Top 10 duurste series ooit gemaakt

Kort geleden is bekendgemaakt dat het eerste seizoen van de nieuwe Star Wars serie The Mandalorian van Disney+ een gigantisch budget toegewezen zal krijgen van bijna $120 miljoen! Dat komt neer op een kostenplaatje van ongeveer $15 miljoen per aflevering. Benieuwd welke series eerder al vergelijkbare bakken met geld uitgaven? Dit is de top 10 van duurste series aller tijden!

10. Sense8 (2015-2018)

Budget: $9 miljoen per aflevering. De Wachowski broers (directors) stonden erop om alles op locatie te filmen.

Verhaal: Eén schot, één dode, één ogenblik in de tijd dat acht geesten in uiteenlopende delen van de wereld onherroepelijk met elkaar verbindt, waardoor ze in elkaars leven, in elkaars geheimen, en in groot gevaar terechtkomen. Gewone mensen, plotseling herboren als ‘Sensates’.

IMDb: 8.3

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

9. Rome (2005-2007)

Budget: $9 miljoen per aflevering. Na twee seizoenen bleek dat de opbrengsten de kosten niet waard waren en werd de serie tot een einde gebracht.

Verhaal: ‘Rome’ is het verhaal van twee gewone Romeinse soldaten en hun gezinnen. De serie begint in 52 voor Christus, wanneer Gaius Julius Caesar zijn meesterlijke verovering van Gallië heeft voltooid en thuiskomt met duizenden strijders, enorme hoeveelheden goud en slaven en een populistische agenda voor een radicale sociale verandering. De aristocraten bedreigen Caesar te vervolgen voor oorlogsmisdaden zodra hij voet zet in Rome. Oude vriend en mentor Pompeius Magnus probeert tot muiterij aan te zetten, om het evenwicht in macht te behouden. Twee van de soldaten van Caesar, Lucius Vorenus en Titus Pullo, verijdelen Pompeius’ plan, en winnen daardoor de eeuwige dankbaarheid van Caesar. Het lot van Pullo en Vorenus raakt vervlochten met dat van Caesar, Marcus Antonius, Cleopatra en de jonge Octavianus, een vreemde en onhandige jongen dat door de politieke kronkelingen en bloedige kracht de eerste keizer van Rome zal worden.

IMDb: 8.7

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

8. Marco Polo (2014-2016)

Budget: $9 miljoen per aflevering. Wat het nieuwe paradepaardje van Netflix moest worden bleek een enorme afgang. De streamingdienst leed een verlies van $200 miljoen.

Verhaal: Marco Polo groeit op bij zijn moeder, omdat zijn vader, Niccolò Polo, als handelaar de wereld rondtrekt. Op een dag neemt Niccolò zijn zoon mee op een meerjarige reis door Azië, waar ze gevangen worden genomen door Kublai Khan, de kleinzoon van Dzjengis Khan, die in de 13e eeuw over Mongolië heerst. Om de zijderoute te mogen blijven gebruiken, laat Niccolò zijn zoon als onderpand achter aan het hof. Aan het hof voorziet de jonge Marco Koeblai Khan van zijn zienswijzen op de wereld, terwijl die laatste bezig is om zijn imperium naar China uit te breiden.

IMDb: 8.0

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

7. The Big Bang Theory (2007-2019)

Budget: $9 miljoen per aflevering. Wat gewoon een simpele sitcom moest worden bleek uit te lopen op een gigantisch succes voor productiemaatschappij CBS. Het succes was zo groot dat de zeven acteurs in de cast nu tussen de $750,000 en $1,000,000 verdienen per aflevering van ongeveer 20 minuten.

Verhaal: De vrienden Sheldon, Leonard, Raj en Howard zijn echte geeks met een voorliefde voor wiskunde en fysica. Ze snappen alles op het gebied van natuur- en scheikunde en van zwaartekracht tot atomen. Maar voeg atomen samen tot een vrouw en het bevattingsvermogen van de mannen komt tot stilstand. Gelukkig hebben ze hun blonde buurvrouw Penny die lang niet zo slim is, maar wel de sociale vaardigheden beheerst.

IMDb: 8.1

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

6. Friends (1994-2004)

Budget: $10 miljoen per aflevering. Als één van de meest bekeken shows aller tijden werden de acteurs zo populair dat ze allemaal meer dan $1 miljoen per aflevering verdienden. Dat werd op den duur een flink prijskaartje voor productiemaatschappij NBC.

Verhaal: Friends gaat over het dagelijks leven van zes vrienden in New York. Monica is de nette en georganiseerde zus van paleontoloog Ross. De mooie Rachel is de prinses van het stel en brengt het hoofd van Ross telkens weer op hol. Chandler is een oud-studiegenoot van Ross, Phoebe is een excentriekeling en Joey wil heel graag een beroemd acteur worden.

IMDb: 8.9

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

5. The Get Down (2016-2017)

Budget: $11 miljoen per aflevering. Vooral de R&B en funk muziekrechten voor deze serie waren enorm hoog, waardoor Netflix besloot geen tweede seizoen te maken.

Verhaal: The Get Down speelt zich af in het New York van de jaren 70. Centraal staat een crew van South Bronx tieners, die alleen elkaar hebben. We leren in de serie over het ontstaan van muzikale genres zoals hiphop, disco en punk.

IMDb: 8.3

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

4. Band of Brothers (2001)

Budget: $12.5 miljoen per aflevering. Met grote namen als Steven Spielberg en Tom Hanks verwacht je bijna niet minder. Het resultaat na het filmen op locatie en de gigantische cast was er dan ook zeker naar.

Verhaal: Band of Brothers is een tiendelige televisieserie uit 2001 over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Het is een co-productie van Steven Spielberg en Tom Hanks, waarin de rol van de Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, US 101st Airborne Division, in de oorlog wordt getoond. De serie begint met de training in Amerika voorafgaand aan de landing in Normandië en eindigt in het “Adelaarsnest” van Adolf Hitler, aan het einde van de oorlog. ‘Band of Brothers’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose.

IMDb: 9.5

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

3. ER (1994-2009)

Budget: $13 miljoen per aflevering. Het ziekenhuisdrama maakte onder andere van George Clooney een groots acteur en piekte tussen 1998 en 2003. De grote cast kostte een aardig zakcentje.

Verhaal: Gebaseerd op het boek van Michael Crichton die zijn eigen ervaringen als student geneeskunde hierin verwerkte, volgt de serie het wel en wee van de artsen op de eerste hulp van het fictieve County General Hospital in Chicago, Illinois. De serie toont zowel het werk van de artsen en verpleegkundigen op de afdeling, als hun persoonlijke situaties thuis.

IMDb: 7.7

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

2. The Crown (2016-)

Budget: $13 miljoen per aflevering. Netflix heeft voor deze serie besloten alles zo kloppend mogelijk te maken met de werkelijkheid. Dat is echter niet goedkoop. Alleen het namaken van de bruidsjurk van Queen Elizabeth II kostte al $35,000.

Verhaal: The Crown richt zich op de vijfentwintig-jarige, pasgetrouwde Koningin Elizabeth II die geconfronteerd wordt met het ontmoedigende vooruitzicht van het leiden van ’s werelds beroemdste monarchie. Ondertussen smeedt ze een relatie met de legendarische premier Sir Winston Churchill. Het Britse Rijk is in verval, de politieke wereld in wanorde en een jonge vrouw bestijgt de troon…een nieuw tijdperk is aangebroken.

IMDb: 8.7

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.

1. Game of Thrones (2011-2019)

Budget: $15 miljoen per aflevering. Geen onverwachte naam op nummer één in de lijst. Een groot deel van het budget werd uitgegeven aan filmen op exotische locaties, de oogverblindende special effects en de grote namen in de cast die steeds meer salaris konden vragen door het gigantische succes van de serie.

Verhaal: Geïnspireerd op de sage van de succesvolle fantasieboeken Een Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin, speelt deze HBO dramaserie zich af in een fantasiewereld waar zomers jaren kunnen duren en winters zelfs een heel leven lang. Dwars door de intrigerende aarden van het zuiden, de wilde gronden van het oosten, het bevroren noorden en tot aan de oude Muur die het rijk beschermt tegen het mysterieuze obscure van hierboven, vechten de machtige families van het Zeven Koninkrijken om de Troon van Westeros te veroveren.

IMDb: 9.4

Je vindt hier op welke streamingdiensten de serie te zien is op dit moment.