Alle ‘Alien’-films in de juiste volgorde (en waar je ze kijkt)

In 2024 verschijnt Alien: Romulus op het witte doek. Dit betekent dat je voor de negende keer kunt genieten van een film over de buitenaardse monsters. Als je ter voorbereiding een marathon gaat houden, is het wel handig om te weten wat precies de chronologische volgorde van alle Alien-films is. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Dit is de juiste volgorde van alle ‘Alien’-films

De Alien-franchise heeft inmiddels al een behoorlijk leeftijd bereikt. In 1979, dus 45 jaar geleden, konden we genieten van de eerste film. Op de regisseursstoel nam Ridley Scott plaats, voor de camera schitterden onder andere Tom Skerritt en Sigourney Weaver. Het werd direct een echte klassieker. Inmiddels staat het negende deel, Alien: Romulus, op het programma. Op 14 augustus 2024 verschijnt hij op het witte doek.

Goed om te weten is dat er twee manieren zijn om de Alien-films te bingen: op volgorde van releasejaar en op chronologische volgorde. De reeks duikt namelijk terug in de tijd en dus klopt de tijdlijn niet helemaal als je de films kijkt in de volgorde waarin ze op het witte doek verschenen. Hieronder zetten we beide manieren op een rijtje.

‘Alien’ op volgorde van releasedatum

Allereerst is het handig om even een overzicht te hebben van alle films die er zijn. Hieronder vind je een lijst van de films op volgorde van releasedatum.

VolgordeTitelReleasejaar
1Alien1979
2Aliens1986
3Alien 31992
4Alien: Resurrection1997
5Alien vs. Predator2004
6Aliens vs. Predator – Requiem2007
7Prometheus2012
8Alien: Covenant2017
9Alien: Romulus2024

‘Alien’ in chronologische volgorde kijken

Het beste is natuurlijk om al deze films in chronologische volgorde te kijken. Maar waar begin je dan? In Alien vs. Predator uit 2004 gingen we terug in de tijd. Ook daarna gingen we nog een paar keer naar de periode vóór Alien. Het nieuwste deel, Alien: Romulus, staat eigenlijk een beetje los van de eerdere verhaallijn en daarom kun je hem op ieder moment kijken. We hebben hem voor nu aan het einde gezet. Hieronder zie je de complete kijkvolgorde:

VolgordeTitelReleasejaar
1Alien vs. Predator2004
2Aliens vs. Predator – Requiem2007
3Prometheus2012
4Alien: Covenant2017
5Alien1979
6Aliens1986
7Alien 31992
8Alien: Resurrection1997
9Alien: Romulus2024

Waar zijn alle ‘Alien’-films te bekijken?

Er zijn twee video on demand-platforms waar je Alien-films kunt kijken: Disney+ en TVOD-streamingdienst Pathé Thuis. Bij die eerste kun je de films zonder aanvullende kosten bekijken.

Die tweede maakt het mogelijk om films zonder abonnement te huren of te kopen. Koop je de films, dan blijven ze voor altijd in je bibliotheek staan en kun je ze zo vaak bekijken als je wilt. Als je kiest voor huren, heb je 30 dagen de tijd om te beginnen met kijken. Na 48 uur verdwijnt de film vervolgens uit je bibliotheek. Een abonnement is in ieder geval niet nodig voor het kijken van Alien en als je je nu gratis aanmeldt bekijk je je eerste film met tot 60% korting.

→ Benieuwd? Bekijk direct Alien-films op Pathé Thuis 🍿

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de Alien-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle Star Wars-films, de juiste volgorde van alle Spider-Man films en natuurlijk de volgorde van alle Marvel-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!

Verhaal en trailer van ‘Alien: Romulus’

Alien: Romulus brengt de fenomenaal succesvolle Alien-franchise terug naar zijn roots; tijdens het verkennen van een verlaten ruimtestation komt een groep jonge ruimtekolonisten oog in oog te staan met de meest angstaanjagende levensvorm in het universum.


Synopsis: The Walt Disney Company

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.