Is Netflix-serie ‘One Day’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Heel veel serieliefhebbers zijn in de ban van One Day op Netflix. Deze romantische dramaserie volgt hoofdpersonages Emma en Dexter over een periode van twintig jaar en voelt heel realistisch aan. Veel kijkers vragen zich dan ook af of het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Wij zochten het voor je uit.

Dit is het verhaal van ‘One Day’

One Day draait om Emma (Ambika Mod, This Is Going To Hurt) en Dexter (Leo Woodall, The White Lotus), die elkaar op de avond van hun afstuderen ontmoeten in Edinburgh. De komende twintig jaar maken ze allebei het nodige mee, maar weten ze elkaar altijd weer te vinden. Iedere aflevering volgt dezelfde dag, 15 juli, maar dan steeds een jaar later. Zo zijn we van 1988 tot 2007 bij ze, verdeeld over veertien afleveringen.

Kijkers zijn erg te spreken over One Day en belonen de titel met een dikke 8,2 op IMDb, waarmee het een van de beste series van het moment is. In de reviews lees je vooral dat iedereen de Netflix-reeks zo realistisch en echt vindt overkomen. Daarom willen veel mensen weten of het verhaal echt gebeurd is.

Is ‘One Day’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Ondanks het realistische verhaal en de levensechte personages, is One Day niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het bronmateriaal hebben we te danken aan de Britse schrijver David Nicholls, die in 2009 het boek One Day publiceerde. In 2011 werd dat een film met Anne Hathaway en Jim Sturgess in de hoofdrollen en nu is het dus een serie.

Nicholls heeft na het verschijnen van zijn boek wel in een interview met The Guardian aangegeven dat bepaalde facetten van het boek gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Zo was Nicholls ooit zelf acteur en kwam hij in aanraking met mannen als Dex: die vroeg beroemd en rijk werden en daar niet mee om konden gaan. Emma is op haar beurt deels gebaseerd op Nicholls zelf en ook op zijn vrienden en een aantal fictionele karakters. Kortom: er werd wel inspiratie geput uit het echte leven, maar er lopen dus geen échte Emma en Dexter rond en hun liefdesverhaal is ook nooit echt gebeurd.

→ Ook zin in de film? Bekijk direct One Day uit 2011 op Amazon Prime Video 🍿

Verhaal en trailer van de serie

Nadat Emma en Dexter samen naar het afstudeerfeest zijn geweest, scheiden hun wegen, maar hun levens blijven met elkaar verweven. Gebaseerd op de roman van David Nicholls.


Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.