Netflix, Disney, Sony en Warner Bros. verzetten zich tegen Rusland

De streamingdienst Netflix weigert twintig Russische propaganda-kanalen aan het Russische aanbod toe te voegen, wat volgens een nieuwe wet van het land mogelijk vereist werd. Ook The Walt Disney Company verzet zich op een eigen manier tegen Rusland. Het mediabedrijf heeft vannacht laten weten voorlopig geen bioscoopfilms uit te brengen. Sony Pictures Entertainment en Warner Bros. volgden binnen enkele uren met een vergelijkbaar statement. Dit lijkt alles te maken te hebben met de inval in Oekraïne.

Lees ook: Deze 10 aangrijpende oorlogsdocumentaires zijn nu pijnlijk actueel 🇺🇦

Netflix volgens Russische wet verplicht om de kanalen uit te zenden

De twintig Russische propaganda-kanalen die volgens de Russische wet uitgezonden zouden moeten worden voegt Netflix niet toe aan het aanbod in het land. Volgens de nieuwe Russische Vitrina tv-wet zou Netflix verplicht zijn om dat wel te doen. Deze wet heeft betrekking op diensten met meer dan 100.000 abonnees of een bereik van dezelfde hoeveelheid aan kijkers. In Rusland zou Netflix meer dan waarschijnlijk onder deze wet vallen. Doordat de wet nog relatief nieuw is, is deze echter nog niet ingegaan. Niet alle 20 zenders hebben een concrete politiek inhoud, al is nog onduidelijk in welke mate ze gecensureerd of beïnvloed kunnen worden door het Kremlin.

Een woordvoerder van Netflix vertelt aan Variety in een reactie: “Gezien de huidige situatie hebben we geen plannen om deze kanalen aan onze dienst toe te voegen.”

Ook Disney Studios, Sony Pictures Entertainment en Warner Bros. sluiten zich aan

Disney Studios heeft vannacht ook aangekondigd voorlopig geen bioscoopfilms uit te brengen in Rusland. Sony Pictures Entertainment en Warner Bros. volgden binnen enkele uur met een vergelijkbaar statement.

De statements van deze drie grote Hollywood-studio’s komen als reactie op de inval in Oekraïne door het Russische leger. Zolang de crisis gaande is, pauzeren de studio’s hun releases in Rusland. Zo heeft dit besluit invloed op onder andere Warner Bros.’ The Batman (2022) met Robert Pattinson en Turning Red (2022) van Pixar Animation Studios.

In een korte verklaring zegt ook Sony hun aankomende films zoals Morbius (2022) in Rusland van de agenda te halen. Daarbij zal ook Sonic the Hedgehog 2 (2022) van Paramount Pictures voorlopig niet in Rusland verschijnen. Voor Hollywood is dit geen klein besluit, aangezien Rusland goed was voor een totaal aan inkomsten van 601 miljoen dollar in 2021. Met ongeveer 2,8% van de wereldwijde kaartverkoop betekent dit besluit voor de studio’s een aanzienlijke financieel risico.

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.