Grand Prix Radio: 4 manieren om te luisteren

Het was een grote schok voor velen toen Olav Mol en Jack Plooij werden vervangen door Viaplay. Het nieuwe thuis van de Formule 1 kreeg verslaggeving van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk, waarna zij ook bij F1 TV als Nederlands commentaar te horen werden. Gelukkig heeft Olav Mol een andere track gekozen om toch verslag te kunnen doen over het Formule 1-seizoen van 2024: Grand Prix Radio. Eerder legden we in eenvoudige stappen uit hoe je toch de races met commentaar van Olav Mol kunt kijken. Maar op welke manieren is de zender te beluisteren? We zetten het voor je op een rij.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Waar kun je luisteren naar Grand Prix Radio?

De zender Grand Prix Radio is via vier verschillende wegen te beluisteren, zodat iedereen gemakkelijk kan genieten van al het laatste racenieuws. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet met duidelijke uitleg per optie.

1. DAB+

De eerste manier waarop je de stem van Olav Mol kan horen is via DAB+. DAB betekent ook wel Digital Audio Broadcast. Dit systeem zorgt ervoor dat er een digitaal radiosignaal wordt afgegeven, waardoor je geen last hebt van ruis tijdens het luisteren. Je kunt het een beetje vergelijken met het zappen van kanalen op tv. Je wisselt tussen verschillende radiostations, in plaats dat je de precieze frequentie moet opzoeken. Ondanks dat de zender digitaal is, heb je geen vaste of draadloze internetverbinding nodig. Net als FM is DAB+ gratis te ontvangen via de ether met een DAB+ digitale radio met antenne. Mede-oprichter Alexander Stevens zegt het volgende over deze manier van luisteren: “Hiermee wordt onze bereikbaarheid nog groter en dat is fijn voor de luisteraar én voor ons.”

2. Grand Prix Radio app

Via de speciale app voor iPhone en Android is het kanaal 24 uur per dag te beluisteren. De applicatie is gratis te downloaden via de welbekende App Store en Google Play Store. Elk half uur praten Formule 1-commentator Olav Mol en pitreporter Jack Plooij je bij over de stand van zaken in de Grand Prix. Het autosportnieuws wordt afgewisseld met zowel classics uit de 80’s en 90’s en de beste dance hits.

Belangrijk om te weten: recentelijk heeft Viaplay Group de F1-radiorechten in Nederland gekocht voor het aankomende jaar. Dit betekent echter niet dat het momenteel niet meer mogelijk is om via de app naar commentaar van Olav Mol te luisteren. De verslaggever heeft namelijk direct na de berichtgeving de radiorechten van de Belgische markt gekocht, waardoor je via de app van Grand Prix Radio ook in Nederland gewoon nog naar de commentator kunt luisteren. Volgens Europese wetgeving moet de applicatie namelijk in alle landen van de Europese Unie aangeboden kunnen worden.

3. Grand Prix Radio online

De derde manier om op de hoogte te blijven van al het nieuws uit de F1 wereld is online. Dit doe je door naar de website van Grand Prix Radio te gaan, en op de knop linksonder met de tekst ‘luister live‘ te klikken. Ook kun je terwijl je aan het luisteren bent nog meer nieuws tot je nemen met de verschillende racenieuwsartikelen op de homepage.

4. Via evenementenzenders

Grand Prix Radio zendt niet alleen uit vanaf hun studio, maar is ook vaak ter plaatse te vinden op de Grands Prix en andere race-evenementen. Vanaf deze speciale locaties brengen ze je op de hoogte van al het laatste nieuws en staan ze oog in oog met het circuit. Deze speciale uitzendingen zijn te luisteren via zogenoemde evenementenzenders. Dit zijn tijdelijke radiokanalen die via verschillende frequenties te beluisteren zijn.

Zo was Grand Prix Radio live tijdens de race in Zandvoort in 2022. De studio lag pal naast het circuit op de Zandvoortse boulevard, wat extra sfeer gaf tijdens het updaten van de luisteraars. Olav Mol verzorgde zowel tijdens de wedstrijd als tijdens de trainingen en kwalificatie het commentaar. Ook schoven er verschillende BN’ers en Nederlandse coureurs aan om meer informatie over de autosport te geven. Wij achten de kans dan ook groot dat de mannen weer van de partij zijn bij de Grand Prix van Zandvoort.

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.