Alle Jurassic Park-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

In 2022 is Jurassic World: Dominion in de Nederlandse bioscopen verschenen. Wil jij een keer alle films terugkijken maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel zetten we de chronologische volgorde van de Jurassic Park-films op een rij, zodat je zeker weet dat je goed zit. Ook laten we weten waar de films allemaal online te streamen zijn en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Chronologische volgorde van alle Jurassic Park-films

In 1993 kwamen de dinosaurussen uit de boeken van Michael Crichton met de allereerste film, Jurassic Park, voor het eerst tot leven. Sindsdien zijn er binnen deze franchise twee trilogieën verschenen. De eerste trilogie sloot af met The Lost World: Jurassic Park (1997) en Jurassic Park III (2015). De tweede trilogie bestaat uit de films Jurassic World (2015), Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) en de nieuwste Jurassic Park-film Jurassic World: Dominion (2022).

In de tussentijd is er ook een korte film verschenen en een animatieserie gemaakt, Jurassic World: Camp Cretaceous. Als je de films over de dinosaurussen in de goede volgorde wilt kijken, kun je ze in principe op volgorde van releasejaar streamen. Er is één uitzondering: de serie kun je het beste na Jurassic World (2015) kijken, hoewel het later verscheen dan het tweede deel van deze trilogie. Op deze manier blijft de chronologische volgorde gehandhaafd. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de juiste volgorde van de Jurassic Park-films, inclusief titel, releasejaar en type (film/serie).

VolgordeTitelTypeReleasejaarKijken
1Jurassic ParkFilm1993▶️ Bekijk nu
2The Lost World: Jurassic ParkFilm1997▶️ Bekijk nu
3Jurassic Park IIIFilm2001▶️ Bekijk nu
4Jurassic WorldFilm2015▶️ Bekijk nu
5Jurassic World: Camp CretaceousSerie2020-2022▶️ Bekijk nu
6Jurassic World: Fallen KingdomFilm2018▶️ Bekijk nu
7Jurassic World: Battle at Big RockKorte film2019▶️ Bekijk nu
8Jurassic World: DominionFilm2022▶️ Bekijk nu

Waar kun je de Jurassic Park-films kijken?

Momenteel zijn alle Jurassic Park-films hier op Pathé Thuis te vinden. Daar kun je ze huren of kopen en heb je dus geen abonnement nodig om te streamen.

Daarnaast kun je alle Jurassic Park-films ook hier op SkyShowtime streamen, zijn er een hoop hier op Prime Video te vinden en bekijk je er ook op Netflix een aantal. De korte film Jurassic World: Battle at Big Rock is daarnaast op YouTube verschenen en kun je hieronder bekijken.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.