Alles wat je moet weten over de Davis Cup Finals 2023

Nog nauwelijks bijgekomen van de spannende rally’s tijdens de US Open? Toch staat alweer het volgende grote tennistoernooi op de kalender. Van 12 tot en met 17 september wordt namelijk de groepsfase van de Davis Cup Finals gespeeld, waaraan ook Nederland deelneemt. Voor TeamNL staat er veel op het spel, want de twee beste teams uit iedere poule kwalificeren zich voor de knock-outfase van het tennistoernooi.

Alles over de Davis Cup Finals 2023

Reden genoeg om meer te weten te komen over de opzet van de Davis Cup en alle poules, wedstrijden en Nederlandse deelnemers op een rij te zetten. Alle wedstrijden en hoogtepunten van het tennistoernooi zijn live te volgen via Ziggo Sport. Deze zender heeft ook de rechten in handen van andere tenniswedstrijden, zoals alle ATP 1000 en -500 toernooien en de WTA-matches. Bovendien volg je hier ook de strijd om de Billie Jean King Cup, de ABN AMRO Open en het Grand Slam-toernooi Wimbledon.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is de Davis Cup?
🏟 Opzet van de Davis Cup
💪 Poules van de Davis Cup Finals dit jaar
🌍 Speelschema van Nederland tijdens het toernooi
🇳🇱 Nederlandse deelnemers van TeamNL in 2023

In het kort: wat is de Davis Cup?

De Davis Cup is een groot internationaal tennistoernooi voor mannen, waarbij er gestreden wordt door verschillende landenteams tijdens het enkel- en dubbelspel. De competitie staat al sinds 1900 steevast op de kalender en stond eerst bekend onder de naam International Lawn Tennis Challenge. Het mondiale evenement is later echter vernoemd naar de Amerikaanse tennisspeler Dwight Davis. De Internationale Tennisfederatie is verantwoordelijk voor de organisatie. Voor de vrouwen is de Billie Jean King Cup in het leven geroepen, waarbij eveneens internationale landenteams tegen elkaar strijden.

Opzet van de Davis Cup

Het gehele tennistoernooi bestaat uit vijf competities, waarbij de absolute wereldtop van het hoogste niveau strijdt voor de felbegeerde Davis Cup. De overige niveaus spelen om promotie of degradatie naar een hogere/lagere klasse. Het hoogste niveau staat bekend als de Davis Cup Finals. Deze staan dit jaar gepland van 12-17 september 2023 in vier verschillende speelsteden: Bologna (Italië), Manchester (Engeland), Valencia (Spanje) en Split (Kroatië). Hierbij nemen vier groepen met ieder vier landenteams het tegen elkaar op in de poulefase, waarna de twee beste ploegen uit iedere groep zich plaatsen voor de knock-outfase. Deze wordt later dit jaar van 21-26 november in Malaga georganiseerd.

Na de David Cup Finals komen de Wereldgroepen I en II. Deze bestaan ieder uit 24 landen die allemaal een uit- en thuiswedstrijd tegen een ander land uit de groep spelen. De kampioen van dit duel mag het volgende jaar spelen om promotie. Het verliezende team moet degradatie zien te voorkomen. Vrijwel altijd worden de wedstrijden in het voorjaar gespeeld. De laagste niveaus bestaan uit de Regionale groepen III en IV. Zij spelen in één week tijd een toernooi.

Alle groepswedstrijden en de Finals uit de hoogste klasse worden traditiegetrouw in het najaar gespeeld, waarbij iedere wedstrijd uit drie tennispartijen bestaat. Deze duels worden ook wel ‘rubbers’ genoemd en allemaal in een dag afgewerkt. De rubbers bestaan uit twee enkelspelen en één dubbelspel. In de Wereldgroepen en promotie- en degradatiewedstrijden bestaat een match uit vijf rubbers.

Poules van de David Cup Finals dit jaar

Aan de Davis Cup Finals doen in totaal 16 landenteams mee. Deze ploegen zijn opgedeeld in vier poules, waarbij iedere groep uit vier teams bestaat. De twee finalisten van vorig jaar, Australië en Canada, zijn automatisch geplaatst voor de groepsfase van dit jaar. Tijdens de kwalificatieronde afgelopen februari hebben twaalf landen zich veilig geacet. De overige twee landen zijn uitgekozen door middel van een wildcard.

Nederland heeft zich middels de kwalificaties weten te plaatsen voor de groepsfase van het tennistoernooi. TeamNL is terechtgekomen in groep D, waarbij we het op moeten nemen tegen Kroatië, Finland en de Verenigde Staten. Vooral het laatstgenoemde land zal niet gemakkelijk zijn om te verslaan. De USA is met 32 zeges namelijk recordhouder van het toernooi. In de schema’s hieronder zijn alle poules van het tennistoernooi dit jaar terug te vinden.

Groep A

PositieLand
1🇮🇹 Italië
2🇨🇦 Canada
3🇸🇪 Zweden
4🇨🇱 Chili

Groep B

PositieLand
1🇬🇧 Groot-Brittanië
2🇦🇺 Australië
3🇫🇷 Frankrijk
4🇨🇭 Zwitserland

Groep C

PositieLand
1🇪🇸 Spanje
2🇷🇸 Servië
3🇨🇿 Tsjechië
4🇰🇷 Zuid-Korea

Groep D

PositieLand
1🇭🇷 Kroatië
2🇳🇱 Nederland
3🇺🇸 Verenigde Staten
4🇫🇮 Finland

Speelschema van alle wedstrijden van Nederland

De wedstrijden tijdens de groepsfase van de Davis Cup Finals worden in vier verschillende steden gespeeld. Nederland speelt zijn matches in Split, Kroatië. Iedere ontmoeting bestaat uit twee enkelspelen en een dubbelspel. De beste twee teams uit iedere poule stromen door naar de knock-outfase. Om ervoor te zorgen dat jij geen enkele rally hoeft te missen, hebben we alle matches van TeamNL inclusief Nederlandse starttijden in het schema hieronder gezet.

DatumWeekdagWedstrijdTijd (NL)
12 septemberDinsdag🇳🇱 Nederland – 🇫🇮 Finland15:00 uur
14 septemberDonderdag🇳🇱 Nederland – 🇺🇸 Verenigde Staten15:00 uur
17 septemberZondag🇳🇱 Nederland – 🇭🇷 Kroatië15:00 uur

Nederlandse deelnemers tijdens de Davis Cup Finals

Nederland heeft zich dus weten te kwalificeren voor de Davis Cup Finals. TeamNL zal op het tennistoernooi worden vertegenwoordigd door Tallon Griekspoor (ATP-25), Botic van de Zandschulp (ATP-47), Gijs Brouwer (ATP-147), Wesley Koolhof (ATP dubbel-1) en Matwé Middelkoop (ATP dubbel-36). Helaas is Tim van Rijthoven nog steeds aan het herstellen van zijn elleboogoperatie, waardoor hij het kampioenschap aan zich voorbij moet laten gaan. Coach Paul van Haarhuis kijkt uit naar het toernooi en zal er met zijn team op gebrand zijn om de laatste acht te halen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.