Dit is de volgorde van de ‘The Lord of the Rings’-boeken

Er zullen weinig mensen zijn die de naam J.R.R. Tolkien niet kennen. De man achter The Hobbit en The Lord of the Rings wordt ook wel de vader van de moderne fantasy-literatuur genoemd. Nu ook de prequelserie The Lord of the Rings: The Rings of Power sinds vorig jaar te zien is op Amazon Prime Video, ben je misschien wel van plan om binnenkort de boeken eens te gaan (her)lezen. Maar dan is het wel handig om te weten in welke volgorde je dit moet doen. Daarom hebben wij in dit artikel de juiste volgorde van de The Lord of the Rings-boeken voor je op een rijtje gezet.

→ Je kunt nu 30 dagen gratis naar alle films en series op Amazon Prime Video kijken ✅

Ultieme volgorde van alle ‘The Lord of the Rings’-boeken

Het begon allemaal met The Hobbit, een boek dat eigenlijk voor kinderen bedoeld was. Toen J.R.R. Tolkien gevraagd werd om hier een vervolg op te schrijven, werd The Lord of the Rings (in het Nederlands In de Ban van de Ring genoemd) geboren. Na deze trilogie was Tolkien echter nog niet klaar met Midden-aarde. Verschillende andere boeken spelen zich nog af in deze fantasiewereld, en deze wil je zeker ook lezen als je toch bezig bent.

Er zijn twee verschillende manieren om al deze boeken te lezen: op chronologische volgorde of op volgorde van publicatiejaar. Voor nieuwe lezers raden we zeker de volgorde op publicatiejaar aan, omdat de allereerste boeken je het beste kennis laten maken met Midden-aarde. Als je deze informatie mist, kan het lezen van de andere boeken lastiger worden. Ga je de boeken herlezen, dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om ze deze keer op chronologische volgorde te lezen.

Hieronder hebben we beide volgordes voor je op een rijtje gezet. Ook is het hier mogelijk om de boeken direct te bestellen bij Bol.com. Daarnaast zijn ze ook hier op Amazon.nl te vinden.

‘The Lord of the Rings’-boeken op volgorde van publicatiejaar

VolgordeTitel (Engels)Titel (Nederlands)Bestellen
1The HobbitDe Hobbit➡️ Hier bij Bol.com
2The Fellowship of the RingDe Reisgenoten➡️ Hier bij Bol.com
3The Two TowersDe Twee Torens➡️ Hier bij Bol.com
4The Return of the KingDe Terugkeer van de Koning➡️ Hier bij Bol.com
5The SilmarillionDe Silmarillion➡️ Hier bij Bol.com
6Unfinished Tales of Númenor and Middle-earthNagelaten Vertellingen➡️ Hier bij Bol.com
7The Children of HúrinDe Kinderen van Húrin➡️ Hier bij Bol.com
8Beren and LúthienBeren en Lúthien➡️ Hier bij Bol.com
9The Fall of GondolinDe Val van Gondolin➡️ Hier bij Bol.com

‘The Lord of the Rings’-boeken in chronologische volgorde

  1. The Silmarillion (1977)
  2. Beren and Lúthien (2017)
  3. The Children of Húrin (2007)
  4. The Fall of Gondolin (2018)
  5. Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth (1980)
  6. The Hobbit (1937)
  7. The Fellowship of the Ring (1954)
  8. The Two Towers (1954)
  9. The Return of the King (1955)

De boeken achter ‘The Hobbit’ en ‘The Lord of the Rings’

Inspiratie voor de The Hobbit-filmtrilogie, over de reis die hobbit Bilbo Balings samen met Gandalf en de Dertien Dwergen maakte, werd natuurlijk gehaald uit het kinderboek De Hobbit. Hoewel dit boek ook veel door volwassenen gelezen werd, was het oorspronkelijk niet voor hen bedoeld. Het boek verscheen al in 1937 en is dus al tachtig jaar een bestseller.

Na De Hobbit volgde de In de Ban van de Ring-serie, met De Reisgenoten, De Twee Torens en De Terugkeer van de Koning. Wil je dus alleen datgene lezen waarop de zes films gebaseerd zijn, dan kun je bij deze vier boeken terecht.

De boeken achter ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’

In 2022 verblijdde streamingdienst Amazon Prime Video ons met een gloednieuwe LOTR-prequelserie: The Lord of the Rings: The Rings of Power. Deze serie is niet gebaseerd op een specifiek boek van J.R.R. Tolkien, maar eind vorig jaar werd er wel een nieuw boek uitgegeven met een verzameling van alle verhalen van Tolkien over de Second Age, de tijd waarin de serie zich afspeelt. Het heet The Fall of Númeror en kwam halverwege november uit.

Meer informatie over de ‘The Lord of the Rings’-prequelserie

Een tijdperk van vrede komt ten einde en een reeks personages moet de heropleving van het kwaad in Midden-aarde het hoofd bieden. Van de donkere diepten van de Nevelbergen tot de majestueuze wouden van Lindon, het adembenemende eilandenrijk Númenor en de verste uithoeken van de wereld laten deze koninkrijken en personages sporen na die tot lang na hun dood te zien zullen zijn.

TitelThe Lord of the Rings: The Rings of Power
Jaar2022
SoortSerie
Duur1 seizoen, 8 afleveringen
TaalEngels
CategorieDrama, Fantasy, Avontuur, Actie
MakersPatrick McKay, John D. Payne
CastMorfydd Clark, Peter Mullan, Benjamin Walker, Nazanin Boniadi, Robert Aramayo, Cynthia Addai-Robinson, Ismael Cruz Cordova, Trystan Gravelle, Charles Edwards, Maxim Baldry, Lenny Henry, Augustus Prew, Sophia Nomvete, Charlie Vickers, Owain Arthur, Lloyd Owen, Simon Merrells, Alex Tarrant, Amelie Child Villiers, Kip Chapman, Thusitha Jayasundera, Will Fletcher, Geoff Morrell, Sara Zwangobani, Fabian McCallum, Maxine Cunliffe, Leon Wadham, Ian Blackburn, Anthony Crum, Peter Tait, Beau Cassidy, Joseph Mawle, Ema Horvath, Markella Kavenagh, Daniel Weyman, Megan Richards, Dylan Smith, Tyroe Muhafidin

Synopsis: Amazon Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.