Netflix’ Oekraïne-documentaire ‘Winter on Fire’ is nu gratis voor iedereen te zien

Streamingdienst Netflix heeft de Oekraïne-documentaire ‘Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom’ over de revolutie van 2014 in het land gratis beschikbaar gemaakt als blijk van steun. Ook voor niet-abonnees van Netflix is de film nu dus gratis te zien op YouTube.

Winter on Fire: Ukrain’s Fight for Freedom

Winter on Fire debuteerde in 2015 op Netflix. De documentaire kreeg veel lof en werd genomineerd voor een Academy Award, een Primetime Emmy en andere onderscheidingen. Deze aangrijpende verslaggeving won ook de People’s Choice Award voor beste documentaire op het Toronto International Film Festival.

Het inzicht in de Oekraïense politiek – en de bereidheid van de bevolking om te vechten om hun geloof te steunen – heeft nieuwe relevantie gekregen tijdens het voortdurende conflict met Rusland dat momenteel woedt. Op Twitter liet Netflix hierover het volgende weten:

Ook beschikbaar voor niet-abonnees

Ook voor niet-abonnees heeft Netflix de film op YouTube gratis beschikbaar gemaakt. Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom is nu dus zowel beschikbaar op YouTube als hier op Netflix. Statistieken van YouTube geven aan dat de 98 minuten durende documentaire nu al meer dan 350.000 keer is bekeken, in minder dan 24 uur nadat Netflix de film op het platform had gepubliceerd.

De vraag is nu hoe de Russische regering, die eerder eiste dat YouTube stopte met het beperken van het bereik van staatsmedia en beperkte toegang tot Facebook en Twitter vanwege soortgelijke klachten, zal reageren op de inspanningen van Netflix om deze documentaire breder beschikbaar te maken. Netflix liet al eerder weten 20 mogelijk vereiste Russische propagandazenders via hun streamingdienst niet beschikbaar te maken.

Waar het verhaal van Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom over gaat

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom is een documentaire over de onrust in Oekraïne in 2013 en 2014, toen studentendemonstraties ter ondersteuning van de Europese integratie uitgroeiden tot een gewelddadige revolutie waarin werd opgeroepen tot het aftreden van president Viktor F. Janoekovitsj.

De volledige documentaire is via Netflix te bekijken, maar is hieronder ook voor niet-abonnees gratis beschikbaar op YouTube.


Afbeelding ter illustratie

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.