Dit moet je lezen en zien voordat je ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ gaat kijken

Het is bijna zover! Op 2 september 2022 gaat de spin-off serie The Lord of the Rings: The Rings of Power van start op Amazon Prime Video, dus we hoeven nog maar een maandje af te tellen. Als het alweer een tijdje geleden is dat je de LOTR-films gezien hebt of dit zelfs helemaal nog nooit gedaan hebt, vraag je je misschien af hoe je je precies moet voorbereiden op de serie. In dit artikel laten we weten wat je echt moet lezen en zien voordat je ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ gaat kijken, onder andere te zien via HBO Max, Amazon Prime Video en Pathé Thuis.

Dit moet je zien voordat je ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ gaat kijken

Het goede nieuws is dat ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ zich duizenden jaren vóór J.R.R. Tolkiens The Hobbit en The Lord of the Rings afspeelt, ten tijde van de Second Age. Dit betekent dat je er in principe blanco in kunt gaan en je geheugen eigenlijk niet echt hoeft op te frissen, want alles wat er tijdens de twee trilogieën gebeurt speelt zich toch af ná de serie.

Toch kunnen we ons best voorstellen dat er concepten uit de Lord of the Rings-films overgenomen worden, easter eggs in de serie verstopt zijn of inside jokes voorkomen die nét even wat leuker zijn als je alles gezien hebt. En zeg nou zelf: elke smoes voor een LOTR-marathon is een goede, toch? Als je er tijd voor hebt, raden we je dus zeker aan om de twee trilogieën nog even te kijken voordat je met de spin-off serie begint. Hieronder zetten we de chronologische volgorde van de zes films op een rijtje, zodat je precies weet hoe je je moet voorbereiden. Je kunt ze deels op HBO Max bekijken, maar ook hier op Amazon Prime Video en hier op Pathé Thuis. De onderstaande knoppen wijzen echter naar Amazon’s streamingdienst Prime Video, omdat daar de serie ook te zien zal zijn.

1. The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)

De The Hobbit-trilogie speelt zich af vóór de The Lord of the Rings-films. In principe kun je er ook voor kiezen om de trilogieën in omgekeerde volgorde te kijken, maar door met The Hobbit: An Unexpected Journey te beginnen volg je de chronologische manier. In dit eerste deel van de The Hobbit-reeks wordt Bilbo Balings uit zijn ondergrondse woning in de Shire gehaald om met Gandalf de Grijze en de dertien Dwergen het Dwergenrijk Erebor te heroveren.

2. The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

In dit deel werkt Bilbo Balings nog steeds samen met Gandalf de Grijze en de dertien Dwergen, onder leiding van Thorin Eikenschild. Samen vervolgen ze hun reis naar Erebor en moeten ze het opnemen tegen de gevreesde draak Smaug.

3. The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)

Dit deel vormt alweer de epische ontknoping van de The Hobbit-reeks, waarbij het verhaal van Bilbo Balings, Gandalf de Grijze, Thorin en de dertien Dwergen tot een einde komt. Nu ze hun thuisland heroverd hebben, hebben ze per ongeluk een dodelijke kracht op de wereld losgelaten. In de Slag van Vijf Legers moeten ze met zijn allen het lot van Midden-aarde bepalen.

4. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

Na The Hobbit volgt uiteraard de The Lord of the Rings-reeks, met als eerste deel The Fellowship of the Ring. Hobbit Frodo krijgt een bijzondere Ring in zijn bezit. Om te zorgen dat deze niet in verkeerde handen valt, moet hij naar een plek waar hij de Ring kan vernietigen.

5. The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)

In dit deel zijn Hobbits Frodo en Sam onbeschermd en alleen, terwijl ze hun reis naar het gevaarlijke Modor moeten voortzetten. Het wordt steeds zwaarder, maar gelukkig krijgen ze hulp uit onverwachte hoek.

6. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Het laatste deel alweer van de The Lord of the Rings-trilogie. Frodo moet nog steeds de Ring vernietigen, maar dit blijkt zo makkelijk nog niet. Ondertussen is de wereld van de mensen in oorlog met de wereld van de Orcs.

Dit moet je lezen voordat je ‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ gaat kijken

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om niet alleen de films te kijken, maar ook de bekende boeken van J.R.R. Tolkien te lezen om je voor te bereiden op de spin-off serie. De boeken The Hobbit (De Hobbit), The Fellowship of the Ring (De Reisgenoten), The Two Towers (De Twee Torens) en The Return of the King (De Terugkeer van de Koning) vertellen het verhaal dat we ook uit de films kennen.

→ De boeken van J.R.R. Tolkien bestel je hier bij Bol.com of hier bij Amazon.nl 📕

‘The Lord of the Rings: The Rings of Power’ is vanaf 2 september te zien bij Amazon Prime Video

Nu je weet hoe je je moet voorbereiden, kan het aftellen pas écht beginnen. Op vrijdag 2 september 2022 verschijnen de eerste twee afleveringen van de serie op Amazon Prime Video. Er zullen in totaal acht afleveringen van de serie gelanceerd worden; de laatste verschijnt dus op 13 oktober 2022.


Synopsissen: Amazon Prime Video

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.