Wanneer en hoe laat is de loting voor de knock-outfase van de Champions League 2024?

Voetballiefhebbers moeten het weer even een tijdje zonder Europees voetbal doen vanwege de winterstop. Welke clubs stromen door tot het miljoenenbal en wanneer vindt de loting van de knock-outfase van de Champions League 2023-2024 plaats? In dit artikel delen we de datum en tijd en zoomen we in op het enige Nederlandse teams dat we volgend jaar terugzien op het grootste Europese voetbalpodium. De loting van de Champions League is live te kijken via Ziggo Sport.

Deze Nederlandse clubs deden mee aan de groepsfase van de Champions League 2024

Op basis van de bovenste plekken in de ranglijst werden de tickets voor Europees voetbal verdeeld. De eindstand van de competitie is daarom allesbepalend, want ieder team wil uiteraard op het hoogst mogelijke voetbaltoneel schitteren. Op dit moment krijgt de landskampioen directe toegang tot het miljoenenbal, terwijl de nummer twee zich plaatst voor de voorronde en zich eerst door drie wedstrijden heen moet knokken om zich te kwalificeren voor een poule.

Feyenoord is de grote kampioen van de Eredivisie, zo bleek in mei. De ploeg uit Rotterdam wist voor de 16e keer de landstitel te veroveren en daarmee direct een ticket voor de groepsfase van de Champions League veilig te spelen. Lang was het spannend wie de nummer twee van Nederland zou worden. Uiteindelijk werd dit PSV, waardoor de Eindhovenaren zich hebben geplaatst voor de derde voorronde van het miljoenenbal. De kersverse trainer Peter Bosz stond dus gelijk voor een flinke uitdaging met zijn elftal, dat eerst nog een voorronde tegen Sturm Graz en play-off tegen Glasgow Rangers moet overleven om het toernooi te bereiken. Zouden ze hier niet in zijn geslaagd? Dan lag de groepsfase van de Europa League in het verschiet.

Voor Ajax was er dit seizoen geen Champions League. De Amsterdammers moeten het doen met een Europese trede lager en speelden mee vanaf de play-offs van de Europa League tegen Ludogorets. Er lag echter een ontsnappingsroute klaar, waardoor de Amsterdamse ploeg de voorrondes van het toernooi kon omzeilen. Helaas won AS Roma in de UEL-finale niet van Sevilla, waardoor Ajax alsnog een plek in de groepsfase moet veroveren. Door de zesde positie in de Serie A had het team van José Mourinho namelijk al een direct ticket voor de Europa League. Door de finale te winnen konden ze echter doorstromen naar de groepsfase van de Champions League. Hierdoor zou het Europese toegangsbewijs vrijkomen en doorschuiven naar de bekerwinnaar van het zevende land op de coëfficiëntenlijst van de UEFA, in dit geval Nederland en dus PSV. Omdat de club uit Eindhoven al naar de voorronde van het miljoenenbal gaat, zou het ticket naar Ajax gaan.

AZ mocht zich door de vierde plek op de ranglijst wederom klaarmaken voor de Conference League. Afgelopen seizoen wist het team van Pascal Jansen al de halve finales van het Europese toernooi te bereiken. De ploeg uit Alkmaar startte in de derde voorronde tegen Santa Coloma en heeft dus alleen nog de play-off tegen SK Brann te gaan. Toch zou het elftal er alles aan willen doen om het succes van afgelopen keer te evenaren. De club kreeg gezelschap van FC Twente, dat het laatste Europese ticket tijdens de play-offs heeft weten te bemachtigen. Zij stonden hierdoor in de tweede voorronde van de Europa Conference League tegen Hammarby IF, in de derde voorronde tegen Riga FC en ten slotte in de play-off tegen Fenerbahçe.

PositieClubRondeEuropees ticket
1🟢 FeyenoordGroepsfaseChampions League
2⚫️ PSV Derde voorrondeChampions League
3🔴 AjaxPlay-offs Europa League
4🔵 AZDerde voorronde Conference League
5⚪️ FC TwenteTweede voorrondeConference League

Wanneer en hoe laat vindt de loting voor de knock-outfase van de Champions League 2024 plaats?

Inmiddels weten we dat AZ de groepsfase niet heeft overleefd, terwijl Ajax juist door een tussenronde mogelijk door kan spelen in de Conference League. Daarentegen komt Feyenoord terecht in de koker voor de tussenronde van de Europa League, terwijl PSV overwintert op het hoogste niveau in de Champions League.

De loting voor de knock-outfase van de Champions League 2024 is op maandag 18 december 2023. En hoe laat precies? De uitzending begint om 12:00 uur Nederlandse tijd.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.