Alle ‘Planet of the Apes’-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Het is eindelijk tijd voor een nieuw hoofdstuk van de Planet of the Apes-franchise. De film Kingdom of the Planet of the Apes schittert namelijk nu op het witte doek. Tijd voor een filmmarathon! Veel filmliefhebbers vragen zich af wat de chronologische volgorde van de Planet of the Apes-films precies is. Hieronder laten we precies weten welke delen je eerst moet kijken.

→ Meld je nu aan bij Disney+ en krijg ruim 16% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

Dit is de juiste volgorde van alle ‘Planet of the Apes’-films

De Planet of the Apes-franchise is al behoorlijk oud. De eerste film Planet of the Apes, die gebaseerd was op het boek La Planète des singes van Pierre Boulle, verscheen al in 1968. Er kwamen vier vervolgen, die tussen 1970 en 1973 uitkwamen. In 2001 werd de reeks vervolgens nieuw leven ingeblazen met Tim Burtons Planet of the Apes en in 2011 was het tijd voor de reboot Rise of the Planet of the Apes. Er volgden nog een aantal films, met de laatste uit 2017. In mei kwam het nieuwste deel naar het grote scherm.

Goed om te weten is dat er twee manieren zijn om de Planet of the Apes-films te bingen: op volgorde van releasejaar en op chronologische volgorde. De reeks duikt namelijk terug in de tijd en dus klopt de tijdlijn niet helemaal als je de films kijkt op de volgorde waarin ze op het witte doek verschenen. Hieronder zetten we beide manieren op een rij.

‘Planet of the Apes’ op volgorde van releasedatum

Allereerst is het handig om even een overzicht te hebben van alle films die er zijn. Hieronder vind je een lijst van de films op volgorde van releasedatum.

VolgordeTitelReleasejaar
1Planet of the Apes1968
2Beneath the Planet of the Apes1970
3Escape from the Planet of the Apes1971
4Conquest of the Planet of the Apes1972
5Battle for the Planet of the Apes1973
6Planet of the Apes2001
7Rise of the Planet of the Apes2011
8Dawn of the Planet of the Apes2014
9War for the Planet of the Apes2017
10Kingdom of the Planet of the Apes2024

‘Planet of the Apes’ in chronologische volgorde kijken

Planet of the Apes bestaat dus eigenlijk uit drie reeksen: de eerste vijf films die tussen 1968 en 1973 verschenen, de opzichzelfstaande remake uit 2011 en de nieuwe reeks die sinds 2011 loopt.

Het beste is het natuurlijk om al deze films in chronologische volgorde te kijken. Maar waar moet je beginnen? Het handigste is het om met de nieuwste reeks te beginnen, dus dat betekent dat de eerste film die je opzet Rise of the Planet of the Apes is. Je kijkt Dawn of the Planet of the Apes en War for the Planet of the Apes en daarna volgt de eerste reeks (Planet of the Apes tot Battle for the Planet of the Apes). In principe maakt het niet uit wanneer je de remake uit 2001 bekijkt, dus die hebben we voor nu aan het einde geplakt als bonus. Dit levert de volgende volgorde op:

VolgordeTitelReleasejaar
1Rise of the Planet of the Apes2011
2Dawn of the Planet of the Apes2014
3War for the Planet of the Apes2017
4Kingdom of the Planet of the Apes (nog niet verschenen)2024
5Planet of the Apes1968
6Beneath the Planet of the Apes1970
7Escape from the Planet of the Apes1971
8Conquest of the Planet of the Apes1972
9Battle for the Planet of the Apes1973
10Planet of the Apes2001

Waar zijn de ‘Planet of the Apes’-films te bekijken?

De enige streamingdienst die alle Planet of the Apes-films aanbiedt (behalve de nog te verschijnen film uit 2024) is Disney+. Bij hen kun je de hele collectie nu bingen. De tweede reeks en de remake uit 2001 kun je ook bij TVOD-streamingdienst Pathé Thuis vinden. Hier is een abonnement niet nodig, maar kun je titels kopen en huren. Op Netflix kijk je alleen Dawn of the Planet of the Apes.

→ De nieuwste filmreeks bingen? Bekijk de Planet of the Apes-films op Pathé Thuis 🐵

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de Planet of the Apes-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle Star Wars-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.