Zingt de actrice die Amy Winehouse speelt in ‘Back to Black’ alles zelf?

Fans van Amy Winehouse kunnen vanaf deze week in de bioscoop terecht, want Back to Black schittert vanaf 18 april op het witte doek. In deze nieuwe biopic komt het verhaal van de iconische zangeres tot leven. Uiteraard komen er ook allerlei bekende nummers langs. Maar misschien vraag je je wel af of de actrice die Amy Winehouse speelt alles zelf zingt. Wij vertellen je er alles over.

Het verhaal van Amy Winehouse in ‘Back to Black’

Iedereen kent Amy Winehouse wel. De Britse zangeres werd bekend door hits als Rehab, Valerie en Back to black. Achter (en soms voor) de schermen worstelde ze jarenlang met haar demonen, haar drank- en drugsverslaving en haar toxische relatie met haar grote liefde. In de nieuwe film Back to Black komen de hoogte- en dieptepunten uit het helaas veel te korte leven van Winehouse tot leven.

Zingt de actrice alles zelf in ‘Back to Black’?

De rol van Amy Winehouse wordt vertolkt door Marisa Abela, die je misschien wel kent van de serie Industry of haar kleine rolletje in Barbie. In de nieuwe biopic mag ze in de huid kruipen van de Britse zangeres Amy Winehouse. Veel kijkers zich af of het Abela zelf is die zingt. En dat is het inderdaad.

Het verschilt heel erg of de acteur zelf de liedjes mag vertolken in biopics. Zo zong Taron Egerton wel alles zelf in Rocketman (over Elton John) en klonk Austin Butler bijna precies hetzelfde als Elvis Presley in de liedjes die hij uitvoerde voor de film Elvis. Kingsley Ben-Adir werd in de recentere biopic over Bob Marley ondersteund door geluidsfragmenten van de échte zanger. Maar ook Marisa Abela zingt dus alle liedjes helemaal zelf. En dat vond ze soms best lastig. In een recent interview met RadioTimes zei ze hier zelf het volgende over:

🗣️ “Ze heeft een extreem onderscheidend stemgeluid, dus dat goed doen was het moeilijkste. Een van de beste dingen van Amy was dat ze hetzelfde lied nooit twee keer op dezelfde manier zong. Dus in de momenten dat we specifieke optredens laten zien, moest het helemaal goed zijn, omdat dat de enige keer ooit was dat het zo klonk.”
– Marisa Abela

Veel kritiek op de zang in de biopic

Het feit dat Marisa Abela alles zelf zingt, zorgt wel voor de nodige kritiek. Toen de eerste snippets van Back to Black verspreid werden, trokken veel filmliefhebbers en Amy Winehouse-fans direct hun conclusie: ze vonden de zang van Abela niet goed en overtuigend genoeg. Op de Tomatometer van Rotten Tomatoes krijgt de biopic tot nu toe ook maar een score van slechts 47%.

Inmiddels is de film op sommige plekken op het witte doek te zien en lijken de reacties veel milder. Hieronder vind je een greep uit de recensies op social media. Vanaf 18 april bekijk je de film in de bioscoop en kun je je eigen conclusies trekken.

Meer informatie over de film

Back to Black vertelt Amy Winehouses levensverhaal, van haar opvoeding en bruisende jaren in Londen tot haar intense reis naar wereldwijd succes, maar laat ook de donkere kant daarvan zien. Gedurende haar hele carrière tot aan haar tragische dood bleef de zangeres worstelen met haar demonen, haar roem en de toxische knipperlichtrelatie met haar grote liefde.

TitelBack to Black
Jaar2024
SoortFilm
Duur2 uur en 3 minuten
TaalEngels
CategorieMuziek, Drama
RegisseurSam Taylor-Johnson
CastMarisa Abela, Eddie Marsan, Jack O’Connell, Lesley Manville

Synopsis: Dutch FilmWorks

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.