjechië🎾 Groepsfase
8 novemberWoensdag10:00 uur🇫🇷 Frankrijk – 🇮🇹 Italië🎾 Groepsfase
8 novemberWoensdag16:00 uur🇪🇸 Spanje – 🇨🇦 Canada🎾 Groepsfase
9 novemberDonderdag10:00 uur🇦🇺 Australië – 🇰🇿 Kazachstan🎾 Groepsfase
9 novemberDonderdag10:00 uur🇮🇹 Italië – 🇩🇪 Duitsland🎾 Groepsfase
9 novemberDonderdag16:00 uur🇨🇭 Zwitserland – 🇺🇸 Verenigde Staten🎾 Groepsfase
9 novemberDonderdag16:00 uur🇨🇦 Canada – 🇵🇱 Polen🎾 Groepsfase
10 november Vrijdag10:00 uur🇫🇷 Frankrijk – 🇩🇪 Duitsland🎾 Groepsfase
10 november Vrijdag10:00 uur🇰🇿 Kazachstan – 🇸🇮 Slovenië🎾 Groepsfase
10 november Vrijdag16:00 uur🇪🇸 Spanje – 🇵🇱 Polen 🎾 Groepsfase
10 november Vrijdag16:00 uur🇨🇿 Tsjechië – 🇺🇸 Verenigde Staten 🎾 Groepsfase
11 novemberZaterdag10:00 uur…? – …?½ Halve finale
11 novemberZaterdag16:00 uur…? – …?½ Halve finale
12 novemberZondag15:00 uur…? – …?🏆 Finale

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.