Skûtsjesilen live kijken in 2024: data, locaties en deelnemers

Alle waterratten van Nederland kunnen deze zomer weer hun hart ophalen, want het SKS Skûtsjesilen kampioenschap vindt weer plaats van zaterdag 3 t/m vrijdag 16 augustus 2024. Dit Friese zeilevenement is razend populair en door alle traditionele zeilschepen een waar spektakel om naar te kijken. Benieuwd waar je alle skûtsjes live in actie ziet? Alles over dit Friese fenomeen hebben we hier voor je op een rij gezet.

Waar is het SKS Skûtsjesilen 2024 live te kijken?

Ook dit jaar is het evenement zowel lineair als via de radio te volgen. Alle wedstrijden worden net zoals vorig jaar ook in 2024 weer live op tv uitgezonden via Omrop Fryslân, waardoor de uitzendingen tevens te streamen en tijdelijk terug te kijken zijn via NLZIET. De lokale zender doet live verslag op locatie van zowel de wedstrijden als de voor- en nabeschouwingen. Fans hoeven niks te missen, want de omroep zeilt aan boord mee, wat een hoop spectaculaire beelden oplevert. Ook thuis of onderweg kun je via hun radiozender luisteren naar al het live commentaar.

Daarnaast vind je bij NLZIET overigens ook vorige uitzendingen omtrent het evenement terug. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tweedelige documentaire Het Ljouwerter Skûtsje, waarin de bemanning van deze boot een jaar lang met tussenpozen gevolgd wordt. Ook staat het Skûtsje Journaal er online en stream je er de docu Skûtsjesilen: traditie of topsport?.

→ Ga meteen naar Omrop Fryslân bij NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, sportuitzendingen, films en series ✅

Wat is het skûtsjesilen eigenlijk?

Skûtsjesilen is een reeks van Friese zeilwedstrijden met traditionele zeilboten, ook wel skûtsjes genoemd. De vereniging die het jaarlijks terugkerende evenement organiseert bestaat inmiddels al 75 jaar lang, waarin elk jaar keihard werd gevaren op topsnelheid. Alleen in 2020 kon het evenement vanwege de coronapandemie helaas niet doorgaan. De meeste skûtsjes waarmee wordt gevaren zijn overigens al zo’n 100 jaar oud. Schippers woonden toen met hun gezinnen aan boord en verscheepten onder andere turf. Het skûtsjesilen is door de jaren heen ontzettend belangrijk geworden in de cultuur van de trotse Friezen en wordt ook wel gezien als een belangrijk historisch evenement. Tevens staat het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen sinds april 2021 in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Hoe win je het SKS Skûtsjesilen 2024?

De zeilers strijden bij skûtsjesilen om de eindzege, de blauwe SKS-kampioenswimpel en het Zilveren Skûtsje. In tegenstelling tot veel wedstrijden waarbij je juist punten moet scoren, is het bij skûtsjesilen de bedoeling om zo min mogelijk punten bij elkaar te zeilen. Simpel gezegd: de skûtsje die na de laatste race het laagste aantal punten heeft, wint het kampioenschap. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat boten op gelijke hoogte eindigen. Daar heeft de organisatie een oplossing voor bedacht. De volgorde van aankomst in de laatste wedstrijd is dan bepalend voor de uiteindelijke uitslag.

Voordat de zeilers van wal steken moeten zij rekening houden met de impact op hun totale puntenaantal van de volgorde waarmee zij uiteindelijk over de finish zullen varen. De boot die namelijk als eerste eindigt, krijgt 0,9 punten en een bonus. Iedere plek hoger krijgt hetzelfde aantal punten als zijn positie. De nummer twee krijgt er 2, de nummer drie krijgt er 3, enzovoorts. Ook zijn er strafpunten voor boten die niet finishen. Mocht er niks aan de hand zijn en een skûtsje haalt de eindstreep niet, dan krijgt het 14 punten bij zijn score. Als een zeilboot niet kan starten door pech, dan krijgt de schipper net zoveel punten als het aantal gestarte skûtsjes. Aan het einde van de wedstrijd wordt de slechtste race van het totaal aantal punten afgetrokken, waardoor er een uiteindelijke score overblijft. De gouden regel hierbij is: wie de minste aantal punten heeft, wordt kampioen.

Deelnemers van het skûtsjesilen in 2024

Traditiegetrouw doen er ook dit jaar weer 14 skûtsjes mee aan de grote race. De vorige editie werd gewonnen door Douwe Azn. Visser met de skûtsje uit Grou. De deelnemende zeilboten komen namelijk uit verschillende Friese plaatsen. Deze schepen zijn over het algemeen ieder jaar hetzelfde, maar hebben vaak een andere schipper met bemanning aan boord.

Het varen zit bij veel zeilers in het bloed, want ook veel van hun voorouders deden vroeger met veel passie mee aan het skûtsjesilen. Hieronder staan alle deelnemende skûtsjes inclusief schipper die afgelopen jaar de Friese meren trotseerden. Binnenkort zal bekend worden gemaakt of er wijzigingen in dit veld zijn t.o.v. de laatste editie.

SkûtsjePlaatsSchipper
⛵️ Eildert SietezAkkrumPieter Ezn. Meeter
⛵️ Twee GebroedersDrachtenJeroen Pietersma
⛵️ d’Halve MaenDrachtenLodewijk Jzn Meeter
⛵️ Twee GebroedersEarnewâldSieberen van Terwisga
⛵️ Doarp GrouGrouDouwe Azn. Visser
⛵️ Gerben van ManenHeerenveenSytze Brouwer
⛵️ It Doarp HuzemHuizumJohannes Hzn. Meeter
⛵️ Oeral ThúsJoureRinus de Jong
⛵️ De Jonge JanLangweerHarmen Brouwer
⛵️ Rienk UlbeszLeeuwardenWillem Uzn. Zwaga
⛵️ Lemster SkûtsjeLemmerAlbert Jzn. Visser
⛵️ De Sneker PanSneekJappie Dzn. Visser
⛵️ SúdwesthoekStavorenAuke de Groot
⛵️ Klaas van der MeulenWoudsendKlaas van der Meulen

Route door Friesland en data van het Skûtsjesilen dit jaar

De in totaal 11 wedstrijden van het SKS Skûtsjesilen 2024 worden in een tijdsbestek van twee weken gehouden, waarbij er drie rustdagen in het programma zijn opgenomen. Alle wedstrijden starten om 14:00 uur. Er wordt bijna iedere dag in een andere plaats gevaren, behalve in Lemmer. Daar vindt de race namelijk twee dagen zijn thuishaven. De finale vindt plaats op het Sneekermeer in… Sneek natuurlijk. Hieronder staan alle data met bijbehorende locatie van de race.

DatumLocatie
3 augustus⚓️ Grou
— Rustdag —
5 augustus⚓️ De Veenhoop
6 augustus⚓️ Earnewâld
7 augustus⚓️ Terherne
8 augustus⚓️ Langweer
9 augustus⚓️ Elahuizen
10 augustus⚓️ Stavoren
— Rustdag —
12 augustus⚓️ Woudsend
— Rustdag —
14 augustus⚓️ Lemmer
15 augustus⚓️ Lemmer
16 augustus⚓️ Sneek

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.