Alle Jurassic Park-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

Recentelijk is Jurassic World: Dominion in de Nederlandse bioscopen verschenen. Wil jij voor je bioscoopbezoekje nog even de andere films terugkijken maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel zetten we de chronologische volgorde van de Jurassic Park-films op een rij, zodat je zeker weet dat je goed zit. Ook laten we weten waar de films allemaal online te streamen zijn en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Chronologische volgorde van alle Jurassic Park-films

In 1993 kwamen de dinosaurussen uit de boeken van Michael Crichton met de allereerste film, Jurassic Park, voor het eerst tot leven. Sindsdien zijn er binnen deze franchise twee trilogieën verschenen. De eerste trilogie sloot af met The Lost World: Jurassic Park (1997) en Jurassic Park III (2015). De tweede trilogie bestaat uit de films Jurassic World (2015), Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) en de nieuwste Jurassic Park-film Jurassic World: Dominion (2022).

In de tussentijd is er ook een korte film verschenen en een animatieserie gemaakt, Jurassic World: Camp Cretaceous. Als je de films over de dinosaurussen in de goede volgorde wilt kijken, kun je ze in principe op volgorde van releasejaar streamen. Er is één uitzondering: de serie kun je het beste na Jurassic World (2015) kijken, hoewel het later verscheen dan het tweede deel van deze trilogie. Op deze manier blijft de chronologische volgorde gehandhaafd. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de juiste volgorde van de Jurassic Park-films, inclusief titel, releasejaar en type (film/serie).

VolgordeTitelTypeReleasejaarKijken
1Jurassic ParkFilm1993▶️ Bekijk nu
2The Lost World: Jurassic ParkFilm1997▶️ Bekijk nu
3Jurassic Park IIIFilm2001▶️ Bekijk nu
4Jurassic WorldFilm2015▶️ Bekijk nu
5Jurassic World: Camp CretaceousSerie2020-2022▶️ Bekijk nu
6Jurassic World: Fallen KingdomFilm2018▶️ Bekijk nu
7Jurassic World: Battle at Big RockKorte film2019▶️ Bekijk nu
8Jurassic World: DominionFilm2022👉 Lees meer

Waar kun je de Jurassic Park-films kijken?

We krijgen vaak de vraag: staan de Jurassic Park-films op Netflix? Helaas is dit niet zo. Momenteel zijn alle Jurassic Park-films, op de allernieuwste uit 2022 na, hier op Pathé Thuis te vinden. Daar kun je ze huren of kopen. Doe je dit vóór donderdag 16 juni, dan profiteer je bovendien van een toffe kortingsactie. De films zijn tot dan namelijk al vanaf €1,99 te streamen.

Mogelijk zal ‘Jurassic World: Dominion’ binnenkort ook op Pathé Thuis te vinden zijn, maar wanneer dit precies is weten we op dit moment nog niet. De verwachting is daarnaast dat de film ook naar de nieuwe streamingdienst SkyShowtime komt. De beelden waren namelijk al in de gelekte trailer te zien. Bovendien is de franchise van distributeur Universal Pictures. Dit is onderdeel van Comcast Corporation, een van de eigenaren van de videodienst. De kans is dus groot dat de reeks straks op dit nieuwe platform te zien is, maar dit is nog niet officieel bevestigd.

De animatieserie ‘Jurassic World: Camp Cretaceous’ is overigens wél op Netflix te vinden. Hier vind je vijf seizoenen van de serie. De korte film ‘Jurassic World: Battle at Big Rock’ is daarnaast op YouTube verschenen en kun je hieronder bekijken.

Battle at Big Rock | An All-New Short Film | Jurassic World

Veelgestelde vragen over de Jurassic Park-reeks

 1. Hoeveel Jurassic Park-films zijn er?

  In totaal zijn er zes Jurassic Park-films verschenen. De nieuwste en waarschijnlijk laatste film in de Jurassic Park-franchise verscheen op 9 juni 2022: Jurassic World: Dominion.

 2. Waar kan ik Jurassic Park online kijken?

  Voor de Jurassic Park-franchise kun je momenteel terecht bij Pathé Thuis. Hier vind je de eerste vijf delen en zal het allernieuwste deel waarschijnlijk ook verschijnen. De films zijn niet te zien op andere streamingdiensten als Netflix, Disney+ en HBO Max.

 3. Heeft ‘Jurassic World: Dominion’ een post-credits scène?

  ‘Jurassic World: Dominion’ heeft geen post-credit scène. Dit betekent overigens niet dat dit het einde van de franchise is, maar wel dat de tweede trilogie hiermee officieel beëindigd wordt.

 4. Waar is Jurassic Park opgenomen?

  Jurassic Park is vooral opgenomen in Hawaii, op eilanden als Kauai, Oahu en Niihau. Ook zijn bepaalde scènes opgenomen in de filmstudio van Universal Pictures in de Verenigde Staten. De nieuwe Jurassic Park-film is onder meer opgenomen op Vancouver Island (Canada) en in Malta.

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.