SVOD: wat is een Subscription Video On Demand streamingdienst?

Veelal krijgen wij de vraag wat voor verschillende soorten streamingdiensten er zijn. Twee categorieën nemen in het streaminglandschap de leiding: SVOD en TVOD. In dit artikel leggen we uit wat voor streamingdiensten in Nederland in de eerste categorie, Subscription Video On Demand, vallen.

Wat is een SVOD (Subscription Video On Demand) streamingdienst?

Een SVOD streamingdienst biedt gebruikers een onbeperkt aanbod van films en series voor een vast bedrag per betalingsperiode. Het aanbod wisselt veelal doordat films worden toegevoegd en verwijderd, maar kijkers kunnen wel onbeperkt naar alle films en series in de bibliotheek van de streamingdienst kijken

Voordelen SVOD

  • Wanneer je veel films kijkt, is het vaak voordeliger om een abonnement op een SVOD streamingdienst te hebben dan op een TVOD platform. Een enkele film of serie via TVOD platform is al snel duurder dan een maand- of jaarabonnement om onbeperkt films te kijken via een SVOD streamingdienst.
  • Als een film wordt gehuurd in plaats van gekocht, zal deze binnen een beperkte tijd verwijderd van een TVOD platform, terwijl je deze via een SVOD platform kunt kijken zolang deze in het aanbod van de streamingdienst beschikbaar is.
  • Bij sommige TVOD platforms wordt een Pay-Per-View systeem gebruikt, waardoor de film of serie slechts één keer bekeken kan worden. Dit is echter niet voor alle platforms het geval.

Nadelen SVOD

  • Vaak hebben TVOD streamingdiensten meer recente releases dan SVOD streamingdiensten, waardoor je de nieuwste films en series enkel op TVOD platforms kan vinden.
  • Films en series kunnen verdwijnen van het platform door wisselingen in het aanbod.

Voorbeelden van Subscription Video On Demand platforms in Nederland

Hierbij geven we wat voorbeelden van SVOD platforms in Nederland. Hier kan voor een vast bedrag per maand of jaar met het abonnement onbeperkt naar films en series worden gekeken. De streamingdiensten voor het kijken naar en betalen voor losse films en series (zoals Pathé Thuis en Ziggo On Demand) vallen dus niet in deze categorie.