NBA seizoen 2022-23 is van start en ESPN zendt 200+ duels uit

De ene na de andere slam dunk zal je weer om de oren vliegen, want de grootste basketbalcompetitie ter wereld staat op het punt om van start te gaan met een gloednieuw seizoen op dinsdag 18 oktober. Ook in Nederland kunnen we weer van een flinke selectie van wedstrijden in het NBA-seizoen 2022-23 genieten, want bij ESPN worden dit jaar live meer dan 200 duels uitgezonden.

→ Meld je nu aan bij Canal Digitaal en kijk gratis de eerste week live en terug naar alle voetbalwedstrijden bij ESPN 1, 2, 3 én 4, bekroonde films & series, 60+ tv-zenders en meer ✅

ESPN zendt basketbalwedstrijden van NBA uit, gratis inbegrepen bij Canal Digitaal

Sinds het vertrek van Francisco Elson uit de NBA is er geen Nederlandse speler meer te vinden in de hoogste Amerikaanse basketbalcompetitie. Hij werd als eerste, en tevens enige, Nederlander ooit kampioen met de San Antonio Spurs in 2007. De enige andere spelers uit ons land die ooit überhaupt mee mochten doen op dit hoogste niveau waren Geert Hammink, Rik Smits, Dan Gadzuric, Swen Nater en Hank Beenders.

En tóch lijkt ook hier de interesse in de Amerikaanse basketbalcompetitie nog steeds te groeien. Of het komt door de verspreiding van beelden op social media, de bredere beschikbaarheid van uitzendingen via streamingdiensten of andere factoren is niet bekend. Maar wat we wél weten, is dat we ook in Nederland dit jaar weer kunnen genieten van een heleboel wedstrijden uit de National Basketball Association. ESPN zendt namelijk dit jaar 200+ duels uit met live stream en op tv, wat neerkomt op ongeveer 5 partijen per week en alle matches van zaterdag en zondag. Je kunt wedstrijden daarnaast ook nog eens tot 7 dagen terugkijken als je een spannend duel gemist hebt.

Bij de meeste providers betaal je voor de zenders van ESPN al snel 10-20 euro per maand bovenop je televisiepakket, maar bij Canal Digitaal zitten alle vier de ESPN-zenders standaard gratis inbegrepen bij elk Bomvol-, Rijk- of Royaal-pakket. Én daarbij krijg je ook nog eens allerlei bekroonde films & series van Canal+ Series, meer dan 60 tv-zenders en meer. Hierdoor kun je na je eerste gratis week al vanaf €15 per maand genieten van al deze voordelen en sport bij ESPN met onder andere de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, TOTO KNVB Beker, een deel van de Europa + Conference League en tevens grote Amerikaanse sportcompetities als de NBA, NHL, NFL, MLB, etcetera. 👉 Je kunt hier op de officiële website van Canal Digitaal direct beginnen met kijken.

NBA 2022-23 staat op het punt om te beginnen

Laten we eerst even in de opzet van de NBA duiken. Het gaat namelijk om een gesloten competitie, wat betekent dat je niet kunt promoveren of degraderen naar lagere of hogere leagues bij slechte of goede prestaties in een basketbalseizoen. Dit systeem wordt in de Verenigde Staten hiernaast onder andere gebruikt in de MLB (baseball), MLS (voetbal) en NFL (American football).

In de onderstaande tabel vind je de 30 teams die mee mogen strijden om winst in de NBA. Zij spelen elk 82 wedstrijden per jaar. Iedere club is ingedeeld in een eigen conference. Onder de Eastern Conference vallen drie divisies: Atlantic, Central en Southeast. De drie divisies die onder de Western Conference vallen zijn: Southwest, Northwest en Pacific. Van de 82 wedstrijden die elk team per seizoen speelt zijn er 30 tegen de teams in de andere conference (15 keer 2 wedstrijden, thuis en uit). Verder speelt iedereen tegen elk team in de eigen division vier keer (16 wedstrijden in totaal) en tegen de andere teams in een eigen conference wordt 3-4x per seizoen gespeeld om tot het totaal van 82 wedstrijden te komen. Het reguliere seizoen vindt plaats van 18 oktober 2022 tot en met 9 april 2023.

Vervolgens mogen er uit elke conference acht teams naar de play-offs. De winnaar van elke division wordt hiervoor geselecteerd, net als de nummers 3-8 op basis van punten. De zestien clubs die overblijven strijden in deze knock-outfase om de winst van NBA seizoen 2022-2023. Dit gaat op basis van een ‘best of seven’-systeem, wat betekent dat het eerste team in een ronde met vier gewonnen wedstrijden doorgaat naar de volgende ronde en de andere ploeg uitgeschakeld is. Deze play-offs beginnen op 15 april 2023, waarna de NBA Finals 2023 gepland staan voor 1, 4, 7 en 9 juni 2023.

TeamDivisionConference
Boston Celtics🟢 AtlanticEastern ➡️
Brooklyn Nets🟢 AtlanticEastern ➡️
New York Knicks🟢 AtlanticEastern ➡️
Philadelphia 76ers🟢 AtlanticEastern ➡️
Toronto Raptors🟢 AtlanticEastern ➡️
Chicago Bulls🟣 CentralEastern ➡️
Cleveland Cavaliers🟣 CentralEastern ➡️
Detroit Pistons🟣 CentralEastern ➡️
Indiana Pacers🟣 CentralEastern ➡️
Milwaukee Bucks🟣 CentralEastern ➡️
Atlanta Hawks🔴 SoutheastEastern ➡️
Charlotte Hornets🔴 SoutheastEastern ➡️
Miami Heat🔴 SoutheastEastern ➡️
Orlando Magic🔴 SoutheastEastern ➡️
Washington Wizards🔴 SoutheastEastern ➡️
Southwest🟠 Southwest⬅️ Western
Houston Rockets🟠 Southwest⬅️ Western
Memphis Grizzlies🟠 Southwest⬅️ Western
New Orleans Pelicans🟠 Southwest⬅️ Western
San Antonio Spurs🟠 Southwest⬅️ Western
Denver Nuggets🔵 Northwest⬅️ Western
Minnesota Timberwolves🔵 Northwest⬅️ Western
Portland Trail Blazers🔵 Northwest⬅️ Western
Oklahoma City Thunder🔵 Northwest⬅️ Western
Utah Jazz🔵 Northwest⬅️ Western
Golden State Warriors🟡 Pacific⬅️ Western
Los Angeles Clippers🟡 Pacific⬅️ Western
Los Angeles Lakers🟡 Pacific⬅️ Western
Phoenix Suns🟡 Pacific⬅️ Western
Sacramento Kings🟡 Pacific⬅️ Western

Winnende teams met meeste NBA-titels

Natuurlijk nemen we in aanloop naar het nieuwe NBA-seizoen ook graag nog een kijkje in het lijstje van eerdere competitiewinnaars. De gedeelde eerste plaats is met ruime voorsprong voor de Boston Celtics en Los Angeles Lakers, beiden goed voor 17 titels. De eerstgenoemde ploeg was echter vooral dominant in de jaren 60, terwijl het tweede team hoogtijdagen had in de jaren 50, 80 en 00.

Recentelijk zijn het vooral de Golden State Warriors waar we rekening mee moeten houden. Zij staan op #3 in het toplijstje met 7 titels, waarvan meer dan de helft sinds 2010 in de wacht is gesleept. Alleen de LA Lakers en Miami Heat wisten in die periode meerdere (2) overwinningen te behalen. De meeste finaleplaatsen waren ook voor hen, maar ze verloren 2 van de 6 keer. Daarna volgden Miami Heat met 4 finales (2x winst) en de Cleveland Cavaliers met hetzelfde aantal finales, maar slechts 1x winst. Ten slotte moeten we ook rekening blijven houden met de titelkansen van de eerdergenoemde Boston Celtics. Zij wonnen voor het laatst in 1986 en 2008, dus zijn al helemaal sinds de verloren finale van vorig seizoen gebrand op het behalen van een nieuwe titel en wederom innemen van de enige koppositie in het rijtje van all-time winnaars.

JaarWinnende teamUitslag tegen verliezend finalist
2023…?…?
2022🟡 Golden State Warriors4-2 tegen Boston Celtics
2021🟢 Milwaukee Bucks4-2 tegen Phoenix Suns
2020🟣 Los Angeles Lakers4-2 tegen Miami Heat
2019⚫️ Toronto Raptors4-2 tegen Golden State Warriors
2018🟡 Golden State Warriors4-0 tegen Cleveland Cavaliers
2017🟡 Golden State Warriors4-1 tegen Cleveland Cavaliers
2016🟤 Cleveland Cavaliers4-3 tegen Golden State Warriors
2015🟡 Golden State Warriors4-2 tegen Cleveland Cavaliers
2014⚪️ San Antonio Spurs4-1 tegen Miami Heat
2013🔴 Miami Heat4-3 tegen San Antonio Spurs
2012🔴 Miami Heat4-1 tegen Oklahoma City Thunder
2011🔵 Dallas Mavericks4-2 tegen Miami Heat
2010🟣 Los Angeles Lakers4-3 tegen Boston Celtics