Wanneer en hoe laat is de loting voor de Champions League 2024?

Voetballiefhebbers hebben het een tijdje zonder Europees voetbal moeten doen, maar eindelijk is die tijd begin deze maand tot een einde gekomen. Welke clubs stromen door tot het miljoenenbal en wanneer vindt de loting van de Champions League 2023-2024 plaats? In dit artikel zetten we alle data op rij voor de groepsfase en zoomen we in op alle Nederlandse teams die we volgend seizoen terugzien op het grootste Europese voetbalpodium. De loting van de Champions League is live te kijken via Ziggo Sport.

Welke Nederlandse clubs hebben een ticket voor de Champions League 2024?

Op basis van de bovenste plekken in de ranglijst worden de tickets voor Europees voetbal verdeeld. De eindstand van de competitie is daarom allesbepalend, want ieder team wil uiteraard op het hoogst mogelijke voetbaltoneel schitteren. Op dit moment krijgt de landskampioen directe toegang tot het miljoenenbal, terwijl de nummer twee zich plaatst voor de voorronde en zich eerst door drie wedstrijden heen moet knokken om zich te kwalificeren voor een poule.

Feyenoord is de grote kampioen van de Eredivisie, zo bleek in mei. De ploeg uit Rotterdam wist voor de 16e keer de landstitel te veroveren en daarmee direct een ticket voor de groepsfase van de Champions League veilig te spelen. Lang was het spannend wie de nummer twee van Nederland zou worden. Uiteindelijk werd dit PSV, waardoor de Eindhovenaren zich hebben geplaatst voor de derde voorronde van het miljoenenbal. De kersverse trainer Peter Bosz stond dus gelijk voor een flinke uitdaging met zijn elftal, dat eerst nog een voorronde tegen Sturm Graz en play-off tegen Glasgow Rangers moet overleven om het toernooi te bereiken. Slagen ze hier niet in? Dan ligt de groepsfase van de Europa League in het verschiet.

Voor Ajax is er volgend seizoen geen Champions League. De Amsterdammers moeten het doen met een Europese trede lager en mogen zich klaarmaken voor de play-offs van de Europa League tegen Ludogorets. Er lag echter een ontsnappingsroute klaar, waardoor de Amsterdamse ploeg de voorrondes van het toernooi kon omzeilen. Helaas won AS Roma in de UEL-finale niet van Sevilla, waardoor Ajax alsnog een plek in de groepsfase moet veroveren. Door de zesde positie in de Serie A had het team van José Mourinho namelijk al een direct ticket voor de Europa League. Door de finale te winnen konden ze echter doorstromen naar de groepsfase van de Champions League. Hierdoor zou het Europese toegangsbewijs vrijkomen en doorschuiven naar de bekerwinnaar van het zevende land op de coëfficiëntenlijst van de UEFA, in dit geval Nederland en dus PSV. Omdat de club uit Eindhoven al naar de voorronde van het miljoenenbal gaat, zou het ticket naar Ajax gaan.

AZ mocht zich door de vierde plek op de ranglijst wederom klaarmaken voor de Conference League. Afgelopen seizoen wist het team van Pascal Jansen al de halve finales van het Europese toernooi te bereiken. De ploeg uit Alkmaar startte in de derde voorronde tegen Santa Coloma en heeft dus alleen nog de play-off tegen SK Brann te gaan. Toch zal het elftal er alles aan willen doen om het succes van afgelopen keer te evenaren. De club krijgt gezelschap van FC Twente, dat het laatste Europese ticket tijdens de play-offs heeft weten te bemachtigen. Zij stonden hierdoor in de tweede voorronde van de Europa Conference League tegen Hammarby IF, in de derde voorronde tegen Riga FC en ten slotte in de play-off tegen Fenerbahçe.

PositieClubRondeEuropees ticket
1🟢 FeyenoordGroepsfaseChampions League
2⚫️ PSVDerde voorrondeChampions League
3🔴 AjaxPlay-offsEuropa League
4🔵 AZDerde voorrondeConference League
5⚪️ FC TwenteTweede voorrondeConference League

Wanneer en hoe laat vindt de loting voor de Champions League 2024 plaats?

De loting voor de groepsfase van de Champions League 2024 is op donderdag 31 augustus 2023. En hoe laat precies? De uitzending begint om 18:00 uur Nederlandse tijd. Lange tijd zou Feyenoord in pot 3 terechtkomen. Door de Champions League-overwinning van Manchester City komen de Rotterdammers echter in pot 1 bij de Champions League-loting. Dit is zeer gunstig, want het elftal van Arne Slot ontloopt daarmee topclubs zoals FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Napoli. Desalniettemin moet de club niet te vroeg juichen, want er bestaat nog steeds de kans om onder andere Real Madrid, Manchester United, Arsenal en Atlético Madrid te treffen.

Indeling pot 1
⚫️ Manchester City
🟣 FC Barcelona
🔵 Napoli
⚪️ Bayern München
🟤 Paris Saint-Germain
🟡 Benfica
🔴 Feyenoord
🟢 Sevilla

Voor Feyenoord is het dus nog even gissen bij wie ze in de poule terechtkomen. PSV hoefde echter minder lang in spanning te zitten. De loting voor de derde voorronde was namelijk al op maandag 24 juli 2023. De eerste wedstrijden stonden direct op dinsdag 8 en woensdag 9 augustus op de planning. De Johan Cruijff Schaal werd om die reden twee dagen naar voren gehaald, zodat de Eindhovenaren zich langer konden voorbereiden op de belangrijke Champions League-wedstrijden. Ook de belangrijke loting van de derde voorronde van de Conference League voor AZ stond op 24 juli op het programma. De eerste wedstrijd werd donderdag 10 augustus 2023 gespeeld.

De loting voor de play-offs van de Europa League was op maandag 7 augustus 2023. De eerste wedstrijd staat vervolgens gepland op donderdag 24 augustus. Wint Ajax dit duel? Dan stroomt het door naar de groepsfase van het eindtoernooi. Bij verlies moeten de Amsterdammers het doen met een plek in de Conference League. De spelers van FC Twente konden maar genieten van een korte vakantie. Zij mochten op donderdag 27 juli 2023 alweer aan de bak om de tweede voorronde van de Conference League te overleven.

UEFA CHAMPIONS LEAGUE 2023/2024 Qualifications - Qualified Teams [ 25 ] - UCL FIXTURES 2023/24

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.