Dit is de route van de Marathon van Rotterdam 2023 (+ tijdschema)

Dé dag van Nederlandse marathonlopers is aangebroken: het is vandaag zondag 16 april 2023. En dat betekent dat we vanaf 09:15 uur kunnen gaan kijken naar de eerste wave van de Marathon van Rotterdam. Dit jaar vindt alweer de 42e editie van het grote renfestijn plaats in de Maasstad. Van de route tot de deelnemers en het tijdschema; we hebben alles voor je op een rij gezet zodat jij goed voorbereid bent voor de start. Zowel wanneer je zelf rent, als wanneer je vanaf de bank wilt toekijken. De Marathon van Rotterdam kun je live kijken op tv en online vanaf 9:50 uur via NPO1, waardoor de wedstrijd ook onder andere te streamen en later terug te kijken is via NLZIET. Update: de marathon van 2023 is inmiddels afgelopen, maar je kunt hem hieronder terugkijken of alvast met ons vooruitblikken op de editie van 2024.

Route van de Marathon van Rotterdam op zondag 16 april 2023

De renners beginnen zondagochtend aan hun tocht aan de voet van de Erasmusbrug. Dit bijzondere startpunt levert direct een prachtig uitzicht op voor de vele duizenden lopers. Vervolgens komen de sportfanaten langs enkele iconische Rotterdamse highlights, zoals de kubuswoningen en de Kuip. Aan de kant van het gehele parcours staan er duizenden mensen om de renners toe te juichen, wat zorgt voor extra motivatie voor de deelnemers. Onder luid applaus en gejoel rennen de hardlopers de laatste meters om uiteindelijk traditiegetrouw op de Coolsingel te finishen. De organisatie van de marathon van Rotterdam heeft een handige routekaart op hun website gepubliceerd, zodat je precies op de hoogte bent van de gehele tocht. Deze is hieronder te vinden.

Route Marathon Rotterdam 2023
Beeld: Rotterdam Marathon B.V.

Tijdschema van de Rotterdamse Marathon van 2023

De marathon van Rotterdam is door het vlakke parcours één van de snelste en druk bezochte marathons in de wereld. Aan het evenement doen duizenden deelnemers mee, die starten op verschillende tijden in vier waves. De start van de ¼ marathon begint om 09:15 uur. Vervolgens begint om 10:00 uur de eerste wave van de hele marathon. In de tabel hieronder staan alle starttijden vermeld.

TijdActiviteitLocatie
⏱ 09:15 uur🏃🏻‍♂️ Start ¼ Marathon Rotterdam – Wave 1Burg. Van Walsumweg
⏱ 09:30 uur🏃🏻‍♂️ Start ¼ Marathon Rotterdam – Wave 2Burg. Van Walsumweg
⏱ 09:45 uur🏃🏻‍♂️ Start ¼ Marathon Rotterdam – Wave 3Burg. Van Walsumweg
⏱ 10:00 uur🏃🏻‍♂️ Start ¼ Marathon Rotterdam – Wave 4Burg. Van Walsumweg
⏱ 10:00 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 1Schiedamsedijk
⏱ 10:07 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 2Schiedamsedijk
⏱ 10:14 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 3Schiedamsedijk
⏱ 10:21 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 4Schiedamsedijk
⏱ 10:28 uur🏃🏻‍♂️ Start NN Marathon Rotterdam – Wave 5Schiedamsedijk
⏱ 16:25 uur🏃🏻‍♂️ Laatste loper NN Marathon RotterdamCoolsingel

Favorieten voor de overwinning 2023

De vorige twee edities van #demooiste, zoals de organisatie het evenement zelf online veelal noemt, werden gewonnen door de renners Bashir Abdi en Abdi Nageeye. Ook dit jaar komen de twee lopers weer uit de startblokken. Beide mannen verdedigen daarmee hun titel en dat belooft knap lastig te worden door drie andere toppers uit het deelnemersveld. De Éthiopiërs Dawit Wolde, Abebe Negewo Degefa en Asmare Bazezew zijn namelijk ook van de partij. Allemaal liepen ze al eens eerder een klassieke afstand binnen 2 uur en 5 minuten. Één ding staat vast: toeschouwers kunnen rekenen op een snelle en spectaculaire race.

Abdi Nageeye zette als eerste Nederlandse winnaar in 2022 een nationaal record neer. Hij sprintte als eerste over de finish met een tijd van 02:04:56. Ook de Belgische winnaar van 2021 en tevens beste vriend Bashir Abdi liep een unieke Europese toptijd door na 02:04:36 de eindstreep te halen. In Nederland is nooit eerder zo’n snelle tijd neergezet.

5x Dit wist je nog niet over de Marathon van Rotterdam:

🌎 Rotterdam staat op de vijfde plek in de ranglijst snelste marathonsteden ter wereld.

🇳🇱 Het is het grootste marathonevenement in Nederland.

⏱ Het parcours record voor de vrouwen staat op naam van de Ethiopische langeafstandsloopster Tiki Gelana. Ze liep de route in 2012 in 02:18:58.

🏆 Het Nederlandse record bij de vrouwen is in handen van Nienke Brinkman. Zij liep in 2022 een tijd van 02:22:51.

🥇 Op 23 mei 1909 werd de marathon voor het eerst gelopen. Deze eerste editie werd gewonnen door de Belgische hardloper Niset.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.