Wimbledon 2024: wedstrijden, prijzengeld en Nederlandse deelnemers

Liefhebbers van tennis hebben nauwelijks tijd gehad om bij te komen van Roland Garros of de derde Grand Slam van het jaar staat alweer op het punt te beginnen. Van 1-14 juli 2024 is het tijd voor het iconische tennistoernooi Wimbledon. Toptennissers van over de hele wereld strijden voor de felbegeerde titel. Naast de Australian Open, Roland Garros en US Open behoort het tot een van de grootste tenniswedstrijden van het jaar. We duiken dieper in het toernooi en blikken alvast vooruit op het evenement door alle wedstrijden, tijden en (Nederlandse) deelnemers op rij te zetten. Uiteraard laten we je ook weten waar je alle duels live op tv en online kijken kunt.

Alles wat je moet weten over het tennistoernooi Wimbledon

Het Engelse Wimbledon, officieel The Wimbledon Championships, wordt op gras gespeeld en is het oudste tennistoernooi ter wereld. De eerste tenniswedstrijden werden dan ook al gehouden in 1877 en bestonden uit alleen maar Engelse deelnemers. Het toernooi stond toen bekend onder de naam Lawn Tennis Championships. Een paar jaar later, in 1884, werd de competitie uitgebreid door het dames- en herendubbelspel toe te voegen. Het evenement bleef groeien in populariteit en werd rond 1900 beschouwd als een groot internationaal toernooi. Dit was mede te danken aan het bouwen van een nieuw tenniscomplex, waar maar liefst 14.000 toeschouwers alle wedstrijden live konden aanschouwen.

Het toernooi duurt twee weken en vindt traditiegetrouw eind juni of begin juli plaats op de All England Lawn Tennis and Croquet Club in de buitenwijk Wimbledon. De start is altijd vijf weken voor de eerste maandag in augustus. Hoewel het Engelse evenement qua punten als gelijkwaardig tot de vier Grand Slams behoort, wordt het doorgaans gezien als het meest prestigieuze toernooi. Zo is er tot op de dag van vandaag een regel van kracht dat alle spelers in het wit gekleed moeten en had de competitie vanaf 2002 in eerste instantie een eigen plaatsingssysteem voor de mannelijke deelnemers. Sinds 2021 volgt het toernooi echter weer dezelfde regels voor deelname als de andere drie Grand Slams.

Waar kun je alle tenniswedstrijden van Wimbledon in 2024 kijken?

Er zijn verschillende manieren om naar alle tenniswedstrijden van Wimbledon te kijken. Zo zijn ook dit jaar weer de uitzendrechten van het Engelse Grand Slam-toernooi in handen van de tv-kanalen van Eurosport. Voorheen werd het toernooi uitgezonden door de NOS, maar dit is inmiddels alweer een poos verleden tijd. Via de televisiezenders Eurosport 1 en 2 en door middel van de streamingdienst discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, kun je alle wedstrijden live volgen.

Uiteraard zijn hier ook alle finales te zien, waaronder de grote matches op zaterdag 13 en zondag 14 juli. Hierna zal bekend zijn wie de titels dit jaar mee naar huis mogen nemen. Benieuwd naar alle andere tenniswedstrijden in 2024? 👉 Bekijk dan hier onze tenniskalender met alle competities van dit jaar op een rij. In het onderstaande overzicht staat per dienst aangegeven waar je naar het tennistoernooi kunt kijken.

discovery+➡️ Kijk meteen naar Wimbledon 2024 via discovery+. Alle wedstrijden worden ook dit jaar weer bij de streamingdienst uitgezonden, omdat hij onderdeel uitmaakt van hetzelfde bedrijf als Eurosport—Warner Bros. Discovery. Een abonnement is onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Prime Video, het video on demand-platform van Amazon.
Ziggo Sport➡️ Kijk meteen naar Wimbledon 2024 via Ziggo Sport. Alle wedstrijden en hoogtepunten van het tennistoernooi Wimbledon zijn live te volgen via deze zender. Ook kun je hier kijken naar andere tenniswedstrijden, zoals alle ATP 1000 en -500 toernooien en de WTA-matches.
HBO MaxAls je de sport add-on hebt bij HBO Max is het mogelijk om ook via deze vernieuwde streamingdienst naar Wimbledon te kijken.
📺 Ziggo GODe Wimbledon-wedstrijden worden wederom via de kanalen Eurosport 1 & 2 uitgezonden, onder andere te volgen via het online tv-systeem van de oranje provider Ziggo. 👉 Ga meteen naar Eurosport bij Ziggo GO.
📺 KPN iTVOok bij de groene tv- en internetaanbieder KPN kun door online tv-kijken alle wedstrijden van Wimbledon 2024 volgen. 👉 Ga meteen naar Eurosport bij KPN iTV.
⛔️ Amazon Prime VideoPrime Video, de streamingdienst van Amazon, biedt zelf momenteel geen sportabonnementen aan.
⛔️ Disney+Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als tennis te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ SkyShowtimeHelaas is het niet mogelijk om via deze streamingdienst naar live sport te kijken.
⛔️ NetflixBij Netflix is het niet mogelijk om naar tennis of andere sporten te kijken.
⛔️ ViaplayDit jaar wordt tennis niet via Viaplay uitgezonden, maar in het aanbod vind je wel veel andere soorten sportuitzendingen.
⛔️ VideolandRTL heeft met Videoland soms ook de mogelijkheid om sportuitzendingen aan te bieden, maar momenteel niet van tennis.

Winnaars van de vorige editie van Wimbledon in 2023

Vorig jaar zorgde bij de vrouwen Marketa Vondrousova voor een verrassing door in de finale te winnen van Ons Jabeur. Een unieke prestatie, want hierdoor schrijft ze geschiedenis door als eerste ongeplaatste speelster het toernooi te winnen. Tijdens de finale van de heren won Carlos Alcaraz de titel. Hij versloeg in een ongekend spannende wedstrijd Novak Djokovic. Hoewel de Spanjaard slecht aan de finale begon, werd de match in de vijfde set beslist.

Prijzengeld van Wimbledon in 2024

Van alle tennistoernooien ter wereld kunnen de profs tijdens Wimbledon het meeste prijzengeld winnen. Het totale bedrag ligt namelijk op 44,7 miljoen (!) Engelse pond. Zo mogen tennissers die er na de eerste ronde uit liggen al het bijzonder hoge bedrag van 64.000 pond mee naar huis nemen. Hoe verder je komt in het toernooi, hoe hoger de som met geld.

Win je Wimbledon? Dan kun je met recht zeggen dat je de jackpot te pakken hebt. Zowel de mannen als vrouwen mogen namelijk ruim 2,7 miljoen pond op hun bankrekening bijschrijven. Ook als verliezend finalist krijg je het genereuze bedrag van ruim 1,3 miljoen pond uitgekeerd.

PositiePrijzengeldAantal spelers per ronde
1️⃣ Eerste ronde£64.00064
2️⃣ Tweede ronde£99.00032
3️⃣ Derde ronde £153.00016
4️⃣ Vierde ronde£242.0008
¼ Kwartfinalist£397.0004
½ Halve finalist£701.0002
🥈 Verliezend finalist£1.37 miljoen1
🏆 Kampioen£2.75 miljoen1

Programma: alle wedstrijden van Wimbledon in 2024 op rij

Tijdens het Engelse toernooi strijden in totaal 128 vrouwen en 128 mannen voor de felbegeerde Wimbledon-titel. Ook doen er nog eens 64 duo’s mee aan het dubbelspel en 32 koppels aan het gemengd dubbelspel. In de twee onderstaande speelschema’s staan alle data en wedstrijden van de mannen en vrouwen uit het enkel- en dubbelspel overzichtelijk op een rij.

Data en wedstrijden van het enkelspel mannen/vrouwen

DataWeekdagWedstrijden
1 juliMaandag1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
2 juliDinsdag1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
3 juliWoensdag2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
4 juliDonderdag2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
5 juliVrijdag3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
6 juliZaterdag3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
7 juliZondag4️⃣ Vierde ronde enkelspel mannen/vrouwen
8 juliMaandag4️⃣ Vierde ronde enkelspel mannen/vrouwen
9 juliDinsdag¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
10 juliWoensdag¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
11 juliDonderdag½ Halve finales enkelspel vrouwen
12 juliVrijdag½ Halve finales enkelspel mannen
13 juliZaterdag🏆 Finale enkelspel vrouwen
14 juliZondag🏆 Finale enkelspel mannen

Data en wedstrijden van het dubbelspel mannen/vrouwen

DataWeekdagWedstrijden
3 juliWoensdag1️⃣ Eerste ronde dubbelspel mannen/vrouwen
4 juliDonderdag1️⃣ Eerste ronde dubbelspel mannen/vrouwen
5 juliVrijdag2️⃣ Tweede ronde dubbelspel mannen/vrouwen
5 juliVrijdag1️⃣ Eerste ronde gemengd dubbelspel
6 juliZaterdag2️⃣ Tweede ronde dubbelspel mannen/vrouwen
6 juliZaterdag1️⃣ Eerste ronde gemengd dubbelspel
7 juliZondag3️⃣ Derde ronde dubbelspel mannen/vrouwen
7 juliZondag2️⃣ Tweede ronde gemengd dubbelspel
8 juliMaandag3️⃣ Derde ronde dubbelspel mannen/vrouwen
8 juliMaandag¼ Kwartfinales gemengd dubbelspel
9 juliDinsdag¼ Kwartfinales dubbelspel mannen/vrouwen
9 juliDinsdag½ Halve finales gemengd dubbelspel
10 juliWoensdag¼ Kwartfinales dubbelspel mannen/vrouwen
11 juliDonderdag½ Halve finales dubbelspel mannen
11 juliDonderdag🏆 Finale gemengd dubbelspel
12 juliVrijdag½ Halve finales dubbelspel vrouwen
13 juliZaterdag🏆 Finale dubbelspel mannen
14 juliZondag🏆 Finale dubbelspel vrouwen

Nederlandse deelnemers aan Wimbledon 2024

Aan Wimbledon doen ontzettend veel professionele tennissers mee van over de hele wereld. Ook uit ons kleine kikkerlandje reizen tennissers af naar Engeland om te strijden voor de titel. Op het moment van schrijven doet bij de heren alleen Tallon Griekspoor aan het kampioenschap mee. Vooralsnog is Arianne Hartono als enige Nederlandse vrouw van de partij. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.