Route Dakar Rally 2024: dit zijn alle etappes van het loodzware parcours

Het jaar 2024 is begonnen en er staat direct een groot racespektakel op het programma. Van 5 tot en met 19 januari wordt namelijk de Dakar Rally 2024 verreden. Dit jaar vindt alweer de 46e editie van de woestijnrally plaats. Tijdens de race scheuren weer honderden voertuigen voorbij, waaronder trucks, quads, motoren en klassieke Dakar-auto’s. Maar hoe ziet de route eruit en welke etappes staan er op het programma? De Dakar Rally wordt iedere dag uitgezonden op tv via RTL 7, waardoor deze online te kijken is bij NLZIET.

In het kort: wat is de Dakar Rally?

De Dakar Rally is een woestijnrally die ieder jaar in januari wordt verreden. Aan de race doen verschillende voertuigen mee, waaronder motoren, quads, trucks en diverse soorten auto’s. De naam verwijst naar de oude start- en finishplaats. In 2009 werd de race echter verplaatst naar Zuid-Amerika, waar onder andere Argentinië, Chili, Peru en Bolivia het decor vormden voor de autosport. Wegens financiële redenen is de Dakar-rally in 2020 verplaatst naar Saoedi-Arabië, waar de race tot op heden wordt verreden.

Hoe werkt de Dakar Rally?

Verspreid over twee weken starten deelnemers in verschillende klassen aan de tocht. Maar hoe werkt de Dakar Rally eigenlijk? Om je geheugen op te frissen, leggen we het in het kort uit. Eigenlijk verklapt de naam van de wedstrijd al waar de race om draait: tijd. Het doel is om iedere dag zo snel mogelijk de finish te halen. Telkens starten de coureurs op een bepaald tijdstip. De startvolgorde wordt vastgesteld door de uitslag van de vorige race. Niet iedere route is echter toegestaan. Via verschillende waypoints moeten de voertuigen zich namelijk een weg door de woestijn manoeuvreren. Kom je hier niet langs? Dan volgt er een tijdstraf. Alle deelnemers hebben een routeboek tot hun beschikking.

Route en etappes

De 46e editie van de Dakar Rally vindt wederom plaats in Saoedi-Arabië. Op maandag 20 november 2023 maakte de organisatie de route bekend. Één ding staat vast: het parcours belooft met een proloog, twaalf etappes en een marathonetappe ongetwijfeld weer loodzwaar te worden.

Voorafgaand aan de race wordt er dus eerst een proloog verreden op vrijdag 5 januari 2024. Deze dag start en finisht in Al-‘Ula. Hierbij wordt een afstand van 27 kilometer afgelegd en wordt tevens de startvolgorde voor de volgende etappe bepaald. Na Al-‘Ula scheuren de coureurs in 405 kilometer door naar Al Henakiyah. Hierna komen ze aan bij Al Duwadimi. Vanuit hier rijden ze naar Al Salamiya, waar het eerste bivak wordt bereikt. Na de nodige voorbereidingen vervolgen de deelnemers hun weg naar Al-Hofuf en Shubaytah.

Het ware spektakel volgt op dag vijf, wanneer de coureurs beginnen aan de marathonetappe. Binnen 48 uur moeten zij een afstand van maar liefst 1.300 kilometer afleggen voordat ze het rustpunt in Riyadh bereiken. Er is tijdens de geplande pauze geen bivak, waardoor kapotte onderdelen niet zo snel vervangen kunnen worden.

Als de loodzware marathonetappe erop zit, hebben de coureurs een rustdag voor de boeg. Na nauwelijks op adem te zijn gekomen, begint het laatste gedeelte van de Dakar Rally. De coureurs rijden van Riyadh weer naar Al Duwadimi om vervolgens via Ha’il weer naar Al-‘Ula te scheuren. Tot slot eindigt de race in Yanbu. In het overzicht hieronder staan alle etappes inclusief kilometers vermeld.

DatumWeekdagEtappeStart- en finishAfstand etappeTotaal aantal kilometers
5 januariVrijdagProloog⚪️ Al-‘Ula – Al-‘Ula27 km157 km
6 januariZaterdag1🟡 Al-‘Ula – Al Henakiyah405 km532 km
7 januariZondag2🟡 Al Henakiyah – Al Duwadimi470 km662 km
8 januariMaandag3🟡 Al Duwadimi – Al Salamiya440 km733 km
9 januariDinsdag4🟡 Al Salamiya – Al-Hofuf299 km631 km
10 januariWoensdag5🟡 Al-Hofuf – Shubaytah118 km644 km.
11-12 januariDonderdag-Vrijdag6A, 6B🔴 Shubaytah – Shubaytah584 km818 km
13 januariZaterdagRustdag
14 januariZondag7🟡 Riyadh – Al Duwadimi483 km873 km
15 januariMaandag8🟡 Al Duwadimi – Ha’il458 km678 km.
16 januariDinsdag9🟡 Ha’il – Al-‘Ula417 km639 km
17 januariWoensdag10🟡 Al-‘Ula – Al-‘Ula371 km609 km
18 januariDonderdag11🟡 Al-‘Ula – Yanbu480 km587 km
19 januariVrijdag12🟡 Yanbu – Yanbu175 km328 km

Mocht je graag in beelden denken, dan wil je waarschijnlijk graag het bovenstaande schema in een kaartje zien. We helpen je graag een handje, dus hebben daarom het onderstaande kaartje ingesloten.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.