Deze Nederlandse oorlogsfilm staat in Netflix’ top 10 best bekeken films aller tijden

Dat ook Nederlandstalige films enorm populair kunnen zijn op Netflix, bewijst de oorlogsfilm De Slag om de Schelde uit 2020. Deze film is namelijk te vinden in de top 10 van best bekeken niet-Engelstalige films aller tijden, samen met titels als Blood Red Sky en El Hoyo.

‘Slag om de Schelde’ een van Netflix’ best bekeken niet-Engelstalige films ooit

De Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde werd gecoproduceerd door Netflix en September Film Distribution, en gezamenlijk gooiden zij er een gigantisch budget van 14 miljoen euro tegenaan. Hiermee is dit een van de duurste Nederlandse producties ooit. En blijkbaar heeft dit dus gewerkt, want de film staat nu op achtste plek van best bekeken niet-Engelstalige films aller tijden, met 60,9 miljoen gekeken uren in de eerste 28 dagen.

Hiermee verslaat het de Franse film Sans Répit (59 miljoen gekeken uren) en de eveneens Franse film Balle Perdue (58,3 miljoen gekeken uren). De Duitstalige film Blood Red Sky is met 110,5 miljoen uren de best bekeken niet-Engelstalige film ooit op Netflix. Bekijk hieronder het volledige overzicht.

FilmTaalAantal gekeken uren*
1Blood Red SkyDuits110,5 miljoen
2El HoyoSpaans108,1 miljoen
3Svart KrabbaZweeds94,1 miljoen
4A Través de mi VentanaSpaans92,4 miljoen
5Loin du PériphFrans78,6 miljoen
6BajoceroSpaans78,3 miljoen
7BronxFrans66,6 miljoen
8De Slag om de ScheldeNederlands60,9 miljoen
9Sans RépitFrans59 miljoen
10Balle PerdueFrans58,3 miljoen
* in de eerste 28 dagen

Hier gaat ‘De Slag om de Schelde’ over

De Slag om de Schelde vertelt het verhaal van drie jongeren: een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse piloot en een Zeeuws meisje dat in het verzet zit. Het speelt zich af tijdens een militaire operatie in Zeeland en West-Brabant, de Slag om de Schelde. De film werd gemaakt ter ere van het herdenkingsjaar 2020, toen het 75 jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Uiteindelijk verscheen de film door coronamaatregelen pas in 2021 in de Nederlandse bioscopen.

De hoofdrollen worden vertolkt door Gijs Blom, Jamie Flatters en Susan Radder. Ook een andere oude bekende komt langs: Harry Potter-ster Tom Felton. Hieronder bekijk je de trailer van de film.

Meer informatie over de film

November ’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

TitelDe Slag om de Schelde
Jaar2020
SoortFilm
Duur2 uur en 4 minuten
TaalNederlands, Engels, Duits
CategorieOorlog, Drama
IMDb7,1 uit 28.000 stemmen
MakersMatthijs van Heijningen Jr.
CastGijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder, Theo Barklem-Biggs, Jan Bijvoet, Marthe Schneider, Scott Reid, Robert Naylor, Tom Felton, Ronald Kalter, Justus von Dohnányi, Coen Bril
KijkenHier bij Netflix

Synopsis: September Film Distribution

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.