Dit is het échte verhaal achter de bizarre serie ‘Baby Reindeer’

Heel Netflix-kijkend Nederland is in de ban van de nieuwe serie Baby Reindeer. Hierin wordt het heftige verhaal verteld van komiek Donny Dunn, die gestalkt wordt door Martha. Dit is allemaal gebaseerd op ware gebeurtenissen. Wij vertellen je alles over het echte verhaal achter de bizarre serie.

Hier gaat ‘Baby Reindeer’ over

In de splinternieuwe serie Baby Reindeer duiken we in het leven van de mislukte komiek Donny Dunn. Om rond te komen werkt hij in een bar, waar hij op een dag Martha ontmoet. Wat begint als een onschuldig vriendelijk gebaar, hij maakt een kopje thee voor haar, eindigt met een bizarre obsessie vanuit haar kant. Ze begint hem te stalken…

‘Baby Reindeer’ is gebaseerd op het verhaal van comedian Richard Gadd

De serie is gemaakt door komiek Richard Gadd, die ook de hoofdrol vertolkt en eigenlijk zichzelf speelt. Baby Reindeer (het koosnaampje dat Martha hem gaf) is namelijk gebaseerd op zijn eigen verhaal. In 2019 maakte hij hier een toneelstuk over en deze werd door Netflix opgepikt.

“Het verhaal is maar licht gefictionaliseerd, maar het grootste gedeelte is absoluut waar,” liet Richard Gadd destijds weten aan The Guardian. Hoewel de serie dus voor een groot gedeelte gebaseerd is op Richards echte leven en veel dingen, zoals de eerste ontmoeting tussen Martha en Richard Gadd/Donny Dunn in de bar, echt gebeurd zijn is niet álles compleet waarheidsgetrouw.

Dit zijn de verschillen tussen de serie en het echte verhaal

Een groot verschil tussen de Netflix-show en het echte verhaal, is dat het beruchte optreden van Richard Gadd in het echt niet viraal gegaan is. Ga maar na: op het internet kun je hier geen filmpjes van vinden. Wel kun je optredens van Gadd bekijken en veel kijkers menen hierin soms de harde lach van Martha te horen. Het is natuurlijk niet zeker dat zij dit écht is.

Iets wat juist weggelaten is uit de show, is dat Martha ook heel veel spullen naar Richard Gadd opstuurde. In de serie zien we enkel tientallen mailtjes en berichtjes voorbij komen. Dat is dan wel weer zo’n onderdeel dat helemaal echt is: Netflix heeft bevestigd dat de originele mailtjes gebruikt zijn.

Een laatste punt is dat het niet bekend is hoe het met de échte Martha is afgelopen. In de serie (spoiler-alert!) verdwijnt ze achter slot en grendel, maar over de echte situatie kan Gadd alleen maar zeggen dat het “opgelost” is. Ook zegt hij dat hij niet graag iemand die mentaal zo instabiel is achter slot en grendel had zien verdwijnen, wat suggereert dat Martha is het echt misschien geen gevangenisstraf hoefde uit te zitten. Ze heeft wel een contactverbod gekregen.

Wie is de echte Martha?

De echte stalker heet geen Martha, maar Richard Gadd heeft ervoor gekozen om deze nieuwe naam te gebruiken om de identiteit van de échte Martha zo goed mogelijk verborgen te houden. Hij vindt namelijk dat zij in zekere zin ook slachtoffer is van de situatie en is niet van plan om meer details naar buiten te brengen.

Hoewel veel mensen op het internet nu een zoektocht zijn gestart naar de persoon die Richard Gadd belaagde met duizenden emails, voicemails en brieven, is dit dus eigenlijk niet de bedoeling. “We hebben zo ons best gedaan om haar te vermommen dat ik denk dat ze zichzelf niet eens zou herkennen. Wat gebruikt is is de emotionele waarheid, niet een feit-voor-feit-profiel van iemand,” zei Gadd tegen GQ Magazine. Ook de identiteit van de échte Darrien moet geheim blijven.

Meer informatie over de serie

Wanneer een berooide comedian uit medelijden met een kwetsbare vrouw flirt, ontketent dit een verstikkende obsessie die het leven van beiden dreigt te verwoesten.

TitelBaby Reindeer
Jaar2024
SoortSerie
Duur7 afleveringen
TaalEngels
CategorieDrama, Komedie
CastRichard Gadd, Jessica Gunning, Nava Mau, Tom Goodman-Hill

Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.