Sprookje van Wrexham AFC is compleet: promotie naar League Two

Alle fans van de Welshe voetbalclub Wrexham AFC zijn na de winst tegen Boreham Wood op zaterdag 23 april 2023 nog steeds niet ontwaakt uit hun droom. De club die in 2020 door Hollywoord-acteurs Ryan Reynolds en Rob McElhenney werd gekocht keert na 15 jaar weer terug in de League Two na de promotie dit weekend. Vorig jaar verscheen al de docuserie Welcome to Wrexham op Disney+, waarin de lange weg naar deze waanzinnige uitkomst is vastgelegd. Nu, een jaar later, is het doel werkelijkheid geworden. Reden genoeg om meer te weten te komen over dit wonderlijke voetbalsprookje.

→ Meld je nu aan bij Disney+ en krijg ruim 16% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

Route van Wrexham AFC naar promotie in League Two

Wrexham AFC is een Welshe voetbalclub die is opgericht in 1864. De vereniging heeft daarmee het record te pakken voor oudste club in Wales en het op twee na oudste professionele voetbalteam ter wereld. In de jaren 90 kende het grote successen, door onder andere in seizoen 1994/95 tijdens de bekercompetitie FA Cup oog in oog te staan met Premier League-team Manchester United en twee jaar later de kwartfinale te bereiken. De ploeg speelde 87 jaar lang in de Football League, maar degradeerde in seizoen 2007/08 naar de National League: de vijfde klasse van het Engelse voetbal.

Hollywoodsterren Ryan Reynolds en Rob McElhenney kopen Wrexham AFC

De Welshe fans hebben alles over voor hun ploeg. Het werd dan ook hoog tijd voor een nieuw succesverhaal voor de Red Dragons door weer te promoveren naar de vierde divisie. In februari 2021 gebeurde er echter iets opmerkelijks toen de twee acteurs Ryan Reynolds (Deadpool) en Rob McElhenney (It’s Always Sunny in Philadelphia) besloten de Welshe club voor twee miljoen pond te kopen. De twee sterren beloofden de supporters dat ze de club naar de vierde klasse konden loodsen om zo na jaren weer een comeback te maken. Één probleem: beide heren hadden geen enkele voetbalervaring. Dat was natuurlijk stof voor een razend populaire documentaireserie die nu hier op de officiële website van Disney+ te zien is. Het kijkcijferkanon van FX scoort inmiddels al een 8,2 uit 13.000 stemmen op IMDb en een 91% Tomatometer-score + 97% Audience score op Rotten Tomatoes.

Promotie in seizoen 2022/2023 naar League Two

Na de aankoop was de kans op promotie echter direct in zicht, maar eindigde het elftal in seizoen 2021/22 op de tweede plek (88 p.), met slechts zes punten verschil op de kampioen Stockport (94 p.). Het daaropvolgende jaar zou het team er dan ook alles aan doen om te eindigen op de felbegeerde eerste plek en zo promotie naar de vierde klasse af te dwingen. In de FA Cup boekten de Red Dragons succes na succes, door als enige National League team door te stromen naar de vierde ronde van het bekertoernooi.

Ook werd er in de competitie gewonnen en werden er verschillende records neergezet. De titelstrijd ging gelijk op met het Engelse Notts County uit Nottingham, waardoor het lang spannend bleef wie uiteindelijk er met de winst vandoor zou gaan. Op zaterdag 22 april 2023 werd na 15 jaar de droom van alle fans werkelijkheid. Onder het oog van tienduizend supporters wist de ploeg met 3-1 te winnen van Boreham Wood, waardoor promotie naar de vierde klasse een feit was. De wedstrijd begon spannend, doordat de Red Dragons al na 44 seconden op 0-1 achterstand kwamen. Tóch wist het team van Reynolds en McElhenney de match om te buigen en er zo met de winst vandoor te gaan.

Ryan Reynolds en Rob McElhenney geëmotioneerd na winst

Na het laatste fluitsignaal stormden de fans het veld op om samen met hun elftal de promotie te vieren. De twee Hollywoodsterren waren zichtbaar geëmotioneerd door de overwinning en ontvingen onder luid gejuich allerlei felicitaties. Na afloop hadden de heren tranen in hun ogen en stonden ze de pers te woord. Zo zei Reynolds over het geboekte succes: “Ik weet niet of ik wel kan verwerken wat hier vanavond is gebeurd.” Ook mocht de club rekenen op felicitaties van kroonprins William, wie tevens voorzitter is van de Engelse voetbalbond FA. Je kunt wel stellen dat het seizoen waar veel fans op hoopten is omgezet in een waar Hollywoodeinde.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.