Telefoon streamen naar tv: zo werkt het

Heb je de app van Netflix, Disney+, HBO Max of Viaplay wel op je telefoon staan, maar wil je de films en series ook op je televisie kunnen kijken? En heb je geen smart TV waarop je direct de apps van de streamingdiensten kunt downloaden? In dit artikel leggen we uit hoe je van je telefoon naar tv streamen kunt.

Hoe kun je van je telefoon streamen naar je tv?

Er zijn verschillende manieren om van je telefoon naar je tv te streamen, maar de bekendste is toch wel met behulp van een Google Chromecast of een Apple TV-mediaspeler. Dit zijn kleine apparaatjes die je kunt aansluiten aan de HDMI-poort van je televisie. Vervolgens kun je via je telefoon—maar ook via je tablet of laptop—films, series, muziek en andere mediabestanden naar je televisie streamen. Je gebruikt je apparaat dus eigenlijk alleen voor de bediening en creëert op deze manier een eigen Smart TV. Hiervoor heb je overigens wel een goed werkende internetverbinding nodig.

Als je een Chromecast of Apple TV gebruikt, kun je ook gebruikmaken van screen mirroring. Dit betekent dat het scherm van je tablet, smartphone of browser als het ware gekopieerd wordt naar je tv, waardoor je op beide schermen hetzelfde ziet. Dit is ideaal om bijvoorbeeld foto’s op het grote scherm te bekijken.

Films en series streamen van je telefoon naar je tv: een stappenplan

Stap 1: Schaf een Chromecast of Apple TV aan

Er zijn televisies met een ingebouwde Chromecast of Apple TV-mediaspeler, maar als dit bij jou niet het geval is moet je dit apparaatje apart aanschaffen. Via de onderstaande knop naar Bol.com kun je hem direct bestellen en kan het nog binnen 24 uur in huis worden afgeleverd. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld hier op Amazon.nl terecht om zo’n apparaat te kopen.

2. Sluit de Chromecast of Apple TV-mediaspeler aan

Sluit de Chromecast of Apple TV-mediaspeler aan aan de HDMI-poort en stop de andere kabel in het stopcontact. Voor de Chromecast heb je de Google Home-app nodig, waar je het apparaatje eenvoudig kunt instellen (mits je mobiel verbonden is met hetzelfde internet-netwerk).

De Apple TV werkt met een afstandsbediening. Als je deze gebruik, verschijnt er een setup-menu op je televisie waarmee het apparaatje vervolgens erg eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Ook bij de Apple TV geldt dat deze verbonden moet worden aan hetzelfde wifi-netwerk waaraan je smartphone verbonden is.

3. Open de app van de streamingdienst

Open de app van HBO Max, Viaplay, Disney+ of een andere streamingdienst op je telefoon en start met het kijken van de gewenste film of serie. Hiervoor moet je wel bijvoorbeeld hier op de officiële website van HBO Max, hier bij Viaplay of hier bij Disney+ een lidmaatschap hebben afgesloten.

4. Stream van je telefoon naar je tv

Maak gebruik van de Chromecast-button links of rechts in het beeld om te beginnen met streamen. Deze button ziet eruit als een televisie met een wifi-logo in de linkerhoek (zie onderstaande afbeelding). Het gebruik van het Airplay-icoontje van Apple TV werkt hetzelfde, en dit ziet eruit als een tv met een driehoek in het midden.

Als je op een van de buttons gedrukt hebt, kun je de naam van de Chromecast of Apple TV selecteren die je zojuist hebt ingesteld op de televisie. Zo speelt de film of serie die je op je telefoon keek zich na slechts een paar handelingen af op de televisie. Supereenvoudig dus!

Disney+ Chromecast Home app

Afbeelding ter illustratie

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.