World Grand Prix Darts 2022: live kijken op tv en online

Sinds 1998 is de World Grand Prix Darts vaste prik in het speelschema van PDC, ook bekend als de Professional Darts Corporation. Vorig jaar waren alle wedstrijden nog live te zien op tv via RTL Z en online bij Videoland, maar sinds 2022 is Viaplay de partij die de uitzendrechten in handen heeft. Van maandag 3 oktober tot en met de finale op zondag de 9e zullen alle partijen met een live stream te volgen zijn op tv en online. In dit artikel lees je alles over hoe je alles kunt volgen, het speelschema, de vorige winnaars en meer informatie.

World Grand Prix Darts online kijken in 2022: live stream van alle wedstrijden (3-9 oktober)

Op maandag 3 oktober 2022 is de World Grand Prix Darts van start gegaan in de Morningside Arena in Leicester. Het bijzondere aan dit toernooi is dat het verplicht is om je leg niet alleen te eindigen met een dubbel, maar hem hier ook mee te beginnen. De uitzending wordt dit keer door Viaplay verzorgd, omdat deze streamingdienst de rechten voor de dartscompetitie in de wacht heeft weten te slepen. In Nederland zal de wedstrijd dus enkel en alleen bij dit video on demand-platform online te streamen zijn. In de onderstaande tabel vind je de mogelijkheid om direct te beginnen met kijken, maar ook een overzicht van de rechten per video on demand-platform.

Viaplay➡️ Ga meteen naar de World Grand Prix Darts 2022 bij Viaplay. Hier worden de komende vijf jaar alle wedstrijden van PDC Darts uitgezonden. Als je je nu aanmeldt, dan krijg je door een tijdelijke deal 25% korting op een jaarabonnement.
VideolandVorig jaar had RTL met Videoland in Nederland de uitzendrechten van darts in handen, maar de komende vijf jaar zal het niet meer mogelijk zijn om via deze aanbieder naar de dartscompetitie te kijken.
⛔️ Amazon Prime VideoAmazon’s streamingdienst Prime Video biedt momenteel geen sportabonnementen met dartswedstrijden aan
⛔️ Disney+Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als darts te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ HBO MaxDeze videodienst biedt wel abonnementen voor films & series aan, maar niet voor sport.
⛔️ NetflixBij Netflix is het niet mogelijk om naar darten of andere sporten te kijken.

Op tv kijken naar de World Grand Prix Darts in 2022

Toen dartswedstrijden op televisie werden uitgezonden, was het naast Videoland ook nog mogelijk om bij NLZIET de wedstrijd via online tv te kijken. Viaplay is echter enkel een streamingdienst en heeft geen eigen kanaal op de televisie. Hierdoor is er geen lineaire tv-uitzending, maar je kunt wel Viaplay op tv kijken. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig door met een Chromecast of via Apple TV de uitzending op het grote scherm te vertonen.

Wedstrijd gemist? Gelukkig kun je de partijen tijdelijk terugkijken

Het overkomt iedereen wel eens dat je een spannende wedstrijd mist. Mocht je die nou graag terug willen kijken, dan is dat door de uitzendstructuur van Viaplay gelukkig wel mogelijk. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat zowel aan terugkijken als aan terugspoelen een limiet zit, dus het kan niet onbeperkt.

Sportuitzending op Viaplay zijn tot 48 uur lang terugkijken, onafhankelijk van om welke sport het gaat. Het maakt ook niets uit welk soort abonnement je hebt afgesloten. Het enige wat je hoeft te doen is hier naar de sportpagina van Viaplay gaan. Daar kun je je klikken op de rode tegel met ‘PDC: Professional Darts Corporation’ en vervolgens je match selecteren om direct te beginnen met terugkijken.

Programma: het volledige speelschema van de World Grand Prix Darts 2022

Ben je benieuwd naar het volledige programma van dit toernooi? Dat is simpel, want je kunt deze week elke avond klaar gaan zitten voor de televisie om te genieten van een heerlijk avondje darts. Eerst trappen we af op maandag-dinsdag met ronde 1, waarna ronde 2 op woensdag en donderdag plaatsvindt. Vervolgens zijn de kwartfinales en halve finales op respectievelijk vrijdag en zaterdag, waarna de finale in het schema staat voor zondag 9 oktober. Elke dag wordt vanaf 20:00 uur Nederlandse gedart, behalve op zaterdag (vanaf 21:00 uur) en op zondag (vanaf 19:30 uur).

Hieronder vind je een overzicht van de speeldagen en -tijden. Daarna voegen we ook het tot dusver bekende speelschema in met welke darter tegenover welke tegenstander is geplaatst tijdens de loting. De uitslag wordt in de laatste kolom toegevoegd wanneer deze bekend is en de winnaar krijgt een streepje onder zijn naam.

  • Ronde 1: Maandag 3 – Dinsdag 4 oktober (16 wedstrijden, 2x 8 per dag) vanaf 20:00 uur Nederlandse tijd
  • Ronde 2: Woensdag 4 – Donderdag 5 oktober (8 wedstrijden, 2x 4 per dag) vanaf 20:00 uur Nederlandse tijd
  • Kwartfinales: Vrijdag 7 oktober vanaf 20:00 uur Nederlandse tijd
  • Halve finales: Zaterdag 8 oktober vanaf 21:00 uur Nederlandse tijd
  • Finale: Zondag 9 oktober vanaf 19:30 uur Nederlandse tijd

Uitslag van alle wedstrijden op maandag 3 oktober

Speler 1Speler 2Uitslag
Callan RydzKrzysztof Ratajski0-2
Brendan DolanStephen Bunting0-2
Chris DobeyLuke Humphries2-0
Dimitri Van den BerghDave Chisnall2-1
Jonny ClaytonDirk van Duijvenbode2-1
Peter WrightKim Huybrechts2-0
Michael van GerwenGary Anderson2-0
Jose de SousaAdrian Lewis0-2

Uitslag van alle wedstrijden op dinsdag 4 oktober

Speler 1Speler 2Uitslag
Madars RazmaRyan Searle2-1
Ross SmithAndrew Gilding2-1
Danny NoppertGabriel Clemens2-0
Joe CullenDamon Heta2-1
Rob CrossDaryl Gurney1-2
James WadeMartin Lukeman1-2
Gerwyn PriceMartin Schindler2-0
Michael SmithNathan Aspinall1-2

Uitslag van alle wedstrijden op woensdag 5 oktober

Speler 1Speler 2Uitslag
Adrian LewisChris Dobey2-3
Peter WrightKrzysztof Ratajski3-2
Michael van GerwenStephen Bunting3-2
Jonny ClaytonDimitri van den Bergh2-3

Uitslag van alle wedstrijden op donderdag 6 oktober

Speler 1Speler 2Uitslag
Martin LukemanRoss Smith3-2
Daryl GurneyMadars Razma1-3
Gerwyn PriceJoe Cullen3-2
Nathan AspinallDanny Noppert3-2

Uitslag van alle wedstrijden op vrijdag 7 oktober

Speler 1Speler 2Uitslag
Nathan AspinallMartin Lukeman3-2
Gerwyn PriceMadars Razma3-0
Peter WrightDimitri van den Bergh3-2
Michael van GerwenChris Dobey3-1

Speelschema op zaterdag 8 oktober (vanaf 21:00 uur Nederlandse tijd)

Speler 1Speler 2
Gerwyn PriceNathan Aspinall
Peter WrightMichael van Gerwen
Premier League Darts 10 maart 2022 Viaplay kijken
Beeld: Unsplash

Prijzengeld van de World Grand Prix Darts in 2022

Bij darten is men ook altijd benieuwd naar het prijzengeld dat teer beschikking is gesteld. In totaal zit er dit keer 600.000 pond in de prijzenpot. De winnaar krijgt natuurlijk met 120.000 het grootste deel hiervan uitgekeerd, maar ook de verliezend finalist krijgt een mooie handdruk mee van de helft van dit bedrag. In de onderstaande tabel zie je dat in de rest van de rondes nog tussen de 7,5 duizend pond en 40 duizend pond wordt uitgekeerd aan spelers

PlaatsingPrijzengeld
🏆 Winnaar£120.000
🥈 Runner-up£60.000
🥉 Halve finalisten£40.000
Kwartfinalisten£25.000
Verliezers in ronde 2£15.000
Verliezers in ronde 1£7.500

Vorige winnaars van het toernooi

De levende legende Phil Taylor, ook bekend als ‘The Power’, wist met maar liefst 11 winsten het vaakst de World Grand Prix Darts te winnen. Op de tweede plaats staat onze eigen Michael van Gerwen met 5x winst, terwijl James Wade plek 3 met 2 winnende jaren in beslag neemt. Hieronder zie je ook wie de afgelopen vijf jaar met het grootste deel van de prijzenpot naar huis is gegaan.

JaarWinnaar
2017🇬🇧 Daryl Gurney
2018🇳🇱 Michael van Gerwen
2019🇳🇱 Michael van Gerwen
2020🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Gerwyn Price
2021🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Jonny Clayton

Top 10: huidige stand in de PDC Order of Merit

Om een idee te krijgen van de spelers die het meest in vorm zijn de laatste tijd, en dus het meest kans maken op de winst in de World Grand Prix Darts 2022, is het altijd interessant om een kijkje te nemen in de PDC Order of Merit. Dit overzicht is gebaseerd op het totale prijzengeld dat spelers in de wacht wisten te slepen gedurende de afgelopen twee jaar en in sommige toernooien wordt een deel van deze lijst automatisch geselecteerd voor deelname op basis van hun plaatsing.

In de top 10 staan momenteel twee Nederlanders (Michael van Gerwen en Danny Noppert), twee Schotten, drie Engelsen, twee Welshmen en een Portugees. De koppositie wordt op het moment van schrijven ingenomen door Gerwyn Price uit Wales, waarna Peter Wright uit Schotland en Michael van Gerwen uit Nederland volgen. Wie zal er na dit toernooi op de eerste plaats in de ranking staan? Het belooft een set spannende wedstrijden te worden.

PositieSpelerWaarde
1🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Gerwyn Price£1.256.250
2🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Peter Wright£1.228.000
3🇳🇱 Michael van Gerwen£810.250
4🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Michael Smith£616.250
5🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 James Wade£558.250
6🇵🇹 Jose de Sousa£492.500
7🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Jonny Clayton£447.000
8🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Rob Cross£426.250
9🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Gary Anderson£419.750
10🇳🇱 Danny Noppert£410.500


Afbeelding ter illustratie