Gratis luisterboeken in 2024: zo doe je dat!

De laatste tijd zijn luisterboeken weer aan een opmars bezig in Nederland. Er zijn ontzettend veel verschillende apps en websites waarop je luisterboeken kunt kopen of huren, maar ook waar je als een soort Netflix onbeperkt boeken kunt luisteren uit een gigantische bibliotheek. Natuurlijk wil je dat het liefst voor minimale kosten doen. Daarom beantwoorden we in dit artikel de vraag: hoe kom je aan gratis luisterboeken in 2024?

Gratis luisterboeken proberen bij deze 5 apps en websites

Van misdaad tot familieverhalen en van romantiek tot horror: het grootste aanbod van de beste luisterboeken vind je bij een aantal toffe apps en websites. Hieronder vind je 5 interessante aanbieders van luisterboeken die het zeker waard zijn om eens een kijkje bij te nemen.

1. Bookbeat – 45 dagen gratis (normaal gesproken 14 dagen, maar als bezoeker van Streamwijzer 1½ maand)

Bookbeat is een streamingdienst voor boeken die meer dan 300.000 audioboeken en e-books in het aanbod heeft opgenomen. Je kunt streamen of offline luisteren, maar zit ook nergens aan vast doordat je je abonnement op elk moment kunt opzeggen.

Normaal gesproken kun je 14 dagen zonder kosten naar Bookbeat luisteren, maar met de kortingscode bookbeat30days kun je hier 45 dagen gratis het platform uitproberen. Daarna start de prijs van een abonnement op €8,99 per maand.

2. Storytel – 14 dagen gratis

Voor velen is Storytel de bekendste aanbieder van luisterboeken. Niet iedereen weet dat het een Zweeds bedrijf is dat van start ging onder de naam ‘Bokilur’ in 2005, maar pas twee jaar later haar naam veranderde in het nu alombekende Storytel. Sinds mei 2013 hebben we ook in Nederland toegang tot deze enorme bibliotheek van luisterboeken en e-books.

Op haar website laat Storytel weten dat er inmiddels al meer dan 300.000 luisterboeken en e-books aan het aanbod zijn toegevoegd. Voor een abonnement betaal je €12,99 per maand en dit kun je op elk moment opzeggen, maar eerst kun je hier 14 dagen gratis naar alles Storytel luisteren. Zo krijg je even rustig de tijd om de app uit te proberen.

3. Nextory – 30 dagen gratis

Één van de razend populaire nieuwe aanbieders in de markt is het bedrijf Nextory, toevallig ook al een bedrijf dat is opgericht door Zweedse ondernemers. Ze houden daar in het noorden blijkbaar erg van een goed boek. Pas 10 jaar na de oprichting van Storytel, in 2015, zag Nextory het levenslicht. In Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kan men inmiddels al een paar jaar de verhalen beluisteren. Pas sinds december 2020 kunnen we in Nederland gebruik maken van de luisterdienst, maar sindsdien is hij extreem in populariteit gegroeid.

Nextory is dan ook goedkoper dan Storytel en heeft een langere gratis proefperiode. Je kunt namelijk hier 30 dagen gratis Nextory uitproberen, waarna je slechts €11,99 per maand betaalt voor een abonnement. Hiermee kun je ongelimiteerd lezen (e-books) en luisteren (luisterboeken) op 4 profielen, waarbij 1 profiel tegelijkertijd toegang heeft tot de content op de streamingdienst. Wel kun je upgraden naar een familie-abonnement waarbij 2-4 profielen tegelijkertijd de app kunnen gebruiken.

4. Kobo Plus – 30 dagen gratis

In Nederland kennen we natuurlijk allemaal wel de geliefde webwinkel Bol.com van het bestellen van boeken, Sinterklaascadeaus of spullen voor in huis. Niet iedereen weet echter dat Kobo Plus onderdeel is van deze webwinkel en een enorme catalogus van e-books en luisterboeken heeft. Ook bij Kobo Plus kun je hier 30 dagen gratis toegang krijgen tot het volledige aanbod voordat je overgaat op een abonnement van €12,99 per maand. Dat is overigens ook altijd op te zeggen of aan te passen naar alleen lezen of luisteren (dan wordt het €9,99 per maand).

Het aanbod van Kobo Plus bestaat uit tienduizenden Nederlands- en Engelstalige luisterboeken en honderdduizenden Nederlands- en Engelstalige e-books. Ook kun je ervoor kiezen om ze offline op te slaan voor als je onderweg bent.

5. Podimo – 60 dagen gratis (normaal gesproken 14 dagen, maar als bezoeker van Streamwijzer 2 maanden)

Veel mensen zullen de nieuwe audiostreamingdienst Podimo kennen van hun grote aanbod van (exclusieve) podcasts. Je kunt via dit platform echter ook toegang krijgen tot een heleboel luisterboeken. En daarvoor betaal je nu een tijdje helemaal geen ene cent.

Normaal gesproken kun je 14 dagen zonder kosten naar Podimo luisteren, maar we hebben een speciale deal kunnen regelen voor bezoekers van Streamwijzer.nl. Je kunt namelijk nu 2 maanden gratis de streamingdienst uitproberen. Daarna start de prijs van een abonnement op €6,99 per maand, afhankelijk van je keuze van het soort abonnement.

Gratis luisterboeken op YouTube en Spotify

Veel liefhebbers van luisterboeken vragen zich af of ze ook bij YouTube hun gratis luisterboeken kunnen vinden. Daarbij is het belangrijk om aan te geven dat je moet oppassen of iets wel legaal geüpload is. Iedereen kan namelijk bij YouTube opgenomen luisterboeken online zetten, terwijl dat mogelijk helemaal niet mag van degene die het boek heeft geschreven of uitgegeven. Natuurlijk willen we de boekenindustrie steunen en dus niet met illegale praktijken in zee gaan.

Verder kun je op Spotify ook al een aantal gratis luisterboeken vinden, maar op het moment van schrijven is dit slechts een paar handjes vol. Dit komt niet in de buurt van de duizenden, tienduizenden of zelfs honderdduizenden luisterboeken die in het aanbod van Storytel, Nextory en Kobo Plus te vinden zijn.

Meer nieuws, tips en informatie

Benieuwd welke luisterboeken elke maand goed beluisterd worden en wat er nieuw is verschenen? Je vindt het op Streamwijzer in het overzicht van nieuws, tips en informatie over luisterboeken. Veel luisterplezier!