Deze bizarre Formule 1-records verbrak Max Verstappen dit jaar

Het was op zijn zachts gezegd een indrukwekkend Formule 1-seizoen voor Max Verstappen in 2023. De Nederlandse coureur was heer en meester op het circuit en sleepte daardoor vroegtijdig zijn derde wereldtitel binnen. Naast het kampioenschap heeft de snelheidsduivel ook nog eens vele records verbroken. We zetten de versnelling in zijn achteruit en blikken terug op alle records die hij heeft weten te scoren.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en kijk onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg 32% korting op F1 TV Pro als je kiest voor een jaarabonnement ✅

Meeste opeenvolgende F1 Grand Prix-overwinningen achter elkaar voor Max Verstappen

‘Onze’ Max zet zijn winning streak van vorig jaar door in 2023. Al tijdens de eerste Gp van het seizoen scheurde de coureur als eerste over de finish. Bij deze eerste podiumplaats bleef het niet, want de racer pakte overwinning na overwinning. Vanaf de Grand Prix van Miami tot aan de Monza wist Verstappen maar liefst tien keer op rij te winnen. Bij de wedstrijd in Singapore moest hij echter genoegen nemen met de vijfde plek. Het oude record stond op naam van Sebastian Vettel. Hij won tijdens carrière negen keer achtereen.

Meeste races op rij leider in het kampioenschap

Het meest recente record dat Max Verstappen heeft verbroken gaat over de nummer 1 positie in het kampioenschap. De coureur staat namelijk op het moment van schrijven 38 races onafgebroken bovenaan de lijst. In mei 2022 nam hij de leiding van Leclerc over. Hiermee heeft hij het record van de legendarische Michael Schumacher verbroken. De zevenvoudig wereldkampioen stond op een totaal van 37 wedstrijden, maar is dus voorbij gescheurd door Verstappen. Met de Grand Prix van Abu Dhabi kan er overigens nog een race bij opgeteld worden, waardoor het record aan het einde van het seizoen uit zou komen op 39 races.

Grootste percentage Formule 1-overwinningen binnen één seizoen

Het volgende record sluit aan op de weergaloze reeks overwinningen van Verstappen. De Nederlandse coureur heeft namelijk het hoogste percentage overwinningen binnen een seizoen bij elkaar geracet. Goed om te vermelden: dit record is sinds 1952 niet verbroken. Toen won Alberto Ascari zes van de acht Grands Prix (dus 75% van het totaal). Van de 21 races verreden heeft Verstappen er 18 gewonnen, wat neerkomt op bijna 86%. Met nog één race op de kalender kan dit record zelfs nog iets oplopen. Mocht Max ook de Grand Prix van Abu Dhabi winnen, dan komt zijn winstpercentage ruim boven de 86% uit.

Meeste overwinningen vanaf pole position

Naast zijn vele overwinningen, heeft ‘Super Max‘ ook de meeste zeges vanaf pole position te pakken. In totaal startte de coureur elf keer vanaf deze positie. Hiermee verbreekt hij opnieuw een record van Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen deelde deze score met Nigel Mansell. Beide heren wonnen negen races vanaf pole position. Verstappen kan dit record overigens nog uitbreiden tijdens de Abu Dhabi GP.

Wereldkampioen met de meeste races over op de kalender

Het is alweer zes races geleden dat Max Verstappen zijn derde wereldtitel definitief veilig racete. Het was vooraf dan ook al niet meer de vraag óf, maar eerder wanneer dit zou gebeuren. Door de ruime marge evenaart de coureur het record van Michael Schumacher. Met nog 6 races op de teller werd de racer tijdens de Grand Prix van Frankrijk in 2002 wereldkampioen.

Hattricks binnen een Formule 1-seizoen

Dit record behoort nog niet helemaal tot Verstappen, maar is desalniettemin indrukwekkend om te benoemen. De Nederlandse snelheidsduivel flikte het dit Formule 1-seizoen namelijk vijf keer om een hattrick te scoren. Deze prestatie bestaat uit het behalen van de pole position, snelste ronde én uiteraard de zege op zondag. Dit gebeurde tijdens de Grand Prix van Spanje, Oostenrijk, Groot-Brittanië, Japan en Qatar. Verstappen kan echter het record opeisen door in Abu Dhabi zijn zesde hattrick van het jaar te scoren.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.