Alles wat we tot nu toe weten over de WTA Finals 2023

Na een reeks zinderende wedstrijden en spannende rally’s komt er bijna een einde aan het tennisseizoen voor alle vrouwelijke profs. Maar niet voordat de WTA Finals 2023 zijn gespeeld. Van 29 oktober tot en met 5 november is het namelijk tijd voor het officieuze wereldkampioenschap, waarbij de beste acht tennissters uit het enkel- en dubbelspel het tegen elkaar opnemen. Je kunt het toernooi kijken via de zenders van Ziggo Sport.

Alles over de WTA Finals 2023

Laten we dus maar alvast vooruitblikken op het eindtoernooi en alle informatie over de gekwalificeerde deelnemers, locatie, programma en het prijzengeld op een rij zetten. Allerlei wedstrijden en mooie hoogtepunten van het tennistoernooi zijn dus live te volgen via Ziggo Sport. Deze zender heeft ook de rechten in handen van andere tenniswedstrijden, zoals alle ATP 1000 en -500 toernooien en overige WTA-matches. Bovendien volg je hier ook de strijd om de Billie Jean King Cup, Davis Cup, de ABN AMRO Open en het Grand Slam-toernooi Wimbledon.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat zijn de WTA Finals?
🏟 Locatie
🌎 Deelneemsters
🎾 Opzet
💰 Prijzengeld

In het kort: wat zijn de WTA Finals?

De WTA Finals wordt gezien als het officieuze wereldkampioenschap voor vrouwelijke tennisprofs. Het toernooi vindt tegenwoordig aan het einde van het tennisseizoen plaats, maar werd tot en met 1986 in maart georganiseerd. Aan de wedstrijd mogen alleen de beste acht tennissters uit het enkel- en dubbelspel deelnemen. Deze selectie is gebaseerd op de stand in de WTA-ranglijst. Hierin worden de resultaten van alle prestaties gedurende de tennistoernooien van de WTA-tour en het ITF-circuit gecombineerd en bijgehouden.

Aryna Sabalenka vs. Caroline Garcia | 2022 WTA Finals | Singles Final Match Highlights

Locatie van de WTA Finals in 2023

Dit jaar vindt alweer de 52e editie van het enkelspel en 47e editie van het dubbelspel plaats. In 2022 werd het toernooi gespeeld in de Amerikaanse stad Fort Worth in de Dickies Arena. Dit jaar is de stad Cancún in Mexico de aangewezen locatie voor de WTA Finals. Dit is overigens niet de eerste keer dat het tennistoernooi in het Zuid-Amerikaanse land wordt gespeeld. In 2021 werd het kampioenschap namelijk in Guadalajara georganiseerd.

Naast Mexico waren er nog andere gegadigden die in aanmerking kwamen om de wedstrijd te hosten. Zo maakten de steden Riyadh (Saoedie-Arabië), Ostrava (Tsjechië), Cluj-Napoca (Roemenië) en Washington (Verenigde Staten) ook kans. Het bod van de organisatie in Cancún werd echter geaccepteerd, waardoor de tennissters eind oktober naar Mexico moeten afreizen.

Deelneemsters aan de WTA Finals dit jaar

Aan het tennistoernooi mogen alleen de beste 8 tennissters uit het enkel- en dubbelspel volgens de WTA-ranglijst meedoen. Maar hoe worden deze scores berekend? Om je te kwalificeren voor de WTA Finales spelen tennissters verspreid over het jaar 53 WTA-toernooien. Deze wedstrijden worden over de hele wereld georganiseerd door de Women’s Tennis Association. Die organisatie classificeert de prestaties van alle vrouwen. Wedstrijden voor de dames worden onderverdeeld in vijf verschillende soorten toernooien. Binnen deze matches kunnen er punten worden verdiend voor de wereldranglijst, die per toernooi kunnen oplopen tot een totaal van wel 2000.

Het puntenaantal wat een speler ontvangt per gewonnen wedstrijd hangt af van het toernooi. Zo kun je bij de WTA 125 toernooien maximaal 160 punten verdienen en bij de WTA 250 worden er 280 opgeteld bij je uiteindelijke score. Vervolgens kunnen er 470 punten verkregen worden uit de WTA 500. Bij de WTA 1000 klimmen we gelijk in aantallen omhoog, want daar zijn maximaal 1000 punten te halen. Maar je hebt pas écht een grote voorsprong als je een Grand Slam titel op je naam mag schrijven. Wie deze prijs wint, krijgt namelijk direct 2000 bovenop haar algehele score geteld.

Op het moment van schrijven hebben vier tennissters zich in het enkelspel al van een plaats verzekerd tijdens de WTA Finals 2023. Zo zien we Aryna Sabalenka, Iga Świątek, Elena Rybakina en Coco Gauff in ieder geval terug. Laatstgenoemde prof wist recent nog, op slechts 19-jarige leeftijd, de US Open te winnen. Bij het dubbelspel staan alleen de Amerikaanse Coco Gauff en Jessica Pegula tot op heden als duo vast. De grote vraag is of we net als vorig jaar de Nederlandse Demi Schuurs terug gaan zien op het toernooi. De overige speelsters zullen in de loop van het tennisseizoen naar buiten worden gebracht. We houden je natuurlijk altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via je mail en onze website + social media kanalen.

Opzet van de WTA Finals in 2023

De acht tennissters uit het enkel- en dubbelspel worden voorafgaand aan het toernooi in twee groepen opgedeeld. Tijdens de eerste vier wedstrijddagen ontmoeten alle speelsters per poule elkaar. De twee hoogst genoteerde profs of duo’s plaatsen zich voor de halve finales. Hierbij neemt de nummer 1 het op tegen de nummer 2 uit de vorige ronde. De twee winnaars van deze duels zien elkaar terug in de grote finale. Omdat de deelneemsters nog niet allemaal bekendgemaakt zijn, wordt het programma op een later tijdstip pas definitief.

Dit is het prijzengeld dat wordt uitgekeerd

Wie dacht dat je alleen de tennisjackpot te pakken had bij het winnen van een Grand Slam heeft het goed mis. Bij de WTA Finals in 2022 werd namelijk een totaal bedrag van 5 miljoen dollar voor het kampioenschap gereserveerd. Zo kon een tennissters door alle duels te winnen maar liefst 1,68 miljoen dollar binnenslepen. Voor het dubbelspel lag dit bedrag een stuk lager, namelijk op 365 duizend dollar. Hoewel het prijzengeld voor 2023 nog niet helemaal duidelijk is, zal dit naar alle waarschijnlijkheid ongeveer hetzelfde bedrag als het voorgaande jaar zijn.

Direct krijgen alle acht tennissters in het enkelspel een startpremie van $110.000. Voor iedere gewonnen wedstrijd ontvangen zij nog eens hetzelfde bedrag. Het behalen van de halve finale levert een speelster nog eens $30.000 op. Win je ook deze match? Dan krijg je nog eens $420.000. De grote winnares mag daarbovenop nog $820.000 extra bijschrijven.

In het dubbelspel liggen de bedragen een stuk lager. Zo krijgen de tennissters een startpremie van $50.000 en vervolgens $20.000 voor ieder gewonnen duel tijdens de eerste fase van het toernooi. Het behalen van de halve finale levert $5.000 op en het bereiken van de grote finale $80.000. De winnaars krijgen het bedrag van $170.000 bovenop alle eerdere prijzen uitgekeerd.

Prijzengeld bij het enkelspel

RondeBedrag
🌎 Poulefase$110.000
💪 Winst in poulefase$110.000
½ Halve finale$30.000
🥈 Tweede plaats$420.000
🏆 Finale$820.000

Prijzengeld bij het dubbelspel

RondeBedrag
🌎 Poulefase$50.000
💪 Winst in poulefase$20.000
½ Halve finale$5.000
🥈 Tweede plaats$80.000
🏆 Finale$170.000

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.